Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van een lage bloeddruk

Camille
5 min read

Als je een lage bloeddruk hebt, kun je te maken krijgen met verschillende symptomen. Op deze pagina lees je meer over lage bloeddruk symptomen, zodat je op basis van deze informatie gemakkelijk kan bepalen of ook jij een te lage bloeddruk hebt. Een lage bloeddruk komt veel minder voor dan hoge bloeddruk. Wil je echter zeker zijn van jouw bloeddruk, bekijk dan zeker dit eens: de 5 beste bloeddrukmeters.

Wie heeft klachten van een lage bloeddruk?

Voor we starten met het opsommen van de lage bloeddruk symptomen, is het belangrijk om eerst te vermelden dat lang niet iedereen met een lage bloeddruk te maken krijgt met de symptomen van een lage bloeddruk. De meeste mensen hebben namelijk een lage bloeddruk zonder dat zij ooit ook maar één van de symptomen van een lage bloeddruk ervaren. Hierdoor hebben veel mensen met een lage bloeddruk niet in de gaten dat zij daadwerkelijk een lage bloeddruk hebben, tot een arts hen dit vertelt. De bloeddruk verandert ook in de loop van de zwangerschap, maar is volstrekt normaal en is niet gevaarlijk.

Als je geen last hebt van de symptomen van een lage bloeddruk, is er niets aan de hand. In dit geval is de lage bloeddruk namelijk niet gevaarlijk voor jouw lichaam. Krijg je wel te maken met één of meerdere van onderstaande symptomen van een lage bloeddruk, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. In dit geval kan de lage bloeddruk namelijk wel een gevaar vormen voor jouw lichaam. In onderstaande tekst lees je op welke symptomen of klachten je moet letten.

Instrument om te lage bloeddruk te meten

Wat zijn de symptomen bij een lage bloeddruk?

Er zijn enkele symptomen aan te wijzen bij een lage bloeddruk. De meest voorkomende symptomen waar mensen met een lage bloeddruk mee kampen, zijn de volgende:

  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Neiging tot flauwvallen of daadwerkelijk flauwvallen
  • Sufheid
  • Ijzertekort
  • Sterretjes zien bij het opstaan
  • Flauwte voelen, zonder duidelijke reden
  • Zwart voor je ogen zien bij lang stilstaan, tijd doorbrengen in een warme ruimte
  • Stress

Bij de meeste mensen met een lage bloeddruk treden bovenstaande symptomen plotseling op, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel of het opstaan uit bed. Zo kun je bij het opstaan uit een stoel of het opstaan uit bed ineens gevoelens van duizeligheid, vermoeidheid of sufheid voelen en kun je ook sterretjes voor je ogen zien bij het opstaan. Daarnaast vallen mensen met een lage bloeddruk soms plotseling flauw. Dit komt omdat er te weinig bloed door de aderen stroomt om je hersenen en longen van bloed te voorzien. Tot slot hebben veel mensen met een lage bloeddruk te maken met abnormale vermoeidheid of een gevoel van loomheid. Hoewel je dit niet meteen in verband brengt met een lage bloeddruk, is het toch belangrijk om bij een aanhoudende vermoeidheid of een aanhoudend gevoel van loomheid je huisarts te raadplegen. Ook door ijzertekort kan je bloeddruk omlaag gaan.

Als je last hebt van duizeligheid, bijvoorbeeld na het opstaan uit een stoel, is het verstandig om weer even te gaan zitten om tot rust te komen. Ben je flauwgevallen? Dan kun je het best even rust nemen, zodat je lichaam daarna weer voldoende kracht heeft om het bloed door je aders te laten pompen.

Meten van wel of niet te lage bloeddruk

Wanneer naar de huisarts gaan met een lage bloeddruk?

Zoals al eerder vermeld, heeft niet iedereen met een lage bloeddruk last van bovenstaande symptomen. Het is dan ook niet altijd nodig om een arts te raadplegen bij een lage bloeddruk. Heb je echter te maken met een constant lage bloeddruk en heb je altijd last van (één van) bovenstaande symptomen? Dan is het wel aan te raden om even langs je huisarts te gaan. Zo kun je samen met je huisarts naar eventuele oplossingen om de lage bloeddruk te verhogen, zodat je in de toekomst minder last hebt van de symptomen van lage bloeddruk.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…