Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn op de Borst: Symptomen, Oorzaken & Behandeling

Olivier
5 min read

Onder pijn op de borst voelen verstaan we een pijn in het midden van je borst, aan de linkerkant of aan de rechterkant van je borst. Het kan ook zijn dat je een combinatie voelt van deze drie soorten pijn op de borst. Het is een soort pijn die aanvalsgewijs optreedt, of die aldoor aanwezig is. Je zal sneller pijn op je borst ervaren wanneer je je inspant dan wanneer je in rust bent. Wanneer de pijn op je borst echt heel erg is voel je het ook wanneer je in rust bent. Hier is een verschil tussen pijn op de borstkas en vrouwen die pijnlijke borsten hebben. Wanneer je als vrouw pijn op de borstkas hebt voel je de pijn achter een of beide borsten, maar de borst en de tepel zelf doen in dat geval geen pijn.

Is pijn op de borst altijd een teken van een hartaanval

Wanneer je pijn op je borst hebt zal je al snel vrezen dat je een hartaanval, ook wel een hartinfarct hebt. Dit zal in de meeste gevallen niet zo zijn. Het is wel zo dat pijn op de borst een voorloper kan zijn van een hartaanval of dat pijn op de borst betekent dat je een hartaanval hebt.

Je krijgt echter nooit zomaar uit het niets een hartaanval. Er gaan veel zaken aan vooraf waar je doorgaans niets van in de gaten hebt:

  • Je bloedvaten kunnen dichtslibben door zaken als verkeerde voeding of roken. Je spreekt dan van slagaderverkalking.
  • Dit is weer het resultaat van een hoog cholesterolgehalte, nicotine, een te hoge bloeddruk of glucose.
  • Je vaatwanden gaan dan ontsteken waardoor er plaque komt op je vaatwanden.
  • In een later stadium wordt er kalk afgezet op die plaque.
  • Die kalkafzetting neemt toe, waardoor je slagader vernauwd wordt.
  • De vaatwand – inmiddels stug geworden door de verkalking – kan scheuren.
  • Doordat er bloed in aanraking komt met de plaque ontstaat een bloedstolsel.
  • De bloedstolsels kunnen losraken en in je kransslagaders terecht komen.
  • Er komt geen zuurstof in je hart, waardoor het zal afsterven.
  • Dat afsterven heet een hartaanval.

Hoe herken je een hartaanval?

Wanneer je een hartaanval hebt, heb je pijn midden op je borst. Het kan zijn dat de pijn gaat uitstralen naar je schouder en naar je arm, meestal aan de linkerkant. Het zal zijn dat je voorafgaand aan een hartaanval al last hebt gehad van maagklachten. Je kan ook last hebben van maagpijn tijdens een hartaanval, maar je kan ook pijn hebben aan je rug of aan je kaak. Dit is een pijn die langer dan 5 minuten duurt, en ook in rust voorkomt.

Over het algemeen ga je dan ook zweten en word je misselijk, tot braken aan toe. Je kan versneld ademhalen of kortademig zijn. Je kan een zwaar gevoel op je borst hebben, alsof er een strakke band omheen zit. Bij vrouwen wordt een hartaanval vooraf gegaan door extreme vermoeidheid of een gevoel van onrust.

Wanneer er door de arts wordt ingegrepen bij een hartaanval hoeft een hartaanval niet dodelijk te zijn. De kans op een dodelijke hartaanval is ongeveer 1 op 3. Het is heel belangrijk dat je, wanneer je een hartaanval hebt, zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat. Daar zal het bloedstolsel worden opgelost via medicijnen, dotteren of een operatie.

Angina pectoris

Dezelfde verschijnselen als bij een hartaanval tref je bij Angina pectoris. Je hebt een beklemmend gevoel op je borst en je kan ernstig benauwd of kortademig worden. Wanneer je lichaam geen extra zuurstof meer nodig heeft gaat de pijn over. Hierbij ligt de oorzaak in een vernauwing van de kransslagaders waardoor er minder zuurstof bij je hartspier kan komen. Dit is een aandoening die vaak optreedt bij stress of inspanning. De behandeling zal bestaan uit therapie om stress te verminderen en je bloeddruk te verlagen, of het verwijden van je bloedvaten.

Syndroom van Tietze

Hierbij kan de pijn precies worden aangewezen. De pijn komt vooral voor als je moet lachen, niezen, hoesten, tillen of bukken. Je borstkas heeft ontstoken kraakbeen. Het behandelen hiervan is moeilijk. Het kan zijn dat je je leven lang met vlagen last hebt van deze klachten. Meer informatie over het Syndroom van Tietze.

Een ontstoken tussenribspier

Door langdurige irritatie kan je tussenribspier ontstoken raken. Je voelt pijn op je borstkas. Bij meerdere ontstoken tussenribspieren zal je moeilijk kunnen aanwijzen war de pijn zit. De behandeling hiervan bestaat uit rust en pijnstillers. Deze ontsteking kan maanden tot jaren duren.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…