Twee Antwerpse scholen sluiten week door Britse coronavariant: meer dan 2.000 mensen in quarantaine
De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse...
Inhoud
Onze lichaamstemperatuur hoort tussen de 36,5 en 37,5°C te liggen. Als je lichaamstemperatuur boven de 38°C ligt dan heb je verhoging en heb je koorts. Bij kinderen ligt dit net wat anders. Wanneer zij huilen of op een andere manier zich heel erg inspannen dan bereikt hun lichaam al de temperatuur van 38°C. Bij kinderen is het daarom lastig aan te geven wanneer ze nu echt koorts hebben en wanneer niet. Soms is een kind bij 38°C al niet lekker. Maar een ander kind zal pas bij een temperatuur van 40°C aangeven dat het zich niet goed voelt. De temperatuur kan bij een kind zelfs oplopen tot 41°C.
Het is niet verontrustend als een kind koorts heeft. Het lichaam reageert namelijk op een infectie door zich op die manier te verdedigen. Door koorts kunnen bepaalde ziektekiemen zich niet meer voortplanten. Bacteriën, virussen en parasieten maken dan minder kans om zich in het lichaam voort te planten. Ook missen de bacteriën de glucose die het lichaam gewoonlijk aanmaakt. Door koorts heb je minder trek in eten waardoor er ook minder glucose wordt aangemaakt. Door koorts wordt het afweersysteem bovendien verhoogd.
Je lichaam bouwt weerstand op tegen ziektekiemen. Omdat een kind nog volop in ontwikkeling is moet de weerstand ook nog ontwikkelt worden. Vandaar dat een kind relatief vaker koorts heeft dan volwassenen. Als je kind koorts heeft is dat dus niet erg. Het is een natuurlijk proces en een reactie van het lichaam op invloeden van buitenaf. Koorts is ook niet schadelijk voor het lichaam en je kind. Het kan ook enkele dagen aanhouden.
Koorts is dus niet erg en juist goed voor het opbouwen van de weerstand. Wanneer je kind koorts heeft is het niet noodzakelijk om medicijnen toe te dienen. Vaak wordt er wel een paracetamol gegeven om de verhoging te laten zakken. Bij baby’s moet je wel extra alert zijn en de dokter bellen. Vooral als het kind jonger dan drie maanden is. In alle andere gevallen is het vaak zo dat je je instinct als ouder moet volgen en bij twijfel of als er meer aan de hand is de dokter moet bellen.
De dokter wil dan wel weten hoe hoog de koorts is en hoe je kind zich erbij voelt en hoe het zich gedraagt. De temperatuur kun je het beste meten via de anus van je kind. De oor thermometers zijn vaak alleen goed te gebruiken door mensen die er veel mee werken, zoals artsen etc. Voor thuisgebruik is een normale thermometer toch het beste.
Wanneer je dokter er aanleiding voor ziet zal hij/zij een afspraak maken en je oftewel doorverwijzen naar het ziekenhuis oftewel het kind zelf op spreekuur willen zien. Wanneer er geen sprake is van een ‘onschuldige’ koorts dan zal verder onderzoek noodzakelijk zijn om vast te stellen wat er met je kind aan de hand is. Dit wordt gedaan aan de hand van een bloedonderzoek en een urineonderzoek.
Er zijn signalen waarbij je de dokter wel met spoed moet bellen. De signalen zijn als volgt:
De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon