Je kent het wel, je hebt een paar glaasjes op, je voelt je ontspannen en je gedraagt je iets losser dan normaal. Praten met vreemden gaat iets sneller en je bent een echte dancequeen op de dansvloer. Tot zover dus de voordelen van alcohol. Alcohol wordt door het bloed verspreid en kunnen allerlei negatieve effecten hebben op je lichaam. Hoe groter de totale consumptie van alcohol, hoe groter het risico op schade. En hoe meer alcohol je drinkt, hoe ernstiger de schade. Dan geldt de vraag wat de negatieve effecten (op korte- en lange termijn) kunnen zijn, wij zetten ze even op een rijtje.
1. The day after – hoofdpijn
Een kater ontstaat meestal na een avondje stappen. De volgende morgen heb je vooral veel hoofdpijn, je bent misselijk, futloos, zweten, overgevoelig voor prikkels … Alcohol stimuleert de vochtafscheiding, waardoor het lichaam uitdroogt. Dit verklaart de verschillende symptomen zoals hoofdpijn, droge mond en futloosheid.
2. Maaglast – misselijkheid en overgeven
Door de prikkeling van het maagslijmvlies kan je misselijk worden of braakneigingen hebben. Je maag is niet gewend aan alcohol en wanneer je dan toch alcohol in je maag hebt, wordt deze geprikkeld door je maagvlies. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot aantasting van het maagslijmvlieg met als gevolg dat het maaglast of maagpijn met zich meegeeft.
3. Alcoholvergiftiging
Een alcoholvergiftiging is eigenlijk ook een vorm van kater. Vooral bij jongeren is een alcoholvergiftiging zeer cruciaal. Comazuipen is onder jongeren steeds een groot probleem. Velen belanden in het ziekenhuis wegens comazuipen. Een alcoholvergiftiging hangt af van het gewicht, geslacht, hersenvolume en de ervaring met drank. Jongeren wegen vaker minder en hebben weinig of geen ervaring met alcohol, zij zitten dus in de gevarenzone. Een alcoholvergiftiging kan zeer gevaarlijk zijn, zo gevaarlijk dat het dodelijk kan zijn. De alcohol kan je zenuwstelsel verdoven, waardoor ademen moeilijker wordt.
Als je een alcoholvergiftiging overleeft, kan je daarna nog lange periode last hebben van geheugenproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en verwardheid.
4. Conditie
Alcohol heeft een invloed op de motoriek, dat zorgt voor een slechtere conditie en sportprestaties. Je drinkt dus best geen alcohol voor of na het uitoefenen van een sport.
5. Slechter geheugen
Bij langdurig en overmatig gebruik van alcohol ontstaat een grotere kans op hersenbeschadigingen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het geheugen.
6. Black-out
Na te veel drinken kunnen black outs optreden. De volgende dag je je niets of zelden iets herinneren. Het is een vorm van vergiftiging die een storing in de hersenen kan veroorzaken. De informatie van het korte termijn geheugen wordt niet meer doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Heb je vaak last van black outs, dan kan dit zeer schadelijk zijn voor de hersenen en geheugenwerking.
7. Lever
De lever is de zuiveringsfilter van je lichaam. Het maakt de schadelijke stoffen onklaar en voert deze af via de urine. Overmatig gebruik van alcohol kan de afbraakfunctie van je lever verstoren. Het kan zelf zo erg worden dat je lever niet meer werkt en je een levertransplantatie nodig hebt.
8. Hart- en bloedvaten
Alcohol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het zorgt voor een verhogend effect van de bloeddruk, waardoor het hart en de vaten op lange termijn eronder lijden.
9. Verhoogde kans op kanker
Overdrijven met alcohol is puur vergif voor je lichaam. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de kans op verschillende soorten kanker. Drie glazen alcohol drinken per dag, vergroot de kans op:
- Mondkanker
- Keelkanker
- Strottenhoofdkanker
- slokdarmkanker