Coronacijfers: Lichte daling in ziekenhuisopnames en overlijdens, plateau bij besmettingen
De afgelopen dagen konden we al een lichte daling zien in de coronacijfers. Die is er ook vandaag, al blijft het aantal nieuwe besmettingen...
Inhoud
Een hartaanval komt vaak onverwachts, maar dit betekent niet dat er geen voortekenen zijn die aan kunnen kondigen dat er een hartaanval aan zit te komen. Zit er een hartaanval aan te komen op de korte termijn, dan zijn er namelijk diverse klachten die op kunnen treden. Let je goed op en houd je jouw gezondheid goed in de gaten, dan kunnen deze voortekenen direct opgemerkt worden en kun je een hartaanval mogelijk voorkomen of snel handelen als er inderdaad een hartaanval opspeelt.
Heb jij een slecht hart of ken je iemand met een slecht hart en vrees je voor een hartaanval? Dan is het belangrijk om de voortekenen van deze aandoening te herkennen. In dit artikel lees je welke verschijnselen een opkomende hartaanval kunnen aanduiden, zodat jij snel kunt handelen als je inderdaad enkele voortekenen bij jezelf of bij een ander herkent.
Vermoeidheid is een van de belangrijkste voortekenen van een hartaanval en dit geldt voornamelijk bij vrouwen. De meeste mensen die een hartaanval hebben gehad, zeggen achteraf zich al enkele uren voor de hartaanval vermoeid te hebben gevoeld. Zo hadden ze niet alleen moeite om de dagelijkse activiteiten te doen, maar deden ze de meeste dingen ook langzamer door de vermoeidheid. De reden dat je moe bent als je een hartaanval krijgt, heeft te maken met het feit dat de bloedtoevoer naar het hart minder wordt. Hierdoor krijg je een extra belasting op de hartspier, waardoor je hart harder moet werken en je sneller moe bent.
Als de cellen van de hartspier zonder zuurstof komen te zitten door de geblokkeerde slagader, zenden de cellen pijnsignalen af naar de hersenen via het zenuwstelsel. De hersenen verwarren deze signalen met signalen die van de arm, de kaak, de schouder, de elleboog, de nek of het bovenste deel van de rug kome. Dit betekent dat deze lichaamsdelen pijn gaan doen, terwijl je in feite hartproblemen hebt.
Mensen die op het punt staan te maken te krijgen met een hartaanval, zijn vaak kortademig. Als je kortademig bent, merk je dit voornamelijk tijdens het uitvoeren van lichamelijke inspanningen. Denk hierbij aan het maken van een wandeling, maar ook aan het oplopen van de trap. Voel je je moe en benauwd tijdens het oplopen van de trap, het maken van een kleine wandeling of het tillen van de boodschappen, dan kan dit ook duiden op een mogelijke hartaanval.
De reden dat je te maken krijgt met kortademigheid als er een hartaanval op de loer ligt, heeft te maken met het feit dat het hart een sleutelrol speelt bij het zuurstoftransport van het lichaam. Gaat het transport van zuurstof niet helemaal goed, dan ontstaan er ademhalingsproblemen en klachten als kortademigheid.
Daarnaast zijn er diverse maagproblemen die gezien kunnen worden als mogelijke voortekenen van een hartaanval. Denk hierbij aan problemen als brandend maagzuur (voornamelijk na het eten), maar ook aan misselijkheid, overgeven of het algemene gevoel dat je je niet lekker voelt. Mannen hebben vooral te maken met brandend maagzuur, terwijl vrouwen ook vaker andere maagproblemen ervaren in de aanloop naar een hartaanval.
Naast bovenstaande voortekenen, zijn er ook nog andere klachten die op kunnen spelen als er mogelijk een hartaanval op de loer ligt. De belangrijkste overige symptomen van een hartaanval die op kunnen treden in de aanloop naar een hartaanval, zijn de volgende:
Veel mensen die een hartaanval hebben gehad, verklaren achteraf dat ze al het idee hadden dat er iets niet klopte. Ze hadden last van diverse klachten die ze nog nooit eerder hadden gevoeld, maar een groot deel van de hartpatiënten heeft deze klachten genegeerd. Dit komt omdat de klachten vaak niet erg genoeg zijn om meteen actie te ondernemen en veel mensen niet denken aan een mogelijke hartaanval die de klachten veroorzaakt.
Heb jij het gevoel dat er iets mis is, bijvoorbeeld omdat je klachten ervaart die je niet kunt verklaren en die je nog nooit eerder hebt gehad? Dan is het verstandig om jouw klachten te laten onderzoeken. Klachten als pijn in de borst of een naar gevoel in de kaak hoeft niet altijd te duiden op een opkomende hartaanval, maar je kunt beter voor niets naar de dokter gaan dan er later achter komen dat jouw onheilsgevoelens juist waren.
De afgelopen dagen konden we al een lichte daling zien in de coronacijfers. Die is er ook vandaag, al blijft het aantal nieuwe besmettingen...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon