Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartaanval

In diverse media wordt vrijwel dagelijks wel melding gemaakt van een heleboel feiten waardoor mensen kunnen komen te overlijden. De laatste jaren heeft de hartaanval zijn toppositie in de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken weten te verstevigen, zeker in de westers georiënteerde landen. De kans om een hartaanval te overleven is dan ook niet altijd erg groot omdat er dikwijls niet snel genoeg wordt ingegrepen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • er is niemand aanwezig die kan reanimeren,
  • een defibrillator bevindt zich buiten handbereik,
  • er kan niet snel genoeg medische hulp aanwezig zijn,
  • je bent alleen als je een hartaanval krijgt en wordt pas gevonden als het te laat is.

De werking van je hart

Een hartaanval doet zich voor in je hartspier. Deze spier werkt in principe op dezelfde manier als een pomp. Net zoals allee andere spieren kan je hart zich aan- en ontspannen waardoor er bloed door heel je lichaam kan worden gepompt. Een optimaal werkend hart zal regelmatig samentrekken en aan worden gestuurd door het deel van de hersenen waar je bewustzijn geen invloed op uit kan oefenen. Met andere woorden: je hart klopt ook zonder dat je er zelf bij na hoeft te denken.

Wat is een hartaanval?

Helaas komen er in je hart ook fouten en mankementen voor, zoals in het geval van een hartaanval. Gelukkig loopt niet iedereen een even groot risico om een hartaanval te krijgen. De meeste gevallen worden geregistreerd onder mensen die tot één of meerdere risicogroepen behoren of die hier extra gevoelig voor zijn, zoals mensen die lijden aan:

  • diabetes,
  • aandoeningen aan het hart,
  • aandoeningen aan de bloedvaten.

Oorzaken van een hartaanval?

Een hartaanval wordt dikwijls veroorzaakt door een bloedstolsel in je bloed dat kan zich eenvoudig door je slagaderen en aders weet te manoeuvreren (zelfs door je hart), maar zodra dit stolsel in een kransslagader (een slagader die het hart van zuurstof voorziet) belandt, zullen er problemen ontstaan. Indien het bloedstolsel immers vervolgens in een kleinere slagader terechtkomt dan kan het klem komen te zitten zal een deel van je hart geen zuurstof meer krijgen en afsterven. Overigens hoeft niet altijd om een bloedstolsel te gaan, dit kan eveneens een losgeraakt stukje verkalking zijn.

Het voorkomen van een hartaanval

Niet in alle gevallen kun je een hartaanval voorkomen. In bepaalde gevallen slaag je hier uiteraard beter in dan in andere. Je kunt immers een hartaanval krijgen als gevolg van een tweetal verschillende oorzaken:

  • een erfelijke aanleg,
  • behorende tot één of meerdere risicogroepen.

Het beste dat je kunt doen om een hartaanval te voorkomen is een gezond leven te leiden. Bij een gezonde manier van leven hoort bijvoorbeeld:

  • elke dag gevarieerd en gezond eten,
  • elke dag voldoende bewegen,
  • het afleren van slechte gewoonten, zoals:
    • stoppen met roken,
    • verminderen van alcoholgebruik, of zelfs alcoholmisbruik.

Alle factoren die de verkalking van je aderen in de hand kunnen werken, zullen eveneens een rol spelen bij een hartaanval. Doordat je aderen immers verkalken, zal ook de kans op een hartaanval groter worden. Er kan immers een deeltje van de verkalking loslaten en in je bloedbaan een blokkade gaan vormen. Als een dergelijke blokkade in een kransslagader ontstaat dan zal een deel van de hartspier afsterven door zuurstofgebrek.

Een groot aantal personen heeft daarnaast nog te maken met een natuurlijke aanleg om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. De meeste van hen zullen hier in de loop van hun leven regelmatig mee geconfronteerd worden en zullen verschillende keren behandeld dienen te worden om een eventueel hartaanval in de toekomst tegen te kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat zij worden behandeld om de verkalking van hun bloedvaten tegen te gaan. Of zal door middel van een behandeling worden getracht om verdere schade bij dicht slibben van aderen te voorkomen zodat een hartaanval uitblijft.

Om een hartaanval te voorkomen kan er eveneens gebruik worden gemaakt van bepaalde geneesmiddelen. Zo zijn er onder andere verschillende middelen beschikbaar die aderverkalking tegen weten te gaan, je cholesterolgehalte op een gezond peil houden en andere factoren bestrijden die een hartaanval uit zouden kunnen lokken. Een ander geneesmiddel dat in de strijd tegen een hartaanval vaak wordt ingezet is de zogenaamde calciumblokker. Dit is een geneesmiddel dat voor een groot deel de aderverkalking aanpakt. Door deze kalk (calcium) te bestrijden kan immers vaak erg effectief een hartaanval worden voorkomen.