Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overgeven

Overgeven is een natuurlijke reactie van het lichaam, waarbij het lichaam de maaginhoud terug naar boven stuwt. Zo verlaat de maaginhoud het lichaam weer via de slokdarm en de mond naar buiten, waarbij de maaginhoud uitgespuugd wordt. Als je te maken hebt met overgeven, is dit niet voor niets. Overgeven is namelijk een natuurlijke afweerreactie van het lichaam, waarbij het proces van overgeven in gang wordt gezet om stoffen uit het lichaam te krijgen die schade aan het lichaam aan kunnen brengen. Zo geeft het braakcentrum in de hersenen de impuls aan het lichaam om voedsel terug naar boven te sturen, als het lichaam voelt dat de stoffen niet in het lichaam horen of schade aan het lichaam aan kunnen brengen.

Eerst misselijkheid, dan overgeven

Voor je moet overgeven, voel je je vaak misselijk. Ook kun je voor het overgeven te maken hebben met zure oprispingen, die je kunnen waarschuwen voor wat komen gaat. Ben je misselijk, maar verdwijnt deze misselijkheid plotseling voor je moet overgeven? Dan heeft je lichaam de schadelijke stoffen zelf al weggewerkt en is overgeven niet meer nodig. Is dit niet het geval, dan geven je hersenen je maag de taak om het voedsel in de maag weer naar buiten te werken en moet je overgeven.

De oorzaken van overgeven

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die overgeven kunnen veroorzaken. Dit betreft de volgende oorzaken:

  • Maagproblemen
  • Het eten van bedorven voedsel of voedselvergiftiging
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Een maagdarminfectie
  • Zwangerschap (ochtendmisselijkheid)
  • Bestraling bij behandeling tegen kanker
  • Reactie op geuren, smaken of gedachten
  • Bepaalde geneesmiddelen

Daarnaast kan overgeven ook opgeroepen worden door een vinger in de keel te steken. In dit geval is het uitlokken of oproepen van overgeven de oorzaak van overgeven. Mensen die regelmatig overgeven uitlokken, zijn bijvoorbeeld mensen met anorexia of andere eetproblemen.

De symptomen van overgeven

Voor je moet overgeven, voel je je vaak misselijk. Daarnaast kan het lichaam je waarschuwen voor overgeven als je gaat kokhalzen of als er ineens veel speeksel in de mond komt. Ook kan de tong dik voelen, waarbij het net voelt alsof de tong als een dikke lap in je tong ligt. Ook word je vlak voor het overgeven ineens heel bleek en duizelig. Daarnaast kan overgeven tevens samenhangen met diarree en koorts. Dit is voornamelijk het geval bij overgeven door een maagdarminfectie.

Als je eenmaal overgegeven hebt, komt de kleur langzaam terug op je gezicht. Ook komen je maag en darmen tot rust, waardoor je je meteen beter voelt. Na het overgeven kan er wel hoofdpijn ontstaan, door de plotselinge druk op het hoofd door het overgeven en door het tekort aan vloeistof na het overgeven. Te lang en te vaak overgeven kan leiden tot uitdroging.

Wanneer naar de dokter met overgeven?

In de meeste gevallen hoef je niet naar de dokter te gaan als je moet overgeven. Echter, er zijn enkele situaties waarbij het wel verstandig is om naar de dokter te gaan met overgeven. Dit is onder andere het geval bij hevige buikpijn, een suf en verward gevoel, flauwvallen, een dag niet plassen, bloed bij het braaksel en overgeven na vallen.