Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagslijmvliesirritatie

Maagslijmvliesirritatie wordt veroorzaakt door een ontsteking in het maagslijmvlies. Dit is een aandoening die in de medische wereld wordt aangeduid met de term gastritis. Maagslijmvliesirritatie is een veelvoorkomde aandoening: ruim de helft van alle mensen die ouder zijn dan vijftig jaar heeft te maken met deze aandoening. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen met maagslijmvliesirritatie hier last van heeft, want maagslijmvliesirritatie gaat niet altijd gepaard met de bijbehorende symptomen.

Op deze pagina lees je meer over maagslijmvliesirritatie. Zo lees je welke soorten maagslijmvliesirritatie er zijn, wat de oorzaken van deze soorten maagslijmvliesirritatie zijn en wat de klachten zijn die je ervaart als je maagslijmvliesirritatie hebt.

De verschillende soorten maagslijmvliesirritatie

Er zijn drie soorten maagslijmvliesirritatie, namelijk:

 • Acute maagslijmvliesirritatie: acute maagslijmvliesirritatie kan optreden als het maagslijmvlies plotseling beschadigd wordt. Hierbij is er geen sprake van een langer proces van beschadiging, maar treedt er plotseling een beschadiging op die maagslijmvliesirritatie kan veroorzaken.
 • Chronische maagslijmvliesirritatie: chronische maagslijmvliesirritatie is het gevolg van langdurige irritatie van het maagslijmvlies.
 • Atrofische gastritis: atrofische gastritis komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Deze vorm van maagslijmvliesirritatie wordt niet veroorzaakt door een externe factor, maar door het eigen lichaam. Meer hierover lees je in de tekst over de oorzaken van maagslijmvliesirritatie.

De oorzaken van maagslijmvliesirritatie

De oorzaak van het ontstaan van maagslijmvliesirritatie verschilt per vorm van maagslijmvliesirritatie. In onderstaande tekst wordt per vorm van maagslijmvliesirritatie beschreven hoe deze aandoening ontstaat.

 • Acute maagslijmvliesirritatie: acute maagslijmvliesirritatie wordt veroorzaakt door een plotselinge, heftige beschadiging van het maagslijmvlies. Dit kan komen door het drinken of slikken van een sterk irriterende stof (zoals alcohol, asperine of heel pikant eten), de inname van een bijtend product, blootstelling aan een hoge straling, voedselvergifiting, bloedvergiftiging, uitgebreide brandwonden of een virus.
 • Chronische maagslijmvliesirritatie: chronische maagslijmvliesirritatie wordt veroorzaakt door een langdurige irritatie van het maagslijmvlies. Dit kan komen door een bacteriële infectie, de ziekte van Crohn, langdurig en overmatig alcoholgebruik, langdurig gebruik van aspirine of een virus- of schimmelinfectie.
 • Atrofische gastritis: atrofische gastritis wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt die het maagslijmvlies aantasten. Dit kan onder andere voorkomen bij oudere mensen of bij jongere mensen die een deel van de maag hebben laten verwijderen.

De symptomen van maagslijmvliesirritatie

De mate waarin je last hebt van de symptomen van maagslijmvliesirritatie, hangt af van het soort maagslijmvliesirritatie waar je mee te maken hebt. Zo hebben de meeste mensen met chronische maagslijmvliesirritatie helemaal geen last van klachten of symptomen, terwijl mensen met acute maagslijmvliesirritatie wel last hebben van klachten. Dit komt omdat de klachten van acute maagslijmvliesirritatie plotseling optreden en ernstiger zijn dan de klachten van chronische maagslijmvliesirritatie. Zo kan men last hebben van:

 • Een ongemakkelijk gevoel in de buik
 • Een vol gevoel, ook als men niets gegeten heeft
 • Een pijnlijk gevoel in de maagstreek, vooral na het eten
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies

Daarnaast kan men tevens te maken krijgen met een maagbloeding. Dit is een complicatie van maagslijmvliesirritatie die vrij vaak voorkomt, zeker als er niets tegen de maagslijmvliesirritatie wordt gedaan. Een maagbloeding verloopt vrij onopgemerkt, tot men last krijgt van bloedarmoede. Bloedarmoede herken je aan een bleek gelaat, het braken van bloed, vermoeidheid en een pikzwarte ontlasting. Tot slot kan men door de maagslijmvliesirritatie tevens te maken krijgen met een maagzweer, een andere aandoening in de maag die veroorzaakt kan worden door verwaarloosde en onbehandelde maagslijmvliesirritatie.​

Niets gevonden