Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Koortsstuipen: Symptomen Overdag en tijdens je Slaap

Olivier
5 min read

Een koortsstuip lijkt heel erg op een epilepsieaanval, maar het is iets anders. Het ontstaat wanneer iemand koorts heeft. Het is in principe niet schadelijk, maar kan wel beangstigend zijn voor de mensen die het meemaken. Er wordt gesproken van een koortsstuip wanneer deze niet langer dan vijftien minuten duurt. Daarnaast heeft je kind niet langer dan vierentwintig uur koorts. Maar wat zijn nou precies de symptomen? En kan het ook in de slaap voorkomen?  

Koortsstuipen symptomen

Een koortsstuip kan voorkomen bij volwassenen, maar doet zich meestal voor bij kinderen tussen de zes maand en vijf jaar. Het is een soort kortsluiting in de hersenen en ontstaat meestal wanneer hoge koorts op komt zetten en snel oploopt. Er is sprake van koorts bij een lichaamstemperatuur van 38,5 en meer. Het is een reactie van het lichaam om de ziekteverwerker te bestrijden en heeft dan ook een nuttige werking. Bij een koortsstuip kan het lichaam de snel stijgende temperatuur niet aan, waardoor het even niet normaal functioneert.

Het gevolg is dat iemand heel stijf en slap wordt, waarna het lichaam schokkende bewegingen gaat maken. Meestal zijn dit de armen en benen. Naast het stijf worden en schokken zijn er nog een aantal andere symptomen die zich voor kunnen tijdens koortsstuipen:

  • Een grauwe of juist rode en late blauwe gelaatskleur.
  • Verliezen van het bewustzijn, waardoor iemand niet meer op de omgeving reageert.
  • De ademhaling kan erg oppervlakkig of stokkerig zijn. Soms kan iemand even stoppen met ademhalen.
  • Wegdraaien van de ogen
  • Blauw verkleuren van nagels en lippen
  • Slijm dat uit de mond komt.
  • Doordat diegene geen controle meer heeft over het lichaam, kan er in de broek geplast worden.

Symptomen na de aanval

Een dergelijke aanval duurt maar een paar minuten, maar kost zowel het lichaam als de hersenen veel energie. Daarom is het niet gek dat iemand even buiten bewustzijn is en na de tijd uitgeput is. De volgende symptomen doen zich voor na het hebben voor een koortsstuip:

  • Bewusteloosheid
  • Sufheid of niet goed wakker te maken zijn
  • In diepe slaap vallen
  • Huilen (met name bij kinderen) en onrustig zijn
  • Hoofdpijn

Als je kind in slaapt valt, kun je deze gewoon laten slapen. In de meeste gevallen zal het kind na de aanval weer redelijk normaal functioneren en zal er zich, tijdens dezelfde ziekteperiode, geen nieuwe aanval voordoen. Wanneer dit wel het geval is, dient er contact gezocht te worden met de huisarts. Het kan wel zijn dat wanneer een kind opnieuw ziek wordt, er een nieuwe koortsstuip ontstaat. Na het derde of vijfde levensjaar zal een kind er overheen gegroeid zijn.

Behandeling

Als er zich een koortsstuip voordoet, blijf dan zo rustig mogelijk. Leg gevaarlijke voorwerpen weg en zorg dat je kind de ruimte heeft, zodat het zich geen pijn kan doen. Leg je kind op de zij, met het gezicht naar de grond toe gericht. Hierbij is het belangrijk dat er niets in de mond of keel zit. Blijf bij je kind en neem contact op met de huisarts, zeker wanneer het zich voor de eerste keer voordoet. Het is dan goed om na te laten kijken of alles goed is.

Als de aanval dan nog niet voorbij is, zal de huisarts een rustgevend medicijn toedienen. In de volgende gevallen is er verder onderzoek nodig:

  • Als een kind nog geen zes maand is of juist ouder is dan vijf jaar.
  • Als de koortsstuip anders verloopt dan voorgaande stuipen.
  • Er zich een tweede koortsstuip voordoet tijdens dezelfde ziekteperiode.
  • Als een kind koorts heeft en last van de nek
  • Als er zich een stuip voordoet, zonder dat het kind koorts heeft.
  • Als jij je zorgen maakt om het welzijn van je kind.

Herhalingskans Koortsstuip

Koortsstuip tijdens het slapen

Bang dat je kind een koortsstuip krijgt tijdens het slapen? Maak je niet te veel zorgen. Een koortsstuip treedt op door snel opkomende koorts, maar dit treedt over het algemeen niet ’s nachts op. Daarnaast stoppen de meeste koortsstuipen vanzelf weer en heeft iedereen een eigen soort koortsstuip. Als de aanval in eerdere gevallen is gestopt, zal het de volgende keer ook zo verlopen.

Geef in ieder geval geen paracetamol voor je kind op bed gaat. De paracetamol is dan halverwege de nacht uitgewerkt, waardoor er juist snel een koortspiek kan optreden. Wil je meer zicht op de situatie houden? Dan kun jij je kind bij je op de kamer laten slapen of andersom. Meestal wordt je dan wel wakker als er zich iets voordoet.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…