Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Koorts

Koorts is vervelend, maar het is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer je tegen een infectie vecht. We spreken van koorts bij mensen wanneer de temperatuur hoger is dan 38 graden. Vooral bij kinderen kan koorts soms ineens enorm hoog oplopen. Dit moet je goed in de gaten houden, want hoge koorts die te lang aanhoudt kan schadelijk zijn. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de koorts te laten zakken.

Slik een koortsverlagend middel

Het meest onschuldige middel om te slikken wanneer je koorts hebt in combinatie met griep of verkoudheid is paracetamol. Deze pijnstiller/koortsverlager is mild voor je maag en kun je zonder problemen slikken, mits je je aan de voorgeschreven dosering houdt. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol in de handel, eventueel toe te dienen als zetpil. Wanneer de koorts binnen 1 tot 2 dagen niet zakt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Zorg voor voldoende vocht

De koorts onttrekt vocht aan je lichaam, dat moet worden aangevuld. Het is dus belangrijk om voldoende te drinken wanneer je koorts hebt. Drink bij voorkeur geen ijskoude dranken maar kies voor thee of dranken op kamertemperatuur. Een bad of douche nemen kan ook helpen de koorts te laten zakken. Neem dan zeker geen ijskoude douche, al zou je denken dat je daarmee je lichaam snel afkoelt. Maar het is beter om een lauwwarme douche of bad te nemen zodat de temperatuur geleidelijk wat kan zakken.

Supplementen slikken kan helpen

Het kan helpen om multivitamines te slikken waar in ieder geval vitamine A, B-complex en C in zit. Je kunt ook tweemaal daags een theelepel visolie nemen. Slik in geen geval kruidensupplementen zonder met de huisarts te overleggen wanneer je ook andere medicijnen slikt. Deze supplementen kunnen namelijk de werking van bepaalde medicijnen verstoren.

De truc met de natte sokken

Een andere manier om koorts te laten dalen is de volgende: Maak een paar katoenen sokken nat onder de kraan met lauw water. Wring ze goed uit zodat ze niet meer druppen. Trek deze vervolgens aan, en trek hier overheen een paar dikke droge sokken aan. Doordat je voeten nu koud worden zal het lichaam reageren door meer bloed naar de voeten te sturen om ze op te warmen. Hierdoor slaap je beter en slaap geneest.