In welke omstandigheden braakt men gal? Wanneer je moet overgeven is het gebruikelijk dat je voedsel dat in de maag zit overgeeft. Bij langdurige griepen of maagproblemen kan het zijn dat de maag leeg geraakt en dan gaat men gal overgeven, soms kan het zelfs zijn dat je groene gal moet overgeven. Omgekeerd kan het dus niet, wanneer er nog voedsel in de maag zit is het onmogelijk om gal over te geven.
Gal wordt geproduceerd in de lever en de opslag van de galsappen gebeurt in de galblaas. Het is essentieel voor de spijsvertering, met name de verwerking van vetten die in het voedsel zitten. Bij een lichte griep of maagklachten is het niet gebruikelijk dat men gal overgeeft. Alleen herhaaldelijk overgeven van de inhoud van de maag zullen er galsappen overgegeven worden.
Oorzaken van het braken van gal
Zoals net aangegeven wordt het overgeven van gal altijd veroorzaakt bij het herhaaldelijk braken. Sommigen moeten zelfs urenlang braken en kunnen niet stoppen met braken. Ons spijsverteringsstelsel is namelijk zo opgebouwd dat het onmogelijk is om gal over te geven als er nog voedsel in de maag zit. Dus de oorzaken voor het braken van gal zijn vergelijkbaar met de oorzaken van het herhaaldelijk overgeven.
1. Alcohol en medicijnen
Wanneer je het overgeven van gal meemaakt na het drinken van alcohol of het innemen van medicijnen komt dit waarschijnlijk omdat je intolerant bent aan bepaalde stoffen in de medicijnen of alcohol zelf. Omdat de gal in werking treedt bij het verwijderen van giftige stoffen zal het dus sneller gebeuren dat mensen gal overgeven wanneer er alcohol of chemische stoffen in de maag zitten. Let wel, sommige mensen kunnen weinig alcohol verdragen. Het hoeft dus niet steeds te gaan om overdadig drinken van alcoholische consumpties. Ook voor het braken van gal na het gebruik van drugs geldt deze verklaring.
2. Syndroom van Cyclisch braken
Het cyclisch braken syndroom wordt gekenmerkt door periodes van herhaaldelijk braken en kan vaak gelinkt worden aan ernstige migraine. Afhankelijk van de sterkte van het syndroom kunnen deze cycli uren of zelfs dagen duren. Ook kunnen ze te maken hebben met periodes van zware hitte, stress, uitputting, angstaanvallen of hevige emoties. Omdat er bij dit syndroom herhaaldelijk wordt overgegeven zal er bij een lege maaginhoud gal gebraakt worden.
3. Gallige reflux
Bij de spijsvertering gaat het voedsel wat in de maag verwerkt is naar de dunne darm. In deze darm wordt het voedsel verder verteerd, met name het galsap wordt hier toegevoegd om vetten te verteren. Wanneer er inhoud van de dunne darm terug naar de maag gaat spreekt men van gallige reflux. Dit is zeker niet gebruikelijk en er zullen dus ongemakken optreden.
Wanneer dit herhaaldelijk gebeurt zal de kans op braken vergroten. Omdat er inhoud van de dunne darm naar de maag gaat zal er dus gal in de maag zitten, wat resulteert in het overgeven van gal. Wanneer gallige reflux herhaaldelijk optreedt kan u het best langs de huisdokter gaan, die de gepaste medicijnen zal voorschrijven. Bij hevige gallige reflux kan de galblaas operatief verwijderd worden.
4. Darmobstructie
Bij een darmobstructie raakt de darm verstopt. Dit kan door allerlei factoren komen, onder andere ontstekingen, strangulaties of een blokkade. Kortom, de darm kan verstopt raken en bijgevolg zal het voedsel niet uit de maag/darm geraken waardoor de kans op braken zeer groot wordt. Afhankelijk van het soort obstructie kan er een oplossing gevonden worden. Bij ontstekingen kan dit een medicijn zijn maar meestal moet het operatief verholpen worden.
5. Lege of nuchtere maag
Bij een lege of nuchtere maag, ’s ochtends bijvoorbeeld zal er dus ook gal gebraakt worden. Meestal kan dit verholpen worden door antibraakmiddelen.
6. Voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging kan optreden wanneer voedsel besmet, slecht of in rottend is. Bijgevolg zal de maag dit voedsel niet kunnen houden en krijgt het lichaam de natuurlijke reactie om dit voedsel af te stoten. Er zullen dus sterke braakneigingen ontstaan en wanneer vrijwel al het voedsel uit de maag is zal het lichaam gal overgeven. Zeker in geval van besmet voedsel kan u het best naar het ziekenhuis gaan, zodat er geen sterke infecties in het lichaam ontstaan.
