Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Laxerend fruit en laxerende groenten die helpen tegen obstipatie

Olivier
6 min read

Als je te maken hebt met obstipatie, is dit erg vervelend. Niet alleen omdat je niet naar het toilet kunt als je dit graag zou willen, maar ook omdat je je erg opgeblazen kunt voelen als je niet regelmatig naar het toilet kunt gaan. Helaas hebben veel mensen regelmatig te maken met obstipatie en dit heeft te maken met het feit dat hun stoelgang niet altijd goed werkt.

Je kunt diverse medicijnen nemen om de stoelgang te verbeteren, maar er zijn ook natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om jouw stoelgang beter te laten functioneren. Zo zijn er diverse fruitsoorten en groenten die je kunt eten om de stoelgang te verbeteren, simpelweg omdat deze fruitsoorten en groenten een laxerende werking hebben. Welk fruit je kunt eten en welke groenten je het beste kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, lees je in dit artikel.

Laxerende fruitsoorten tegen obstipatie

Er zijn diverse fruitsoorten die je kunt eten als je te maken hebt met obstipatie. Het gaat om laxerende fruitsoorten, die natuurlijk een goede werking hebben op de darmen en ervoor zorgen dat je gemakkelijker naar het toilet kunt.

De fruitsoorten die je het beste regelmatig kunt nemen als je moeilijkheden op het toilet ervaart, zijn de volgende: appels, bosbessen, meloenen, aardbeien, bramen, cranberries, zwarte bessen, kersen, pruimen, goji bessen, acai bessen, citroenen, limoenen, sinaasappels, mandarijnen en avocado’s. De meeste mensen denken dat alleen pruimen helpen als je te maken hebt met obstipatie, maar zoals je ziet zijn er meerdere fruitsoorten die je kunt nemen als je niet goed naar het toilet kunt.

Laxerende groenten tegen obstipatie

Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten. De groenten hebben niet zo’n heftige laxerende werking dat je direct naar het toilet moet als je veel van de groenten eet, maar kunnen je wel helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan als je te maken hebt met obstipatie. Probeer zo veel mogelijk laxerende groenten te eten en je merkt dat je snel van jouw verstopping af bent.

Overige tips tegen obstipatie

Je kunt diverse laxerende fruitsoorten en groenten eten als je van jouw vervelende verstopping in de darmen af wil komen, maar er zijn ook nog enkele andere tips die je kunt raadplegen om snel van jouw obstipatie af te komen. De belangrijkste tips die het meeste resultaat opleveren, zijn de volgende:

  • Drink voldoende water. Neem iedere dag minimaal 2 liter water per dag en als je een ernstige verstopping hebt, kun je dit verhogen tot 2,5 of 3 liter. Neem bij voorkeur gezuiverd water, want dit is nog beter voor de stoelgang.
  • Eet voldoende fruit en neem voornamelijk fruit uit bovenstaande lijst. Eet in ieder geval drie stuks fruit per dag, tenzij de arts dit niet goedkeurt om jouw medische achtergrond.
  • Neem siroop van pruimen om de stoelgang te bevorderen. Verse pruimen zijn het beste voor het verbeteren van de stoelgang, maar een siroop van pruimen kan ook zeker verschil maken. Wil je niet de hele dag door pruimen eten, dan kun je dagelijks enkele glazen siroop drinken om de stoelgang gezonder te maken.
  • Neem kruiden als cayennepeper, geelwortel en gember, want ook deze voedingsmiddelen hebben een laxerende werking.
  • Gebruik veel olie bij het koken. Olie heeft een laxerende werking en kan de stoelgang goed ondersteunen, zeker als je te maken hebt met een vervelende verstopping.
  • Neem appelcider azijn. Appelcider azijn is goed voor een natuurlijke balans van het lichaam en is eenvoudig te gebruiken om de stoelgang te verbeteren. Je doet een beetje van het azijn in lauwwarm water en drinkt iedere ochtend een glas, waarna je je meteen beter voelt.

Gaat de verstopping maar niet over, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een laxerend middel te gebruiken. Je kunt dit middeltje zelf kopen bij de drogist of bij de apotheek, maar je kunt ook een afspraak maken met de dokter om het juiste laxeermiddel voor jouw klachten en medische achtergrond te krijgen. Welk middel je ook gebruikt: gebruik nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Doe je dit wel, dan verandert jouw stoelgang te veel en dit is ook zeker niet de bedoeling.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…