Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartaanval Symptomen

shana
4 min read

Van tijd tot tijd wordt je door verschillende media opgeschrikt met berichten over mensen die zijn overleden aan de meest gruwelijke oorzaken. Bij deze berichten komen steeds vaker gevallen van hartaanvallen voor. Echt vreemd kan dit niet worden genoemd want vandaag de dag is een hartval één van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land.

Waardoor ligt het sterftecijfer zo hoog?

De kans om een hartaanval te overleven wordt minder groot als er in je directe omgeving geen mensen aanwezig zijn die tijdig goed weten te handelen. Daarnaast spelen een aantal andere omstandigheden een belangrijke rol bij je kans om een hartaanval te overleven, zoals:

  • is er een defibrillator aanwezig, of snel te halen?
  • kan iemand deze defibrillator ook daadwerkelijk bedienen?
  • is er iemand aanwezig die in ieder geval een hartaanval weet te herkennen en hiernaar ook adequaat kan handelen?
  • is er wel iemand bij je als je een hartaanval krijgt? Zo niet, ben je dan zelf nog bij machte om op tijd hulp in te schakelen?.

Op het moment dat één of meerdere van deze factoren niet aanwezig zijn dan kan dit een enorme invloed hebben op het verdere verloop van de situatie. Hoe eerder immers in kan worden gegrepen bij een hartaanval, hoe groter de kans wordt dat je deze overleefd.

Hoe herken je een hartaanval?

Een hartaanval kun je aan een aantal uiteenlopende symptomen herkennen, niet al deze symptomen hoeven echter altijd aanwezig te zijn. Bovendien heb je vaak te maken met een behoorlijke diversiteit aan symptomen waardoor de link naar een hartaanval soms niet eens wordt gelegd door een leek. De algemene symptomen die horen bij een hartaanval zijn:

  • pijn op je borst (een drukkende pijn die in het gros van de gevallen optreedt). Sommige mensen omschrijven dit gevoel alsof er een olifant op je borst is gaan zitten,
  • deze pijn straalt uit naar je kaken, armen, schouders en/of schouderbladen,
  • je wordt erg bleek,
  • je gaat hevig zweten en je huid over heel je lichaam kan als gevolg daarvan zelfs klam of nat aanvoelen,
  • je wordt duizelig,
  • je wordt misselijk (en gaat in sommige gevallen zelf overgeven),
  • je wordt kortademig en snakt soms zelfs naar adem,
  • je wordt rusteloos,
  • je wordt angstig (soms ben je in paniek of verkeer je zelfs een soort doodsangst),
  • je verliest (soms) je bewustzijn.

Door iedereen zullen de symptomen die optreden tijdens een hartaanval dus anders zijn. Het is zelfs zo dat mannen meestal andere klachten hebben dan vrouwen met een hartaanval. Ook mensen uit een risicogroep, zoals diabetici, kunnen andere symptomen krijgen dat iemand die verder relatief gezond is.

Een vrouw kan tijdens een hartaanval naast de eerder genoemde symptomen ook nog te maken krijgen met een extreme vermoeidheid. Zij kan zelfs slaapstoornissen ontwikkelen als haar niet naar behoren werkt, en er dus een hartaanval in het verschiet kan liggen. .

Elke seconde telt!

Als je een hartaanval krijgt dan is het zaak dat je zo snel mogelijk de juiste medische hulp krijgt. Elke seconde telt in een dergelijke situatie. Wanneer je dus denkt dat iemand, of jezelf, te maken heeft met een hartaanval: aarzel dan niet maar bel direct het noodnummer en vraag in je directe omgeving om medische ondersteuning. Gelukkig blijkt er, wanneer een arts ter plaatse is gekomen, dat er vaak geen sprake is van een hartaanval. Dit mag echter geen reden zijn om te wachten met het inschakelen van medische hulp bij het vermoeden van deze levensbedreigende situatie. Niet op tijd reageren, kan er immers voor zorgen dat een hartaanval fataal afloopt.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…