Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Angst bij maagklachten

Olivier
4 min read

Als je last hebt van maagklachten, krijg je hier altijd wel bepaalde gedachten bij. Sommige mensen hebben nergens last van als ze een keer maagpijn hebben en gaan gewoon door met het leven, maar je kunt ook te maken krijgen met angsten door pijn in de maag. Zeker als de pijnklachten enkele dagen aanhouden of steeds terugkomen, is het logisch dat je denkt dat er iets mis is en hierdoor bang wordt. Het is namelijk niet vreemd dat je sombere of negatieve klachten krijgt als er iets met je lichaam is en zeker als je vaker last hebt gehad van lichamelijke problemen.

Op deze pagina lees je meer over angsten die je kunt ervaren als je maagklachten hebt en in hoeverre de gedachten stroken met de medische werkelijkheid. Heb je last van maagklachten en heb je hierdoor angsten, dan wordt aangeraden dit artikel goed door te lezen om meer inzicht te krijgen in jouw probleem.

Angst voor kanker

Omdat kanker zo veel voorkomt, denken veel mensen bij het ervaren van maagklachten meteen aan het ergste. Ze denken niet dat de klachten veroorzaakt worden door stress op het werk of overgevoeligheid van de maag, maar denken meteen dat ze maag- of slokdarmkanker hebben.

Kanker in de maag of slokdarm is gelukkig erg zeldzaam. De aandoening komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar en deze mensen hebben altijd te maken met diverse alarmsignalen die op de kanker wijzen. De belangrijkste alarmsignalen die op maag- en/of slokdarmkanker wijzen, zijn de volgende:

  • Vermagering, onbedoeld en zonder duidelijke reden.
  • Regelmatig over moeten geven.
  • Voedsel dat blijft steken in de slokdarm.

Er zijn ook enkele ernstige klachten die je kunt hebben, maar die niet direct op maagkanker wijzen. Denk hierbij aan het overgeven van bloed, een pikzwarte ontlasting of bloedarmoede. Heb je deze klachten, dan is het wel belangrijk om naar de dokter te gaan voor verder onderzoek. De klachten wijzen niet per se op maagkanker, maar kunnen wel op andere ernstige maagproblemen wijzen.

Angst voor het terugkeren van de maagklachten

Ongeveer driekwart van de mensen met maagklachten, hebben na een bepaalde periode geen last meer van hun klachten. Bij slechts een kwart van de mensen komen de klachten terug, bijvoorbeeld in de vorm van zure maaginhoud die in de slokdarm terugstroomt. Zeker mensen die met deze klacht te maken hebben, kunnen terugkerend last hebben van hun zogeheten refluxklachten. Het goede nieuws van deze situatie, is dat refluxklachten vaak eenvoudig opgelost kunnen worden door zuurremmers te gebruiken. Dit zijn tabletten die je regelmatig inneemt om te voorkomen dat maagzuur in de slokdarm terug kan stromen, zodat je klachten verdwijnen.

Angst voor maagonderzoek

Tot slot kun je ook te maken krijgen met een angst voor maagonderzoek. Heb je te maken met deze angst, dan is dit niet vreemd of stom. Een maagonderzoek is namelijk geen prettig onderzoek, simpelweg omdat de arts met een dunne en buigzame slang door je keel en slokdarm naar je maag moet komen. Je voelt je hierbij wat benauwd en dit is zeker niet prettig, maar het is belangrijk om te weten dat maagonderzoek niet gevaarlijk is. De dokter weet precies wat te doen, heeft het onderzoek al vaker uitgevoerd en weet precies wat te doen als je inderdaad benauwd wordt tijdens het onderzoek. Door deze medische expertise, hoef je je nergens zorgen om te maken.

Daar komt nog bij dat een maagonderzoek nooit echt lang duurt. Meestal ben je binnen een kwartiertje weer klaar en het kan zelfs voorkomen dat je nog sneller weer naar huis mag. Het is misschien niet prettig om een maagonderzoek uit te laten voeren, maar het is wel belangrijk. Een maagonderzoek levert de artsen namelijk veel informatie op over jouw maag en het functioneren van jouw maag en deze kennis is zeker nodig om jouw eventuele maagprobleem op te lossen. Het onderzoek is dus niet prettig, maar wordt zeker niet voor niets uitgevoerd.

Zie je echt op tegen het onderzoek? Dan kun je vragen of je een rustgevende injectie kunt krijgen voor het maagonderzoek echt begint. Je valt hierdoor niet in slaap, maar wordt wel wat suf en hierdoor merk je minder van het onderzoek dat uitgevoerd wordt om meer kennis te vergaren over je maag. Je merkt minder van het onderzoek en weet vaak achteraf niet eens wat er precies gebeurd is, waardoor je veel prettiger door het onderzoek heen gaat.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…