Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed hoesten

Als je moet hoesten en plotseling bloed in je speeksel vindt, is het logisch dat je even schrikt. Toch hoeft het ophoesten van bloed of haemoptoe niet altijd gevaarlijk te zijn en kan deze klacht ook zeker voorkomen bij mensen die helemaal niet ernstig ziek zijn. Heb jij bloed opgehoest en wil je meer te weten komen over het ophoesten van bloed of haemoptoe? Lees dan meer over deze kwaal op deze pagina.

In dit artikel lees je wat de symptomen zijn van het ophoesten van bloed, maar ook welke oorzaken er mogelijk achter haemoptoe kunnen zitten. Tot slot lees je ook of het ophoesten van bloed gevaarlijk is en wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan met jouw kwaal.

De symptomen van bloed hoesten

Het belangrijkste symptoom van haemoptoe is het ophoesten van bloed, vaak in combinatie met slijm. Het kan om kleine deeltjes bloed gaan, maar ook grote bloedingen kunnen voorkomen als je last hebt van bloed hoesten.

Om je een duidelijk beeld te geven van de symptomen die je kunt ervaren bij haemoptoe, worden de symptomen per aandoening beschreven:

  • Longontsteking: je hoest soms bloed op, vaak in combinatie met slijm. Verder heb je koorts, voel je vaak rillingen en heb je een gebrek aan eetlust.
  • Longkanker: je hoest slijm op moet bloed, je hebt last van een prikkelhoest en een zeurende pijn op de borst. Ook kun je last hebben van een gebrek aan eetlust, luchtweginfecties en kortademigheid.
  • Longtuberculose: je hebt aan aanhoudende hoest van slijm en bloed, je hebt pijn in de borstkas en je zweet veel in de nacht.
  • Longinfarct: je hoest bloed op, je bent kortademig en je voelt acute pijn in de longstreek.
  • Een gesprongen bloedvat: er wordt een golf bloed opgehoest, voorafgaande aan een vreemd borrelend gevoel in de longstreek.

Ook is het mogelijk dat je slechts een enkele keer bloed ophoest, bijvoorbeeld als je veel hebt gehoest of hebt overgegeven. Heb je veel gehoest of overgegeven, dan kan er een adertje gesprongen zijn of kan de keel beschadigd zijn en kun je hierdoor bloed ophoesten.

De mogelijke oorzaken van bloed hoesten

Het ophoesten van bloed kan veroorzaakt worden door diverse mogelijke oorzaken. Enkele oorzaken van bloed hoesten zijn in bovenstaande alinea met symptomen al beschreven, maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken van haemoptoe. De belangrijkste mogelijke oorzaken die nog niet in bovenstaande alinea genoemd zijn en die haemoptoe kunnen veroorzaken, zijn de volgende:

Tot slot is het ook mogelijk dat je bloed ophoest als je gestopt bent met roken. Ben je gestopt met roken, dan raakt veel slijm in de longen los en hier kan ook bloed bij vrijkomen. Hierdoor is het mogelijk dat je bloed ophoest als je gestopt bent met roken. Moet je een keer bloed ophoesten als je net gestopt bent met roken en voor lange tijd gerookt hebt, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Veel moeten hoesten na het stoppen met roken is normaal en als er wat bloed bij het slijm zit dat je ophoest, is dit niet erg.

Bloed hoesten: is het gevaarlijk?

Het ophoesten van kleine hoeveelheden bloed is over het algemeen niet gevaarlijk, maar de achterliggende oorzaak van de haemoptoe kan wel gevaarlijk zijn. Moet je bijvoorbeeld bloed ophoesten omdat je een longontsteking hebt en doe je niets aan deze ontsteking, dan kan de oorzaak van het ophoesten van bloed wel gevaarlijk worden. Je kunt haemoptoe zien als een ongevaarlijk symptoom, mogelijk van een gevaarlijke aandoening. Omdat de achterliggende aandoening van het ophoesten van bloed wel gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om het symptoom van bloed ophoesten niet te negeren. Een keer bloed ophoesten omdat je gestopt bent met roken of omdat je net veel gehoest hebt is niet erg, maar het vaker moeten ophoesten van bloed kan wel gevaarlijk zijn. Zeker als je ook last hebt van andere symptomen, is het verstandig om naar de dokter te gaan met jouw klachten.

Moet je grote hoeveelheden bloed ophoesten, dan kan dit wel gevaarlijk zijn. Dit komt omdat er in dit geval sprake kan zijn van verdrinking in eigen bloed, met de dood tot gevolg. Overigens is het belangrijk om te vermelden dat het ophoesten van bloed als symptoom alleen gevaarlijk kan zijn als je echt veel bloed ophoest en niet als er een beetje bloed vrijkomt bij het hoesten.