Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doen als je baby vaak moet overgeven?

Olivier
4 min read

Iedereen moet wel eens overgeven, maar kinderen moeten over het algemeen meer overgeven van volwassenen. Dit komt omdat de maag van (jonge) kinderen iets minder ontwikkeld is, waardoor er voeding terug kan lopen vanuit de maag naar de slokdarm. Loopt voeding terug van de maag naar de slokdarm, dan kan deze voeding uit de mond komen en moet een kind overgeven.

Aangezien kinderen vaak moeten overgeven door de verminderde ontwikkeling van de maag, hoeft er niets eens iets aan de hand te zijn als jouw kind moet overgeven. Toch is het logisch dat je wat ongerust wordt als jouw kind moet overgeven (je wil natuurlijk dat je kind helemaal gezond is) en zeker als dit vaker gebeurt. Moet jouw kind vaker overgeven en weet je niet zo goed wat je hiermee moet doen? Lees dan in dit artikel wat je zelf kunt doen als je kind veel moet overgeven en wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan met je zoon of dochter.

Mijn baby moet vaak overgeven: wat kan ik zelf doen?

Er zijn diverse dingen die je zelf kunt doen als jouw kind veel moet overgeven. De belangrijkste tips die je kunt raadplegen als jouw kind veel moet braken, zijn de volgende:

  • Stel je kindje gerust. Overgeven is erg vervelend en zeker voor een jong kindje. Door je kind gerust te stellen, maak je het braken wat minder vervelend.
  • Blijf in de buurt bij je kindje als hij of zij moet overgeven. Het braaksel kan ook in de keel terecht komen en dit kan gevaarlijk zijn.
  • Houd er rekening mee dat je kindje vaker dan eens moet overgeven. Vaak geef je niet eenmalig over, maar braak je twee of drie keer voor de maag stopt met samentrekken.
  • Laat de maag van je kindje even tot rust komen voor je hem of haar weer laat eten of drinken. Het nemen van een slokje water mag wel, want dit kan de vieze smaak uit de mond van je baby halen en dit is wel zo prettig voor je kind.
  • Laat je kind regelmatig kleine beetjes eten en drinken, zodat er minder eten en drinken in de slokdarm kan komen door de onderontwikkelde maag.
  • Laat je kindje langzaam eten en drinken, want ook dit voorkomt het in de slokdarm komen van eten en drinken.

Verder is het verstandig om je kindje voorover te houden bij het overgeven. Door je kind voorover te houden, kun je voorkomen dat het braaksel terugloopt in de mond en in de slokdarm en hier wederom voor klachten gaat zorgen. Blijf je kind voorover houden tot het braken gestopt is en geef je kind daarna een klein slokje water om de vieze smaak uit de mond te verdrijven. Blijf je kind in de tussentijd steeds kalmeren.

Lees ook: Baby's die Gal overgeven

Mijn baby moet vaak overgeven: naar de huisarts

Braken op zich kan zeker geen kwaad, maar soms is het beter om wel naar de huisarts te gaan. Zo is het verstandig om naar de dokter te gaan als je kindje hevige buikpijn heeft, als je kind suf en verward is, als je kind de neiging heeft om flauw te vallen of als er bloed bij het braaksel zit. Verder is het verstandig om naar de dokter te gaan als je kind niet wil drinken, een halve dag niet heeft geplast of koorts en/of diarree heeft.

Heeft je kind niet voldoende gedronken of geplast, heeft je kind koorts of heeft je kind diarree, dan heeft hij of zij meer kans om uitdroging te ontwikkelen. Omdat dit erg gevaarlijk kan zijn, is het in dit geval belangrijk om naar de dokter te gaan. De dokter kan vervolgens verder onderzoeken waar de klachten vandaan komen en wat er moet gebeuren om de klachten te verminderen.

Verder is het verstandig om naar de dokter te gaan als je kind vaak moet overgeven of als het overgeven maar niet stopt. Twijfel je of je naar de dokter moet gaan met de klachten van je kindje? Dan kun je het beste wel naar de dokter gaan, want je kunt beter naar de dokter gaan voor niets dan niet naar de dokter gaan en hier later spijt van krijgen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…