Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen koorts

Olivier
5 min read

Wanneer een bacteriële infectie of een virusinfectie je lichaam is binnengedrongen, is het vaak zo dat je ook koorts krijgt als één van de symptomen. Je lichaam gaat namelijk de strijd aan met de bacterie of het virus, waardoor de temperatuur in het lichaam gaat stijgen, en als dat in die mate gebeurt dat de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius komt (zonder dat daar een andere, duidelijk aanwijsbare reden voor is), spreken we van koorts.

Symptomen van Koorts

Koorts betekent echter niet alleen dat de temperatuur van je lichaam stijgt, met die temperatuurstijging komen namelijk ook andere vervelende koorts symptomen om de hoek kijken. Zo kunnen zich concentratieproblemen voordoen, neemt de eetlust vaak af, is er een gevoel van algemene vermoeidheid en slaperigheid en kan je ook nog gaan ijlen. Ondanks dat koorts op zich natuurlijk een belangrijk wapen van het lichaam is tegen ongewenste indringers, ben je deze klachten natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Om dat voor elkaar te krijgen, helpen wij je. Hier vind je namelijk tips om koorts tegen te gaan, als wel beschrijvingen van middelen om datzelfde effect te beogen. Beide kunnen erg nuttig zijn voor wanneer je last hebt van koorts.

Tips bij en tegen koorts

We zagen zonet al dat koorts een reactie van het lichaam is op een bacterie of virus dat je lichaam is binnengedrongen. De belangrijkste tip die er bestaat om koorts tegen te gaan, de belangrijkste tip tégen koorts dus, is dus dat je niet ziek moet worden. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar door op bepaalde zaken te letten kun je de kans op ziekte, en dus op koorts, wel aanzienlijk verkleinen.

Dit hoeven geen grote maatregelen te zijn, vaak zijn het slechts kleine wijzigingen in de gewoonten. Om het afweersysteem te verbeteren, iets wat van groot belang is bij de wering van ziektes, zal je jezelf bijvoorbeeld een gezond en gevarieerd voedingspatroon moeten aanleren en daarnaast de nodige lichaamsbeweging én ontspanning in je dagelijkse ritme moeten aanbrengen. Je hygiënegewoonten, die indien in slechte staat een andere manier zijn waarop ziektes juist jou treffen, zijn ook van groot belang in dit geval. Let er op dat je vaak genoeg je handen wast, je mond en oren niet aanraakt met je handen en ook je huis geregeld reinigt.

Je kan de kans op ziektes dus aanzienlijk verkleinen, maar helemaal wegnemen kan je deze kans nooit. Ook koorts kan dus niet volledig vermeden worden. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat de klachten bij koorts minder ernstig worden. Deze adviezen en tips zijn er in grote hoeveelheden, dus wat je hieronder leest is daar slechts een selectie uit:

  • Koel je lichaam zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door een (relatief) koud bad te nemen, een nat doekje op je voorhoofd te leggen of een natte handdoek om je middel te binden.
  • Span je niet te veel in, je lichaam heeft immers alle energie al nodig om te vechten tegen het virus of de bacterie.
  • Eet niet te veel, ook dit kost het lichaam (en dan met name de spijsvertegering) namelijk veel energie die eigenlijk elders gebruikt moet worden.
  • Als je iets eet, eet dan fruit met veel vitamine C ofwel (kippen)bouillon, aangezien dit infecties tegengaat en daarmee de koorts.
  • Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, want door de temperatuurstijging in je lichaam ga je zweten en kan je veel vocht verliezen.

Verder is het belangrijk dat je bij koorts regelmatig de temperatuur opmeet. Dit kan overigens het beste rectaal gebeuren. Op die manier kun je de voortgang van de koorts nauwkeurig bijhouden. Wordt de gemeten temperatuur steeds hoger, tot ver boven de 38 graden Celcius, dan is het (na verloop van tijd) aan te raden om een huisarts te raadplegen.

Middelen tegen koorts

Het opvolgen van de eerdergenoemde adviezen is niet de enige manier om de duur en de ernst van koorts te verminderen. Je kunt namelijk ook simpelweg bepaalde medicijnen tot je nemen, die de koorts tegen gaan.

Het middel dat het meest gebruikt wordt bij koorts, is zonder enige twijfel de paracetamol. Dit medicijn is namelijk uiterst effectief tegen een verhoging van de lichaamstemperatuur. Het zorgt er namelijk voor dat de koorts afneemt en bovendien dat bepaalde vormen van pijn die zich voor kunnen doen aanzienlijk verminderen.

Hoewel de paracetamol behoorlijk veel gebruikt wordt, is het zeker niet het enige medicijn tegen koorts. Er zijn ook andere, ontstekingsremmende pijnstillers die je gebruiken kunt. Ibuprofen, naproxen en acetylsalicylzuur zijn hier voorbeelden van. Deze middelen werken overigens ook direct koortsverlagend.

In bepaalde uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld bij inspanning in extreme hitte, bij enorm veel stress of na toediening van narcose, kan zich ook een andere vorm van koorts voordoen. Deze wordt maligne hyperthermie genoemd. Ook hier is gelukkig een speciaal medicijn voor, dat dantroleen genoemd wordt en ervoor zorgt dat de spieren minder verkrampen, waardoor de bron van de toegenomen temperatuurstijging verdwijnt. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…