Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leren reanimeren: zo pak je het aan

Lore
5 min read

https://www.youtube.com/watch?v=Y4CbUM_kcfw

Dagelijks krijgen in België gemiddeld 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dat.

Een schokkend laag cijfer, dat veel te maken heeft met het feit dat meer dan 80% van de omstaanders niet reageert en dus géén eerste hulp biedt bij een harstilstand. Omdat ze niet weten wat ze moeten doen, of het wel weten maar niet kunnen of durven.

Nochtans neemt de overlevingskans sterk toe bij een snelle respons.

Weet jij wat je moet doen wanneer iemand een harstilstand krijgt? Of hoe je dat kan leren? Wij helpen je op weg.

Leren reanimeren
Hoe leren reanimeren?

Hoe reanimeren?

Een reanimatie bestaat uit een vast aantal stappen:

  1. Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is en ademt
  2. Verwittig of laat door een omstaander de hulpdiensten verwittigen. Haal ook een AED (als er één in de directe omgeving is) of laat er één halen.
  3. Start de reanimatie: geef eerst 30 borstcompressies aan een tempo van 100 tot 120 keer per minuut
  4. Na de 30 borstcompressies beadem je 2 keer
  5. Geef opnieuw 30 borstcompressies
  6. Beadem hierna opnieuw 2 keer kort
  7. Herhaal dit totdat de AED er is en volg de instructies. Geen AED beschikbaar? Blijf dan borstcompressies en beademing uitvoeren tot de hulpdiensten er zijn.

Volg een cursus

De beste manier om te leren reanimeren is via een cursus. In een aantal uren tijd leer je de technieken waarmee je later misschien ooit hét verschil kan maken voor iemand in nood.

Individueel: lokale afdelingen Rode Kruis

De lokale afdelingen van het Vlaamse Rode Kruis bieden zo’n opleidingen gratis aan. In drie uur tijd leer je zo reanimeren en een automatische externe defibrillator (AED) gebruiken. Er is geen voorkennis eerste hulp vereist. Bekijk zeker eens de geplande opleidingen, misschien wordt er binnenkort één in jouw streek georganiseerd.

Groepen: opleidingscentra

Via verschillende opleidingscentra, waaronder ook het Rode Kruis, is het ook mogelijk om tegen betaling een opleiding reanimatie en gebruik AED te organiseren. Die opleidingen zijn geschikt voor grotere groepen (het precieze aantal cursisten is afhankelijk van organisator tot organisator) en kunnen dus ingeschakeld worden binnen bedrijven, scholen, (sport)clubs, organisaties…  

Andere hulpmiddelen


Help! is een handig naslagwerk voor iedereen die wil weten wat te doen bij letsels, ongeval, ziekte…

Heb je niet meteen de mogelijkheid om een cursus te volgen, maar wil je je wel voorbereiden op mogelijke noodsituaties? Dan kan je nog altijd aan de slag gaan met de ‘Eerste hulp’-applicatie van het Rode Kruis.

Die app bevat niet alleen instructies voor levensbedreigende situaties zoals een hartaanval, maar biedt ook de mogelijkheid om eerste hulp te leren en vervolgens je kennis te testen. Ook als je al een opleiding volgde, is de app uiteraard een handig geheugensteuntje.

Ook het boek Help! van Rode Kruis Vlaanderen is een handig naslagwerk voor de meest uiteenlopende letsels, ongevallen, aandoeningen, ziektes…

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…