Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gal overgeven bij een baby

Olivier
6 min read

Net zoals volwassenen, kunnen ook baby’s en kinderen wel eens te maken krijgen met misselijkheid en overgeven. Misselijkheid is een vervelend gevoel in de buik dat gepaard kan gaan met braken. Normaliter wordt al het eten dat het kind binnenkrijgt door de spieren van de slokdarm en de maag naar de darmen vervoerd, maar bij het overgeven wordt het voedsel in de verkeerde richting verplaatst door samentrekkingen van de buikspieren. Zit er geen eten in de buik, dan komt er voornamelijk gal naar buiten.

De symptomen van gal overgeven bij een baby

Voor het kind moet overgeven, zijn er enkele kenmerken waar je aan kunt herkennen dat het kind zich niet lekker voelt. Zo kan het kind beginnen met hoesten, maar is het ook mogelijk dat het kind al gaat kokhalzen of veel speekselafscheiding heeft. Baby’s die bijna moeten spugen, worden ook vaak erg bleek zonder dat hier een verklaring voor is. Heeft het kind overgegeven, dan komt de kleur op het gezicht terug en gaan alle andere symptomen van het spugen ook weg.

Overgeven is niet prettig, maar het is een natuurlijke reactie van het lichaam om (schadelijke) stoffen naar buiten te vervoeren. Heeft de baby gespuugd, zelfs al is het alleen gal, dan voelt het kind zich meteen beter en is er niets meer aan de hand. Het komt zelden voor dat een kind meerdere keren achter elkaar moet spugen, omdat baby’s vaak maar kleine hoeveelheden gal braken en dit in één keer doen.

De oorzaken van gal overgeven bij een baby

Er zijn diverse mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het spugen van gal bij een baby. Zo kan een baby gaan overgeven door een virus of door een bacterie in de maag, maar is het ook mogelijk dat een baby moet spugen omdat voedsel verkeerd gevallen is. Andere mogelijke oorzaken van gal overgeven bij een baby, zijn de volgende:

  • Maagdarmstoornissen, waardoor misselijkheid en braken als klachten optreden
  • Een darmafsluiting
  • Infecties en ontstekingen
  • Psychische problemen, zoals angsten of spanningen. Dit komt niet vaak voor bij jonge baby’s, maar meer bij oudere kinderen die zich bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt
  • Bepaalde geneesmiddelen met als bijwerking misselijkheid en/of braken
  • Evenwichtsstoornissen
  • Een hersenschudding

Alle bovenstaande oorzaken prikkelen het zogeheten braakcentrum in de hersenen, van waaruit de darm wordt geactiveerd om het voedsel via de mond naar buiten te werken door de maagspieren samen te trekken.

Is gal overgeven bij een baby ernstig?

Het is niet erg als een baby gal over moet geven, maar er zitten wel enkele risico’s aan verbonden. Moet het kind vaak overgeven of heeft het kind ook diarree, dan is de kans op uitdroging vrij groot. Dit kan betekenen dat als je jouw kind niet voldoende water geeft, het kind te weinig vocht in het lichaam heeft en uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen. Blijf je jouw kind goed voeden en drinkt het kind voldoende, dan kun je voorkomen dat dit gebeurt. Wat je in ieder geval altijd moet doen, is alert zijn als jouw kind gal moet overgeven. Houd niet alleen in de gaten hoe vaak en hoe lang het gebeurt, maar ook of er wellicht sprake is van diarree en/of koorts en jouw kind mogelijk risico loopt op uitdroging.

Naar de dokter met een baby die gal overgeeft

Het is over het algemeen niet nodig om naar de dokter te gaan als jouw kind gal moet overgeven, maar er zijn enkele uitzonderingen waarbij het wel verstandig is om contact op te nemen met de huisarts. Ten eerste is het verstandig om naar de dokter te gaan als het spugen gepaard gaat met hevige buikpijn: dit kun je merken aan het gedrag van jouw baby.

Moet je baby veel huilen en wil het kindje maar niet stoppen met huilen, dan kan dit duiden op ernstige klachten (bijvoorbeeld in de buik). Daarnaast wordt aangeraden om naar de dokter te gaan als het spugen gepaard gaat met sufheid en vermoeidheid. Is je kind suffer dan normaal, dan is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden en te laten onderzoeken door een arts.

Andere redenen om naar de huisarts te gaan als jouw kind moet overgeven, zijn de volgende:

  • Als het kind moet overgeven na een val op het hoofd
  • Als het overgeven van gal langer duurt dan drie dagen
  • Als het kind dreigt uit te drogen. Dit merk je aan een kleinere hoeveelheid natte luiers, een droge mond, droge ogen, sufheid en een verminderde huidspanning.

Twijfel je of je met jouw kind naar de dokter moet? Dan is het beter om voor de zekerheid wel naar de dokter te gaan, zodat je zeker weet dat er niets aan de hand is met jouw kind en je met een gerust hart naar huis kunt. Is er wel iets aan de hand, dan kan dit direct opgelost worden door de dokter zelf of door een specialist in het ziekenhuis.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…