Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gal overgeven bij kinderen

Olivier
5 min read

Veel mensen denken dat het overgeven van gal te maken heeft met de galblaas, maar dit is niet het geval. Als je gal overgeeft, betekent dit alleen dat de maag niet gevuld was op het moment dat je over moest geven en dat er dus geen voedsel was om naar buiten te sturen via de slokdarm. Hierdoor komt de inhoud van de twaalfvingerige darm naar buiten, ofwel een vloeistof die bruin van kleur is en ook wel gal wordt genoemd.

De reden dat je toch moet overgeven als er niets meer in de maag zit om naar buiten te sturen, heeft te maken met het feit dat je lichaam moet luisteren naar de braakneiging die door de hersenen wordt aangejaagd. Om aan de braakneiging gehoor te kunnen geven, stuurt het lichaam de inhoud van de twaalfvingerige darm naar boven.

Het overgeven van gal bij kinderen

Net zoals bij volwassenen, kunnen ook kinderen gal overgeven als de maag helemaal leeg is en er toch een braakneiging geactiveerd wordt door de hersenen. Wordt er inderdaad een braakneiging geactiveerd door de hersenen en zit er niets meer in de maag van het kind, dan wordt de twaalfvingerige darm door middel van spierbewegingen geactiveerd om de inhoud van de twaalfvingerige darm via de maag, de slokdarm en de mond van het kind naar buiten te brengen.

Het overgeven van gal bij kinderen gebeurt vaak in combinatie met klachten als misselijkheid, duizeligheid en het eerder al overgeven van de maaginhoud. Zit er niets meer in de maag door het overgeven, dan komt het gal van de twaalfvingerige darm naar buiten.

Mijn kind geeft gal over, wat moet ik doen?

Als je kind gal moet overgeven, is het in ieder geval belangrijk dat het gal het lichaam verlaat. Niet alleen omdat het overgeven van gal anders steeds terug blijft komen, maar ook omdat je kind mogelijk kan stikken in het gal als het niet goed naar buiten stroomt. Zorg ervoor dat je kind goed voorover buigt als hij of zij moet overgeven en de kin tijdens het braken naar de borst wijst. Heb je een jong kindje dat moet overgeven, zoals een baby die nog niet zelf goed naar voren kan hangen, dan is het belangrijk om je kindje tijdens het braken op de zij te leggen. In dit geval kan het braaksel namelijk uit de mond stromen en voorkom je dat jouw kind mogelijk stikt door de aanwezigheid van gal in de luchtpijp na het braken.

Moet jouw kind een paar keer gal overgeven, dan kan dit over het algemeen geen kwaad. Gebeurt het echter regelmatig dat je kind gal moet overgeven, dan is het wel verstandig om de dokter te raadplegen en de klacht te laten onderzoeken.

Lees ook: Gal overgeven laten stoppen

Het overgeven van gal en uitdroging

Als een kind vaak moet overgeven, bestaat er een grote kans op uitdroging. Zelfs als jouw kind pas een dag ziek is en pas een dag moet overgeven, is de kans aanwezig dat je kind tekenen van uitdroging laat zien. Bij een baby gebeurt dit nog sneller, simpelweg omdat het lichaam van een baby nog kleiner is en dus nog minder vloeistoffen bevat. Moet een baby meerdere keren overgeven of gal braken, dan is het belangrijk om dit in ieder geval aan de arts te melden. Samen met de arts kun je op dit moment beslissen hoe de klachten van jouw baby het beste aangepakt kunnen worden.

Het is in ieder geval belangrijk om te voorkomen dat jouw kind uitdroogt. Dit kun je eventueel doen door de volgende tips op te volgen:

  • Geef je kind na het braken een slokje water. Op deze manier verdwijnt de vieze smaak in de mond, maar voorkom je ook dat je kind uitdroogt.
  • Geef je baby een slokje water met een theelepel. Zorg ervoor dat het kindje niet te snel drinkt, want dan kan hij of zij zich verslikken of kan de misselijkheid juist verergeren.
  • Gebruik ORS-poeder in het water dat je aan jouw kind geeft. Dit poeder draagt bij aan het voorkomen van uitdroging.

Helpt dit alles niet en blijft het vocht niet binnen, dan kan de arts beslissen om je kind op te laten nemen in het ziekenhuis en vocht in te dienen door middel van een infuus. In dit geval wordt in ieder geval voorkomen dat je kind uitdroogt en dit is erg belangrijk, simpelweg omdat uitdroging erg gevaarlijk is bij jonge kinderen en baby’s.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…