Voorkomen van klachten
Wanneer je zorgt dat je maag voldoende gevuld is, zul je niet langer de inhoud van je twaalfvingerigedarm naar buiten komt. Hiermee kun je al voorkomen dat je verder gal gaat overgeven. Of als de oorzaak de alcohol is, is de oplossing natuurlijk logisch: even geen alcohol meer nuttigen. Daardoor stabiliseert het slijmvlies van je maag, daar er niet langer irritatie optreedt.
Wanneer moet ik een dokter raadplegen?
Als je gal moet overgeven, en je tevens nog andere klachten krijgt, is het raadzaam contact op te nemen met een dokter of specialist. Qua klachten kun je denken aan:
- Je enorm verward voelen
- Last hebben van ongewone buikpijn
- Je lichaam die suf aanvoelt
- Het gevoel dat je jouw bewustzijn verliest
- Wanneer je gal moet overgeven samen met bloed
- Ouderen die gal overgeven kunnen ook beter even de arts raadplegen om zeker te zijn
- Wanneer je gal moet overgeven tijdens je zwangerschap is het raadzaam de dokter even te bellen
- Soms kun je ook hoofdpijn hebben wanneer je gal overgeeft
Gal overgeven laten stoppen
Op zich kan het niet zo’n kwaad als je gal overgeeft, tenzij het natuurlijk onophoudelijk doorgaat. In dat laatste geval is het uiteraard raadzaam contact op te nemen met een arts. Het belangrijkste wat je kunt doen is rustig afwachten zodat je maag tot rust kan komen. En daarna wat drinken en licht verteerbaar eten innemen.
1. Uitdroging voorkomen
- Wie vaak moet overgeven zorgt best dat er niet teveel vocht verloren gaat, waardoor je lichaam snel uitdroogt. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het drinken van water of thee. Gewoon iedere dag vijf à 10 minuten een klein slokje drinken en de neigingen tot overgeven zullen al snel verminderen. Eénmaal je aanvoelt dat het goed vermindert, kun je steeds meer vocht in je lichaam opnemen.
- Heb je naat het overgevan van gal ook last van diarree, dan moet je verloren zouten aanvullen. Koop ORS-poeder, dat je moet innemen terwijl je overgeeft, gemengd met wat water. Ga hiervoor ten rade bij je apotheek, zij zullen jou het gepaste advies kunnen geven over de inname van dit poeder.
2. Helemaal Laten stoppen?
Overgeven van gal kun je niet zomaar stoppen. Dit omdat er prikkels in je hersenen zijn die je maag steeds samen doen trekken. De beste manier om het te laten stoppen is om gewoon af te wachten. Rust uit en probeer je te ontspannen, hoe moeilijk het ook moge zijn.
Wat doen als mijn baby of kind gal moet overgeven?
Dit is niet te verwarren met je baby die voedsel braakt doordat hij/zij bijvoorbeeld te gulzig gedronken heeft. Gal overgeven kan enkel als de maag helemaal leeg is. Meestal gaat misselijkheid of het overgeven van de volledige maaginhoud daaraan vooraaf. Wanneer er sprake is dat je baby gal gaat overgeven, is het belangrijk dat je uitdroging voorkomt. Reeds binnen de dag kan er sprake zijn van uitdroging bij een baby. Neem in dat geval toch maar beter contact op met de arts, om te kijken hoe dit het beste behandeld wordt.
Meestal zal als advies gegeven worden om kleine hoeveelheden water te drinken (al dan niet vermengd met ORS-poeder) die je voorzichtig toebrengt met een theelepeltje. Helpt het niet, dan wordt de avies van de arts wellicht: opname in het ziekenhuis. Waar het via een infuus het nodige vocht binnen zal krijgen.
Sommigen beschrijven de gal als een gele vloeistof of een geel slijm die de baby spuwt. Of de kleur groen wordt soms ook vermeld. Belangrijk om te weten is dat het daarom niet altijd om gal gaat. Ga dus steeds ten rade bij je arts.
Ook belangrijk is dat bij het overgeven er geen braaksel in de luchtwegen blijft steken. Leg je baby eventueel op zijn of haar zij, waardoor het braaksel eenvoudig de weg naar buiten vindt, waarbij de kin van de baby naar de borst wijst.