Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Flauwvallen: symptomen

shana
4 min read

Verschillende symptomen kunnen erop wijzen dat je flauw gaat vallen. Met welke symptomen je te maken krijgt, zal voor een deel afhangen van de oorzaak ervan. Als de meest bekende symptomen van flauwvallen kunnen worden genoemd:

In de meeste gevallen zullen deze symptomen zich vrijwel op hetzelfde moment manifesteren. Je merkt dan dus dat je je niet lekker voelt en het lijkt of de omgeving begint te draaien voor je ogen als gevolg van de duizeligheid. Je krijgt dan tevens last van klamme oksels, een natte rug en een bezweet voorhoofd. Bovendien zul je merken dat je zicht afneemt en je dus minder goed kunt zien. Eveneens kan het gebeuren dat je zwarte vlekken of bollen voor je ogen ziet dansen.

Minder vaak voorkomende symptomen van flauwvallen

In een aantal gevallen zul je ook last kunnen krijgen van hoofdpijn en oorsuizingen. Deze twee factoren zijn, weliswaar minder vaak aanwezig, maar wel toe te schrijven aan het flauwvallen. Andere symptomen van flauwvallen zijn:

Je zult een gevoel krijgen alsof je moet braken (en in bepaalde gevallen zal het niet alleen bij een neiging blijven en ga je echt overgeven). Soms zal het echter bij een gevoel van misselijkheid blijven en blijft het braken uit. Dat je bleek gaat zien, zul je in de regel zelf niet doorhebben, tenzij je in de buurt van een spiegel bent. Mensen in je omgeving zullen, mede door de bleekheid, wel in de gaten krijgen dat het niet goed met je gaat.

Symptomen die slechts sporadisch voorkomen

Een aantal andere symptomen die horen bij flauwvallen komen minder vaak voor. Denk hierbij aan onder andere:

  • incontinentie (meestal voor urine en dikwijls samengaand met trekkingen van je lichaam),
  • tintelende vingertoppen,
  • tintelende lippen,
  • er komt een blauwachtige gloed over je huid,
  • je wordt kortadem.

Symptomen na het flauwvallen

Op het moment dat je daadwerkelijk flauw bent gevallen dan kan er nog een aantal symptomen worden genoemd.

  • soms begin je dan met je armen en benen even flink te schokken (dit ziet er vaak eng uit, maar is meestal ongevaarlijk),
  • doorgaans kom je, nadat je bent flauwgevallen weer bij bewustzijn (binnen drie minuten),
  • de spieren zullen dan nog slap aanvoelen en je kunt dan meestal nog niet opstaan.
  • Wanneer je direct weer opstaat, is de kans aanwezig dat je opnieuw flauwvalt.

Wanneer je, na enige tijd rust, weer opstaat dan is het essentieel dat je dit rustig doet. Nadat je op bent gestaan, kunt u opnieuw symptomen ervaren die kunnen duiden op flauwvallen. Dit wil, echter niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Je lichaam laat deze symptomen eveneens zien bij een herstel. Zo kun je je onder andere:

  • moe voelen,
  • misselijk zijn,
  • erg trillen (vaak samen met een erge koud).

Dat je het een poosje koud hebt is heel normaal omdat je lichaam een forse wisseling van je gevoelstemperatuur door heeft gemaakt, voordat je flauwviel had je het immers erg warm.

Naar de dokter

Als je vaak last hebt van flauwvallen dan is het goed om dit met je huisarts te bespreken. Ook wanneer je andere klachten krijgt, naast het flauwvallen, is het zaak om dit te melden. Indien je niet binnen enkele minuten weer bij bewustzijn bent, dient er medische hulp ingeroepen te worden. Er kan dan namelijk iets anders (wellicht levensbedreigend) aan de hand zijn. Uiteraard dient er met spoed medische hulp ingeschakeld te worden als je stopt met ademen of als je pols- of hartslag verminderd of wegvalt.

Door shana

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…