Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagbloeding

Mensen met een maagbloeding hebben te maken met een bloedende maag. Het bloed dat zich in het lichaam verspreidt is dan ook niet afkomstig van de darmen of van de slokdarm, maar komt van een bloeding in de maag. Het bloed dat uit de maag komt, verlaat het lichaam via de ontlasting of door middel van braken. Omdat je door middel van bloed in de ontlasting of bloed in het braaksel meteen ziet dat er iets mis is, gaan veel mensen met een maagbloeding gelukkig snel naar de dokter. Vaak is dan nog niet duidelijk dat het om een maagbloeding gaat, maar wordt dit verder onderzocht en later aangetoond in het ziekenhuis.

Op deze pagina lees je meer over de maagbloeding. Zo lees je wat de symptomen van deze aandoening zijn, maar ook wat de oorzaken van een bloeding in de maag zijn en wat de relatie is tussen een maagbloeding en een gastric bypass. Heb je te maken (gehad) met een maagbloeding en wil je meer te weten komen over deze aandoening, dan is het lezen van dit artikel zeker een aanrader.

De symptomen van een maagbloeding

Een maagbloeding brengt diverse symptomen met zich mee. Het eerste symptoom waaraan je duidelijk kunt afleiden dat er iets niet goed is in het lichaam, is het feit dat je bloed verliest. Je kunt bloed tegenkomen in de ontlasting, maar het is ook mogelijk dat je bloed verliest door bloed over te geven. Zit er bloed bij de ontlasting of moet je bloed overgeven, dan is het belangrijk om direct naar de dokter te gaan. Ga je niet op tijd naar de dokter, dan kan het aanhoudende bloedverlies voor bloedarmoede (anemie) zorgen. Symptomen van bloedarmoede of anemie zijn een onnatuurlijk bleke huidskleur, vermoeidheid, pijn op de borst en een licht gevoel in het hoofd. Je krijgt niet meteen te maken met bloedarmoede als je een maagbloeding hebt, maar wel als je niet snel genoeg naar de dokter gaat met jouw aandoening en dus niet snel genoeg geholpen kan worden.

Heb je bloed in de ontlasting, dan vind je zwarte ontlasting (melaena) in het toilet. De ontlasting heeft geen normale kleur en textuur, maar is zwart en plakkend. Verder heeft de ontlasting ook een kenmerkende geur, die anders ruikt dan normale ontlasting. De zwarte kleur van de ontlasting ontstaat door blootstelling van het bloed aan maagzuur en door de afbraak van bloed door bacteriën in de darmen. Blijf je zwarte ontlasting houden, ook als de maagbloeding opgelost is, dan betekent dit niet dat je nog een bloeding hebt. Eén enkele (ernstige) bloeding kan namelijk voor een week voor zwarte ontlasting zorgen, ook als de bloeding verholpen is.

Enkele andere symptomen die je kunt ervaren als je een maagbloeding hebt, zijn de volgende:

De reden dat je te maken kunt krijgen met verwardheid, desoriëntatie, slaperigheid en shock, heeft te maken met het feit dat er minder bloed naar de hersenen gaat door de bloeding in de maag.

De oorzaken van een maagbloeding

Er zijn diverse mogelijke oorzaken aan te wijzen bij een maagbloeding. De belangrijkste zaken die mogelijk een maagbloeding kunnen veroorzaken, zijn de volgende medische problemen:

  • Een maagzweer: een maagzweer is een ontsteking of wondje in de maag, die vaak ontstaat door een bacterie. Een maagzweer is niet alleen pijnlijk, maar kan ook voor een maagbloeding zorgen.
  • Ontsteking van het maagslijmvlies: als je een ontsteking van het maagslijmvlies hebt, moet je veel braken. Soms ontstaat hierdoor een maagbloeding, wat betekent dat je bloed in het braaksel vindt.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen.
  • Roken.
  • Het (in grote mate) drinken van alcohol.
  • Stress.
  • Maagkanker: maagkanker is in twee tot drie procent van de gevallen de oorzaak van een maagbloeding.

Een maagbloeding na een gastric bypass

Een belangrijke mogelijke oorzaak van een maagbloeding, is het ondergaan van een gastric bypass. Onderga je een gastric bypass, dan wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal omgelegd om ervoor te zorgen dat je snel en gemakkelijk af kunt vallen en op een gezond gewicht kunt komen. Lang niet iedereen die een gastric bypass ondergaat krijgt te maken met een maagbloeding, maar het kan wel een mogelijke complicatie zijn van de ingreep. Het risico op een maagbloeding na een gastric bypass wordt groter als je verkeerd blijft eten en je niet aan het dieet van de gastric bypass houdt.

Het stelpen van een maagbloeding

Als je een maagbloeding hebt, is het belangrijk om deze bloeding zo snel mogelijk te laten stelpen. Dit kun je niet zelf doen, maar moet je door een arts in het ziekenhuis laten doen. Heb je een maagbloeding, dan moet je dus altijd naar het ziekenhuis voor een behandeling.

Als je naar het ziekenhuis gaat voor het stelpen van de maagbloeding, wordt eerst achterhaald hoe de maagbloeding veroorzaakt is. Vervolgens wordt de oorzaak van de maagbloeding weggenomen of behandeld, zodat de bloeding minder wordt. Verdere behandeling van de maagbloeding kan bestaan uit het houden van absolute bedrust voor een paar weken of het volgen van een strikt dieet. Heb je veel bloed verloren, dan moet je in het ziekenhuis blijven tot je weer gezond genoeg bent om naar huis te gaan.

Is een maagbloeding dodelijk?

Een maagbloeding is lang niet altijd dodelijk, maar de aandoening kan zeker wel voor dodelijke slachtoffers zorgen. Een maagbloeding kan dodelijk zijn als de bloeding heftig is en je te snel bloed verliest om de bloeding te laten behandelen, maar ook als de bloeding niet op tijd behandeld wordt en je hierdoor te veel bloed verliest. Verder kan de aandoening extra gevaarlijk zijn als je bloedverdunners gebruikt, omdat het bloed door de bloedverdunners gemakkelijker en sneller kan stromen en de bloeding hierdoor automatisch erger is dan bij iemand zonder bloedverdunners. Het komt zelden voor, maar sommige mensen hebben een ernstige maagbloeding en overlijden direct aan de gevolgen van deze aandoening.

Niets gevonden