Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De geneeskracht van Gember

Olivier
6 min read

Gember is een zogeheten wortelgewas. Het gewas heeft een lichtgele kleur en smaakt scherp en pittig. De wortel zelf kan in diverse gerechten verwerkt worden, maar je kunt ook gember nuttigen door gemberthee te drinken. Omdat gember zo scherp en pittig smaakt, vinden veel mensen de wortel niet zo lekker en nemen ze het gewas liever door gemberthee te drinken.

Veel mensen vinden gember misschien niet zo lekker, maar het gewas is wel erg gezond. Ben je benieuwd wat de geneeskrachtige werking van gember precies inhoudt? Lees dan meer over de gezonde effecten van dit gewas op deze pagina.

Gember tegen reuma

Er zitten diverse gezonde voedingsstoffen in gember, waaronder gingerolen. Gingerolen hebben een ontstekingsremmend effect en dit betekent dat gember erg geschikt is voor mensen met reuma. Neem je gember als je reuma hebt, dan worden de pijnlijke symptomen van deze aandoening vanzelf minder.

Slechts een schijfje gember door het eten kan al wonderen doen en de pijn verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Hoe meer gember je eet, hoe sterker het medicinale effect van het gewas.

Gember tegen reisziekte

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat gember goed werkt tegen reisziekte. Vooral als je last hebt van zeeziekte op een schip, kan de gemberwortel uitkomst bieden. Klachten als misselijkheid, duizeligheid, koud zweten en overgeven worden veel minder door een gemberwortel te eten voor je op de boot stapt. In veel landen wordt dramamine verkocht om reisziekte te verminderen, maar gember blijkt veel beter te werken.

Overigens hoef je niet een hele wortel te eten om reisziekte te verminderen, maar is een schijfje gember ook al voldoende om de klachten op zee te verminderen. Houd je echt niet van gember? Dan raden wij je aan om veel gemberthee te drinken voor je aan boord gaat, zodat je minder last hebt van reisziekte zonder dat je echt gember moet eten.

Gember tegen overgeven

Zwangere vrouwen hebben te maken met diverse vervelende klachten, waaronder ochtendmisselijkheid en overgeven. Door gember te eten, kun je deze klachten flink verminderen. Zeker omdat het nemen van medicijnen niet goed is voor de baby en gember de klachten van ochtendmisselijkheid en overgeven ook flink kan verminderen, is het verstandig om gember te eten en op deze manier de klachten van ochtendmisselijkheid te verminderen.

Overigens werkt gember niet alleen tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen, maar helpt het ook als je misselijk bent zonder dat je zwanger bent. Voor vrouwen is het voedingsmiddel echter nog interessanter, simpelweg omdat zij geen medicijnen kunnen gebruiken tegen ochtendmisselijkheid en zich dus meer moeten richten op natuurlijke misselijkheidsbestrijders.

Gember tegen eierstokkanker

Dokter Rebecca Lui is een arts die onderzoek heeft gedaan naar de geneeskrachtige werking van gember bij vrouwen met eierstokkanker. De reden dat gember volgens haar goed werkt tegen eierstokkanker, heeft te maken met de aanwezigheid van gingerolen in gember.

Deze actieve fytonutriënten doden kankercellen en zorgen ervoor dat kanker zich minder snel verspreidt en zelfs minder kan worden. Wat het gebruik van gember vooral interessant maakt, is het feit dat kankercellen langzaam immuun worden voor chemokuren. Als chemokuren niet meer helpen, kan gember dan ook de uitkomst bieden.

Gember tegen darmkanker

Gember kan niet alleen helpen tegen eierstokkanker, maar kan ook het ontstaan van darmkanker voorkomen. Door drie keer per week gember te eten, kun je voor een groot deel voorkomen dat je te maken krijgt met darmkanker. Gember werkt voornamelijk preventief tegen deze vorm van kanker, maar kan volgens een wetenschappelijk onderzoek ook gebruikt worden als medicijn bij mensen die al darmkanker hebben.

Overigens is het niet verstandig om alleen gember te eten als je darmkanker hebt en verder geen behandeling te ondergaan, maar is het vooral verstandig om dit voedingsmiddel te combineren met een medische behandeling in de vorm van chemokuur.

Gember als immuunsysteemversterker

Gember zorgt ervoor dat je sneller zweet en zweten is gezond. Omdat je sneller gaat zweten als je gember hebt gegeten, heeft het gewas ook een positief effect op het immuunsysteem. Je kunt er niet alle aandoeningen en ziekten mee voorkomen, maar het regelmatig eten van gember kan er wel voor zorgen dat je minder snel ziek wordt.

Gember werkt onder andere preventief tegen de E coli bacterie, maar ook tegen Staphylococcus aureus. Deze bacteriën veroorzaken onder andere diverse huidaandoeningen, maar ook andere vervelende aandoeningen.

Door regelmatig gemberthee te drinken of eens per week gember in de maaltijd te verwerken, kun je jouw immuunsysteem een flinke boost geven door simpelweg meer te gaan zweten na het nuttigen van gember.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…