Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze valt onder de noemer ‘ontstekingsreuma’. Het is een vervelende aandoening, die ieder jaar weer bij honderden mensen gediagnosticeerd wordt. Wil je meer te weten komen over deze aandoening, bijvoorbeeld omdat je het syndroom van Tietze hebt of omdat je denkt dat je dit hebt? Lees dan meer over deze vorm van ontstekingsreuma op deze pagina.

Het syndroom van Tietze: Korte introductie

Het syndroom van Tietze is een chronische ontsteking van het kraakbeen in je borstkas. De ontsteking wordt ook wel costochondritis genoemd (‘costo’ betekent ‘rib’, ‘chrondr’ betekent ‘kraakbeen’ en ‘itis’ betekent ‘ontsteking’). Kraakbeen is normaliter veerkrachtig en heeft de functie om de borstkas soepel te laten bewegen als je in- en uitademt. Heb je het syndroom van Tietze, dan is het kraakbeen ontstoken, opgezwollen en niet meer zo veerkrachtig. Hierdoor wordt in- en uitademen lastiger, maar doet het ook meer pijn om te ademen. Moet je hoesten of zuchten, dan heb je ook last van pijnklachten.

Het syndroom van Tietze is niet gevaarlijk, maar het levert wel vervelende klachten op. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je deze aandoening hebt, maar je moet je wel voorbereiden op vervelende pijnklachten in de borst. Overigens gaan deze klachten bijna altijd weer weg na een tijdje, want het komt bijna niet voor dat je het syndroom van Tietze de rest van je leven hebt.

De oorzaak van het syndroom van Tietze

Helaas is de oorzaak van het ontstaan van het syndroom van Tietze nog niet achterhaald. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de aandoening, maar in het bloed en op röntgenfoto’s is niets afwijkends te zien. Wel wordt er nog steeds onderzoek uitgevoerd naar de aandoening, zodat de oorzaak van de aandoening mogelijk nog achterhaald kan worden. Wordt de oorzaak achterhaald, dan kan mogelijk voorkomen worden dat het syndroom in de toekomst nog ontstaat.

Omdat het syndroom van Tietze geen blijvende aandoening is, is de nood naar wetenschappelijk onderzoek minder groot. Of de oorzaak van de aandoening ooit achterhaald zal worden, is dan ook onduidelijk.

De symptomen van het syndroom van Tietze

Heb je het syndroom van Tietze, dan heb je last van verschillende klachten. De klachten die de meeste mensen met het syndroom van Tietze ervaren, zijn:

  • Pijn op de borst
  • Een rode, warme zwelling op de borstkas
  • Pijn bij het op de borstkas drukken, diep zuchten, hoesten en niezen
  • Hoofdpijn
  • Een dof en tintelend gevoel in de armen

De klachten kunnen geleidelijk aan ontstaan, maar de symptomen kunnen ook plotseling optreden. Meestal komen de klachten aanvalsgewijs, wat betekent dat je even last hebt van pijnklachten en hierna weer helemaal niets voelt. Soms zijn de klachten na enkele dagen over tot er weer een nieuwe aanval optreedt, maar het kan ook langer duren.

De behandeling van het syndroom van Tietze

Het is niet gemakkelijk om het syndroom van Tietze te diagnosticeren en dit komt omdat er vrijwel geen lichamelijke afwijkingen te zien zijn bij mensen die deze aandoening hebben. Meestal komt de diagnose van het syndroom van Tietze als de arts geen andere diagnose kan stellen en de klachten die je ervaart, overeen komen met de symptomen van deze aandoening.

Meestal gaan de pijnklachten van het syndroom van Tietze vanzelf weer over. De klachten kunnen aanvalsgewijs terugkomen, maar de ziekte is bijna nooit chronisch. Omdat de ziekte niet chronisch is, schrijft de arts vaak geen medicijnen voor. Alleen als je echt last hebt van vervelende pijnklachten die het dagelijkse functioneren flink bemoeilijken, kun je hier medicijnen voor krijgen. Het gaat hierbij vaak om ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd. Deze medicijnen stillen niet alleen de pijnklachten, maar zorgen er ook voor dat de ontsteking minder wordt. Daarnaast kan de arts je ook een injectie geven met een lokaal verdovingsmiddel, maar dit wordt enkel gedaan in extreme gevallen van het syndroom van Tietze met heftige klachten. Door een injectie te geven, kan de dokter de pijnklachten verminderen en de stijfheid van het bovenlichaam wat verhelpen.

Er zijn enkel homeopathische middelen die je kunt gebruiken om het syndroom van Tietze te behandelen, maar de werking van deze middelen is nooit bewezen. Of deze middelen echt helpen, is dus nog onduidelijk. Uiteraard ben je er helemaal vrij in om deze middelen te proberen, zodat je jouw pijnklachten zonder medicijnen van de dokter kunt verminderen.

Niets gevonden