Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aspecifieke maagklachten

Olivier
4 min read

Er zijn vele verschillende soorten maagklachten. Over het algemeen kunnen maagklachten in drie categorieën worden onderverdeeld, namelijk maagklachten die veroorzaakt worden door een zweer in de maag of een zweer in de twaalfvingerige darm, maagklachten die veroorzaakt worden door reflux van maagzuur in de slokdarm en aspecifieke maagklachten. We spreken van aspecifieke maagklachten als de klachten in de maag niet veroorzaakt worden door een zweer of reflux.

Op deze pagina lees je meer over aspecifieke maagklachten. Zo lees je meer over de symptomen van deze maagklachten, maar kom je ook meer te weten over de mogelijke oorzaken van aspecifieke maagklachten, wanneer je naar de dokter moet met deze klachten en wat je zelf kunt doen als je aspecifieke maagklachten hebt.

Symptomen van Aspecifieke Maagklachten

Je kunt aspecifieke maagklachten herkennen aan diverse klachten. De klachten die je eventueel kunt ervaren als je aspecifieke maagklachten hebt, zijn de volgende:

  • Een vol gevoel of een opgeblazen gevoel
  • Een snelle verzadiging: je zit snel ‘vol’
  • Misselijkheid, eventueel met braken
  • Zuurbranden
  • Pijn in de maag, stekend, zeurend of brandend

Je hebt vaak niet alle symptomen, maar hebt te maken van enkele van bovenstaande symptomen. Soms treden de klachten op bij een lege maag of midden in de nacht, maar meestal heb je de klachten tijdens of na het eten. Wat je hierbij voornamelijk ervaart, is dat je sneller vol zit en eigenlijk helemaal niet veel kunt eten tot je genoeg hebt gehad.

Ontstaan van aspecifieke maagklachten

Helaas is het vaak niet duidelijk hoe maagklachten precies ontstaan. Sommige mensen hebben last van maagklachten door een maag- of twaalfvingerige darmzweer, maar vaker worden de klachten veroorzaakt door reflux. Nog vaker is het niet precies bekend hoe de klachten ontstaan en in dit geval wordt er gesproken over een functiestoornis van de maag. Je hebt in dit geval last van je maag, simpelweg omdat de maag niet goed functioneert. Je kunt eventueel ook te maken hebben met een functiestoornis in de maag en in de twaalfvingerige darm.

Naar de dokter met aspecifieke maagklachten?

Je hoeft niet altijd naar de dokter als je last hebt van je maag, maar soms wordt dit zeker wel aangeraden. Zo is het ten eerste verstandig om naar de dokter te gaan als je klachten gepaard gaan met onbedoeld gewichtsverlies, het gevoel dat eten in de slokdarm blijft hangen en/of regelmatig braken. Daarnaast is het ook beter om naar de dokter te gaan als de klachten langer aanhouden of steeds terugkomen, waardoor je voor langere tijd of regelmatig te maken hebt met maagklachten. Tot slot moet je ook naar de dokter als je in het verleden een zweer in de maag of twaalfvingerige darm hebt gehad en nu weer klachten ervaart. In dit geval is de kans aanwezig dat je klachten niet voldoende genezen zijn, waardoor je nog een behandeling nodig hebt om van de zweer af te komen.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om het ontstaan van aspecifieke maagklachten te voorkomen of de klachten te verminderen. In onderstaande drie tips lees je drie dingen die je zelf kunt ondernemen om jouw klachten te laten verdwijnen of om te voorkomen dat je ooit maagklachten krijgt.

  1. Tip 1: Houd een gezonde leefstijl aan, want dit kan helpen om van je klachten af te komen. Stop met roken, eet gezonder en eet minder veel en op regelmatige tijdstippen. Daarnaast wordt aangeraden geen medicijnen te gebruiken waarvan bekend is dat deze maagklachten veroorzaken, zoals bepaalde pijnstillers. Controleer altijd eerst de bijsluiter voor je een medicijn gaat gebruiken en vraag eventueel de dokter om andere middelen als je een medicijn niet kunt gebruiken vanwege je maag.
  2. Tip 2: Probeer te achterhalen welke voedingsmiddelen minder goed vallen en eet deze voedingsmiddelen niet meer. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen pittig eten. Als je dit weet, moet je deze voedingsmiddelen vermijden om klachten te voorkomen.
  3. Tip 3: Drink minder koffie en alcoholische dranken, want dit is ook niet goed voor de maag. Zeker als je last hebt van maagklachten, is het beter om deze dranken niet of in ieder geval zo min mogelijk te drinken. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…