Reissector wil ‘corridorreizen’ organiseren
TUI, Sunweb en Brussels Airlines zijn naar de regering gestapt met een voorstel om ‘corridorreizen’ te organiseren. Dat zegt woordvoerder Piet Demeyere van touroperator...
Dagelijks krijgen in België gemiddeld 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dat.
Een schokkend laag cijfer, dat veel te maken heeft met het feit dat meer dan 80% van de omstaanders niet reageert en dus géén eerste hulp biedt bij een harstilstand. Omdat ze niet weten wat ze moeten doen, of het wel weten maar niet kunnen of durven.
Nochtans neemt de overlevingskans sterk toe bij een snelle respons.
Weet jij wat je moet doen wanneer iemand een harstilstand krijgt? Of hoe je dat kan leren? Wij helpen je op weg.
Een reanimatie bestaat uit een vast aantal stappen:
De beste manier om te leren reanimeren is via een cursus. In een aantal uren tijd leer je de technieken waarmee je later misschien ooit hét verschil kan maken voor iemand in nood.
De lokale afdelingen van het Vlaamse Rode Kruis bieden zo’n opleidingen gratis aan. In drie uur tijd leer je zo reanimeren en een automatische externe defibrillator (AED) gebruiken. Er is geen voorkennis eerste hulp vereist. Bekijk zeker eens de geplande opleidingen, misschien wordt er binnenkort één in jouw streek georganiseerd.
Via verschillende opleidingscentra, waaronder ook het Rode Kruis, is het ook mogelijk om tegen betaling een opleiding reanimatie en gebruik AED te organiseren. Die opleidingen zijn geschikt voor grotere groepen (het precieze aantal cursisten is afhankelijk van organisator tot organisator) en kunnen dus ingeschakeld worden binnen bedrijven, scholen, (sport)clubs, organisaties…
Heb je niet meteen de mogelijkheid om een cursus te volgen, maar wil je je wel voorbereiden op mogelijke noodsituaties? Dan kan je nog altijd aan de slag gaan met de ‘Eerste hulp’-applicatie van het Rode Kruis.
Die app bevat niet alleen instructies voor levensbedreigende situaties zoals een hartaanval, maar biedt ook de mogelijkheid om eerste hulp te leren en vervolgens je kennis te testen. Ook als je al een opleiding volgde, is de app uiteraard een handig geheugensteuntje.
Ook het boek Help! van Rode Kruis Vlaanderen is een handig naslagwerk voor de meest uiteenlopende letsels, ongevallen, aandoeningen, ziektes…
TUI, Sunweb en Brussels Airlines zijn naar de regering gestapt met een voorstel om ‘corridorreizen’ te organiseren. Dat zegt woordvoerder Piet Demeyere van touroperator...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon