Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kind met Koorts: Wanneer Dokter bellen?

Olivier
5 min read

Onze lichaamstemperatuur hoort tussen de 36,5 en 37,5°C te liggen. Als je lichaamstemperatuur boven de 38°C ligt dan heb je verhoging en heb je koorts. Bij kinderen ligt dit net wat anders. Wanneer zij huilen of op een andere manier zich heel erg inspannen dan bereikt hun lichaam al de temperatuur van 38°C. Bij kinderen is het daarom lastig aan te geven wanneer ze nu echt koorts hebben en wanneer niet. Soms is een kind bij 38°C al niet lekker. Maar een ander kind zal pas bij een temperatuur van 40°C aangeven dat het zich niet goed voelt. De temperatuur kan bij een kind zelfs oplopen tot 41°C.

Kinderen en koorts

Het is niet verontrustend als een kind koorts heeft. Het lichaam reageert namelijk op een infectie door zich op die manier te verdedigen. Door koorts kunnen bepaalde ziektekiemen zich niet meer voortplanten. Bacteriën, virussen en parasieten maken dan minder kans om zich in het lichaam voort te planten. Ook missen de bacteriën de glucose die het lichaam gewoonlijk aanmaakt. Door koorts heb je minder trek in eten waardoor er ook minder glucose wordt aangemaakt. Door koorts wordt het afweersysteem bovendien verhoogd.

Je lichaam bouwt weerstand op tegen ziektekiemen. Omdat een kind nog volop in ontwikkeling is moet de weerstand ook nog ontwikkelt worden. Vandaar dat een kind relatief vaker koorts heeft dan volwassenen. Als je kind koorts heeft is dat dus niet erg. Het is een natuurlijk proces en een reactie van het lichaam op invloeden van buitenaf. Koorts is ook niet schadelijk voor het lichaam en je kind. Het kan ook enkele dagen aanhouden.

Wanneer moet je een dokter bellen?

Koorts is dus niet erg en juist goed voor het opbouwen van de weerstand. Wanneer je kind koorts heeft is het niet noodzakelijk om medicijnen toe te dienen. Vaak wordt er wel een paracetamol gegeven om de verhoging te laten zakken. Bij baby’s moet je wel extra alert zijn en de dokter bellen. Vooral als het kind jonger dan drie maanden is. In alle andere gevallen is het vaak zo dat je je instinct als ouder moet volgen en bij twijfel of als er meer aan de hand is de dokter moet bellen.

De dokter wil dan wel weten hoe hoog de koorts is en hoe je kind zich erbij voelt en hoe het zich gedraagt. De temperatuur kun je het beste meten via de anus van je kind. De oor thermometers zijn vaak alleen goed te gebruiken door mensen die er veel mee werken, zoals artsen etc. Voor thuisgebruik is een normale thermometer toch het beste.

Wanneer je dokter er aanleiding voor ziet zal hij/zij een afspraak maken en je oftewel doorverwijzen naar het ziekenhuis oftewel het kind zelf op spreekuur willen zien. Wanneer er geen sprake is van een ‘onschuldige’ koorts dan zal verder onderzoek noodzakelijk zijn om vast te stellen wat er met je kind aan de hand is. Dit wordt gedaan aan de hand van een bloedonderzoek en een urineonderzoek.

Er zijn signalen waarbij je de dokter wel met spoed moet bellen. De signalen zijn als volgt:

  • Je kind heeft het benauwd
  • Je kind is suf en reageert niet meer op je
  • Je kind geeft een zwakke indruk en kreunt en huilt de hele tijd
  • Als je vlekjes of bloedinkjes op de huid ziet
  • Je kind heeft pijn bij het optillen van de benen tijdens het verschonen
  • Wanneer je kind jonger dan 3 maanden is en 38°C heeft

Verzorging van je kind bij koorts

  • Een kind met koorts is niet ernstig. Normaal gesproken houdt een koorts ook niet langer dan 3 dagen aan. Als je kind koorts heeft is het van belang dat het goed verzorgd word. Hieronder noemen we de belangrijkste dingen waar je op moet letten.
  • Zorg dat je kind blijft drinken. Je verliest namelijk veel meer vocht wanneer je koorts hebt. Drinkt je kind niet goed, dan bestaat de kans dat je kind uitdroogt. Vooral als je kind naast koorts ook overgeeft of last heeft van diarree. Uitdroging kan leiden tot een koortsstuip.
  • Zorg dat je kind voldoende rust krijgt. Laat je kind lekker in huis rustige activiteiten doen en zorg ervoor dat er geen druk bezoek of andere drukke activiteiten zijn. Samen een boekje lezen of een filmpje kijken is dan al goed genoeg.
  • Kleed je kind goed aan. Niet te warm en niet te luchtig. Koorts moet zijn warmte kunnen kwijtraken. Extra aankleden of een extra deken werken dit tegen. Op het moment dat je kind rillingen heeft is extra toedekken met een deken juist wel weer prettig. Zorg alleen niet dat je kind oververhit raakt.
  • Je mag je kind paracetamol geven. Afhankelijk van het gewicht en leeftijd van je kind kun je een bepaalde dosering geven. Bij de drogist of apotheek kunnen ze je tevens adviseren of je een zetpil of een andere vorm van paracetamol kunt geven.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…