Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opgeblazen gevoel

Iedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel. Een opgeblazen gevoel kan veroorzaakt worden door te veel eten of door het nuttigen van bepaalde koolzuurhoudende dranken, zoals cola en bier. Daarnaast is het ook mogelijk om een opgeblazen gevoel te krijgen door een moeilijke doorstroming van de maag of door het prikkelbare-darmsyndroom.

De symptomen van een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is erg gemakkelijk te herkennen. Zo heb je bij een opgeblazen gevoel vaak het idee dat je buik is opgezet en ziet de buik er inderdaad ook wat dikker of voller uit. Daarnaast heb je een vol gevoel, soms wat pijn in de bovenbuik en kun je ook te maken krijgen met misselijkheid en zelfs overgeven. De symptomen van een opgeblazen gevoel en de heftigheid van deze symptomen verschillen per persoon, maar het gevoel is in ieder geval altijd hetzelfde.

De oorzaken van een opgeblazen gevoel

Er zijn verschillende mogelijke factoren aan te wijzen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Dit betreft de volgende oorzaken:

  1. Te veel eten
  2. Het drinken van koolzuurhoudende dranken
  3. Het drinken van alcohol
  4. Stress
  5. Ouderdom
  6. Het gebruik van bepaalde medicijnen
  7. Te veel lucht inslikken, bijvoorbeeld door snel praten, te snel eten of het kauwen van kauwgom
  8. Een slechte vertering, bijvoorbeeld met een slechte doorstroming van de maag
  9. Het prikkelbare-darmsyndroom
  10. Het eten of drinken van voedingsmiddelen met veel lucht, zoals bier, brood en slagroom

Ook kan een opgeblazen gevoel veroorzaakt worden door een combinatie van verschillende oorzaken, zoals te snel eten waardoor er te veel lucht in de maag zit en het drinken van bier, waar niet alleen veel koolzuur in zit, maar ook veel lucht. Zo kan men ook sneller een opgeblazen gevoel krijgen als men gestresst is en bovendien bepaalde medicijnen gebruikt, of als men te veel en te snel eet.

Zeker als je vaak een opgeblazen gevoel hebt, is het aan te raden om te achterhalen door welke van bovenstaande factor of factoren dit opgeblazen gevoel veroorzaakt wordt. Op deze manier is het voorkomen en bestrijden van een opgeblazen gevoel namelijk gemakkelijker, omdat je nu weet hoe dit opgeblazen gevoel steeds ontstaat.

Tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel en wil je hier vanaf? Raadpleeg dan onderstaande vier tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Tip 1: probeer niet te veel te eten. Te veel eten is vaak de nummer één oorzaak van een opgeblazen gevoel. Heb je vaak een opgeblazen gevoel, dan kan dit komen omdat je structureel te veel eet. Ook te snel eten wordt niet aangeraden, omdat je dan meer lucht binnenkrijgt dan wanneer je langzaam eet.

Tip 2: beweeg regelmatig.

Tip 3: probeer te achterhalen van welke dranken en van welk voedsel je een opgeblazen gevoel krijgt en probeer deze dranken en dit voedsel te vermijden. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld last van een opgeblazen gevoel door koolzuurhoudende drank, koffie, alcohol en cacao.

Tip 4: sommige pijnstillers geven ook een opgeblazen gevoel. Probeer daarom alleen paracetamol te gebruiken, want deze pijnstiller veroorzaakt nauwelijks tot nooit een opgeblazen gevoel.