Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed overgeven? Waarom kinderen en volwassenen bloed braken

Olivier
5 min read

Als je bloed in je braaksel aantreft of zelfs puur bloed hebt overgegeven, is het niet zo vreemd dat je een beetje in paniek raakt. Overigens is het ook gegrond dat je goed gaat nadenken over jouw gezondheid, want het braken van bloed duidt vaak op een achterliggend lichamelijk probleem dat zeker niet genegeerd mag worden.

De meeste mensen weten niet wat ze moeten doen als ze bloed hebben overgegeven en dit komt omdat veel mensen simpelweg niet genoeg kennis hebben over het braken van bloed. Om je meer inzicht te geven in dit lichamelijke verschijnsel, lees je meer over het braken van bloed in dit artikel. Soms moeten mensen geen bloed overgeven, maar wel bloed hoesten.

De oorzaken van het braken van bloed

Er zijn diverse mogelijke oorzaken van het braken van bloed. De meest voorkomende oorzaken van het braken van bloed bij zowel volwassenen als kinderen, worden in onderstaande alinea’s uitgebreid beschreven.

Het braken van bloed door een slokdarmverstopping

Als je iets hebt gegeten en niet lang genoeg hebt gekauwd, dan heeft het voedingsmiddel in kwestie niet voldoende speeksel opgenomen. Slik je het voedsel toch door, dan bestaat er een redelijke kans dat het voedingsmiddel in de slokdarm blijft steken door het tekort aan speeksel in het voedingsmiddel. Vaak vervoert de slokdarm het voedingsmiddel in kwestie alsnog langzaam naar de maag, maar soms is dit niet mogelijk en ontstaat er een verstopping. Dit gebeurt zonder dat je er ook maar iets van merkt, maar je voelt je even na het ontstaan van de verstopping in de slokdarm wel wat misselijk en draaierig. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de klachten erger.

Als je moet overgeven door een verstopping in de slokdarm, komt er een grote druk op de slokdarm te staan. Het vast zittende voedsel in de slokdarm houdt namelijk de maaginhoud tegen, waardoor er te veel druk op de slokdarm komt te staan en de slokdarm lichtjes kan gaan scheuren. Uit het wondje dat hierdoor in de slokdarm ontstaat, kan bloed vloeien dat tevens uit wordt gebruikt. Dit is geen reden tot paniek, want het wondje zal vanzelf weer herstellen.

Het braken van bloed door een maagzweer

Door de voortdurende werking van je maagzuur kan het slijmvlies in de maag aangetast worden. Wordt het slijmvlies ernstig aangetast, dan kan er een maagzweer ontstaan. Hier kunnen bacteriën en schimmels op in gaan werken, waardoor de zweer nog groter en erger wordt. Het kan zelfs gebeuren dat een maagzweer gaat bloeden, waardoor je bloed moet overgeven. Bloed uit een kleine maagzweer wordt gewoon verteerd door de maag zonder dat je hier iets van merkt, maar een bloeding uit een grote maagzweer kan vaak niet intern opgelost worden. Er ontstaat een overgeefreflux en je geeft het bloed van de maagzweer over, waardoor er bloed in het braaksel zit. Geef je bloed over door een maagzweer, dan moet je altijd naar de dokter om de maagzweer verder te laten onderzoeken en/of behandelen.

Het braken van bloed door maagkanker

Niet alleen een verstopping in de slokdarm en een maagzweer kunnen ervoor zorgen dat je bloed over gaat geven: ook maagkanker kan de reden zijn dat je bloed braakt. De symptomen van maagkanker, naast het overgeven van bloed, zijn de volgende:

Heb jij te maken met enkele van bovenstaande klachten? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan en jouw klachten te laten onderzoeken, want bij het herkennen van meerdere van bovenstaande klachten is het mogelijk dat je maagkanker hebt.

Naar de dokter bij het braken van bloed

Het is niet altijd zo, maar in de meeste gevallen duidt het overgeven van bloed op een ernstig achterliggend probleem in het lichaam. Zeker als je veel bloed moet overgeven, is het belangrijk om de huisarts te raadplegen en jouw klachten te laten onderzoeken. Houdt het overgeven van bloed maar niet op en verlies je veel bloed, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Bel de ambulance of ga met eigen vervoer naar de eerste hulp en laat je klachten hier goed onderzoeken, want het veelvuldig overgeven van bloed is niet goed.

Heb je niet zo veel bloed overgegeven, maar ben je er toch niet gerust op? Dan kun je natuurlijk ook voor de zekerheid naar de dokter gaan om jouw klacht te laten onderzoeken, want dit kan nooit kwaad.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…