Ongewenst gewichtsverlies
Ongewenst gewichtsverlies staat voor het onbedoeld verliezen van enkele kilo’s. Er is pas sprake van ongewenst gewichtsverlies als men 5 procent gewichtsverlies heeft ervaren in de afgelopen maand, of 10 procent gewichtsverlies heeft ervaren in het afgelopen half jaar. Ook wordt er van ongewenst gewichtsverlies gesproken als men een BMI heeft van 18,5 of lager (volwassenen) of van 20 of lager (55 plussers).
De oorzaken van ongewenst gewichtsverlies
Ongewenst gewichtsverlies kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan men te maken hebben met ongewenst gewichtsverlies door onvoldoende voedselinname, ofwel ondervoeding. Omdat men te weinig voedsel binnenkrijgt, krijgt men te weinig voedingsstoffen binnen. Deze voedingsstoffen heeft het lichaam echter nodig om te kunnen functioneren, dus om de onvoldoende voedingsstoffen te compenseren gaat het lichaam eigen weefsel aanbreken, zoals spieren. Hierdoor ontstaat er ongewenst gewichtsverlies. Men kan te maken krijgen met ondervoeding door simpelweg te weinig te eten, door een verminderde eetlust, door problemen met kauwen of slikken, door bepaalde aandoeningen en door overmatig braken, waarbij ingenomen voedingsstoffen weer uit het lichaam verdwijnen voor deze opgenomen kunnen worden.
Ook kan men te maken krijgen met ongewenst gewichtsverlies door onvoldoende opname van voedingsstoffen door het lichaam. Dit kan komen door bepaalde aandoeningen, zoals coeliakie, diarree, resectie van de maag of dunne darm, darmziekten en het onvoldoende functioneren van de schildklier.
Daarnaast kan men ook ongewenst gewicht verliezen door een verhoogd energieverbruik, waarbij men minder voedingsstoffen opneemt dan men binnen krijgt. Dit kan komen door bepaalde chronische infectieziekten, ontstekingen, COPD, het gebruik van drugs of extreme lichamelijke activiteit (zoals veel sporten).
Tot slot kan men ook te maken krijgen met ongewenst gewichtsverlies door het verlies van voedingsstoffen. Dit kan komen door diabetes en bepaalde darmziekten, waarbij het lichaam veel voedingsstoffen verloren laat gaan en er niet genoeg wordt opgenomen.
De symptomen van ongewenst gewichtsverlies
Zoals al eerder vermeld, is er sprake van ongewenst gewichtsverlies als men in de afgelopen maand 5 procent gewichtsverlies heeft ervaren of als men in het afgelopen half jaar 10 procent gewichtsverlies heeft ervaren. Ook kan men ongewenst gewichtsverlies aantonen met de BMI, waarbij er sprake is van ongewenst gewichtsverlies als de BMI lager is dan 18,5 (volwassenen) of 20 (55-plussers).
Andere symptomen van ongewenst gewichtsverlies zijn vermoeidheid, futloosheid, duizelingen en het plotseling kwijtraken van enkele kilo’s. Ook kan het gelaat en het lichaam veranderen, bijvoorbeeld door ingevallen wangen en een vermagerde buik.
Tips tegen ongewenst gewichtsverlies
Om ongewenst gewichtsverlies te voorkomen of te bestrijden, kun je proberen de volgende tips te hanteren:
- Probeer een gezond eetpatroon aan te houden, waarbij je in ieder geval voldoende vezels en vitaminen binnenkrijgt.
- Probeer te stoppen met roken.
- Geef aandacht aan het maken en eten van maaltijden.
- Maak het jezelf gemakkelijk, door enkel maaltijden te koken die gemakkelijk zijn om klaar te maken en niet te veel geld, tijd en moeite kosten om te maken.
- Weeg jezelf iedere week nauwkeurig. Op deze manier kun je gemakkelijk in de gaten houden of je bent aangekomen of zelfs bent afgevallen.
Helpen bovenstaande tips niet? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dokter, zodat de dokter kan achterhalen waar het ongewenste gewichtsverlies vandaan komt en hoe het verholpen kan worden voor een gezond leven.