Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe koorts meten? En waar meet je de temperatuur?

Bram
4 min read

Iedere mens heeft een normale lichaamstemperatuur. Afhankelijk van je bouw en je leeftijd zal die temperatuur tussen de 36 en 37 graden celcius liggen. Wanneer de temperatuur stijgt tot 38 graden celcius spreek je van verhoging. Op het moment dat de temperatuur boven de 38 graden celcius stijgt spreek je van koorts.

Hoe meet je koorts

Een ding weet je al wel zeker: het meten van koorts is voor kinderen doorgaans geen pretje. Gelukkig bestaan er een aantal methodes om de koorts te meten. Aangezien de medische wetenschap steeds wat meer ontdekt over plekken waar je koorts kan meten komen er steeds meer oplossingen voor dit probleem. We zullen een paar methoden met je bespreken.

  • Koorts meten onder de arm. Wanneer je een digitale thermometer gebruikt of een kwikthermometer kan je die in de okselplooi steken. De punt van je thermometer moet dan bij het midden van de plooi in de oksel komen. Daarbij moet de punt van de thermometer dicht tegen het lichaam worden aangedrukt. Een digitale thermometer zal op een gegeven moment gaan piepen. Een kwikthermometer zal je eerst moeten afslaan. Daarna zal het kwik oplopen tot de lichaamstemperatuur van je kind. Een okselplooimeting is niet echt accuraat. Je zal daarom een halve graad Celsius moeten optellen bij de meting om tot de echte temperatuur te komen.
  • Koorts meten onder de tong. Onder je tong wordt echt de precieze lichaamstemperatuur gemeten. Je zal de punt van de thermometer daarvoor diep onder de tong moeten steken, en dit moet je voldoende lang volhouden. Dit zal doorgaans een paar minuten duren. Hierbij zal je erop moeten toezien dat je niet op de thermometer bijt. Het spreekt voor zich dat je niet met een kwikthermometer onder de tong moet gaan meten bij kinderen. De gevolgen van kwik in de mond bij een kapot gebeten thermometer zullen rampzalig zijn.
  • Koorts meten met een fopspeen. Dit is een methode die heel doeltreffend is om bij een baby of dreumes de temperatuur op te nemen. Een fopspeen is immers minder belastend voor een kind dan een thermometer. Je gebruikt hiervoor een speciale fopspeen met een ingebouwde thermometer. Doordat je kind tuttert wordt de temperatuur opgemeten. Aan de buitenkant van de fopspeen zit een venstertje. Hierop kan je heel nauwkeurig de lichaamstemperatuur van je kind aflezen.
  • Koorts meten op je huid. Dit is een methode die niet zo heel accuraat is. Maar wel een heel snelle methode. Je houdt simpelweg een digitale huidthermometer tegen de zijkant van het voorhoofd. Je houdt de thermometer dus tegen de slaap. Op deze manier meet je de temperatuur. Op deze manier meet de thermometer de temperatuur van het bloed wat in de slaap door een groot bloedvat stroomt. Aangezien je voorhoofd gemakkelijk kan afkoelen door bijvoorbeeld zweten of door kou maar ook gemakkelijk kan opwarmen door de zon, het dragen van een muts, huilen of andere vormen van emotie is dit geen heel betrouwbare methode.
  • Koorts meten met de oor-thermometer. Een oor-thermometer doet zijn werk op een heel snelle manier. De temperatuur wordt gemeten in het gehoorkanaal. Ook deze methode is helaas niet correct waardoor je de temperatuur al heel snel kan onderschatten met deze manier. Wanneer je de meting correct wil doen zal je eerst de oorschelp naar boven moeten trekken zodat je het gehoorkanaal recht trekt. Daarna steek je de thermometer pas in het oor voor de meting. De thermometer richt je naar het oog van de andere kant. Je moet immers de temperatuur in het oor meten die vanaf het trommelvlies straalt.
  • Zorg ervoor dat de opening in de thermometer waarmee je meet schoon is.
  • Wanneer de gehoorgang oorsmeer bevat kan je de koorts niet op deze manier meten.
  • Meet niet in een oor wanneer je kind er net op heeft geslapen. Hierdoor zal de temperatuur namelijk sowieso te hoog uitpakken.
  • Meet de temperatuur van een kind tot 3 jaar doorgaans niet via het oor. Gebruik hiervoor een andere methode.
  • Onthoud ook dat een duurdere oor-thermometer vaak nauwkeuriger werkt dan een goedkoop exemplaar.

Bij een klein kind tot zeker 3 jaar en een volwassene kan je de temperatuur rectaal, dus via de anus, opmeten. Je zal daarvoor de thermometer een centimeter diep in de anus moeten brengen. Doorgaans brengt een rectale meting een samentrekking van de sluitspier in werking. Hierdoor komt er wrijving en zal de thermometer een hogere meting aangeven. Je moet een halve graad aftrekken om tot de juiste meting te komen. Deze methode is echter wel de accuraatste.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…