Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Huidinfectie

Een huidinfectie is een ontsteking van de huid die vaak veroorzaakt wordt door een bacterie, maar ook een virus, een schimmel of parasiet kan hiervoor verantwoordelijk zijn. Dikwijls ontstaat een bacteriële huidinfectie op een plaats waar je huid beschadigd is, zoals bij een wondje. Bacteriën die normaal op je huid aanwezig zijn zonder voor een infectie te zorgen kunnen dan binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Enkele bekende huidinfecties zijn: krentenbaard en wondroos.

Symptomen van een huidinfectie

Een huidinfectie kun je herkennen aan een aantal symptomen, je huid is:

  • pijnlijk,
  • verdikt,
  • rood,
  • warm

Als er sprake is van wondroos dan neem je deze symptomen vooral waar in je been of je gezicht. Bij krentenbaard zal dikwijls het gebied rondom je mond aan zijn gedaan. Bij een huidinfectie kun je bovendien last krijgen van een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).

Zelfhulp bij een huidinfectie

  • Probeer de geïnfecteerde huid zo min mogelijk aan te raken en was regelmatig je handen en gebruik telkens een schone (papieren) handdoek,
  • Wondjes, krasjes en splinterverwondingen moet je altijd grondig desinfecteren,
  • Het deel van je lichaam dat aan is gedaan door een huidinfectie dien, als dat mogelijk is, wat hoger te leggen en eventueel te koelen met een nat, koud kompres.

Medicatie bij een huidinfectie

  • Antibiotica op de huid kan diverse soorten bacteriën bestrijden door deze te belemmeren bij de productie van eiwitten. Zonder dergelijke eiwitten zijn de bacteriën niet in staat om verder te groeien (soms sterven bacteriën zelfs af). Bepaalde antibiotica kunnen rechtstreeks op je huid worden aangebracht in de vorm van zalf, gel of crème.
  • Penicilline- of Cefalosporine-antibiotica oraal of als injectie doden een heleboel bacteriesoorten en worden goed door je lichaam opgenomen. Deze middelen blokkeren eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven.
    Een aantal penicilline- en cefalosporine-antibiotica werkt specifieker tegen bepaalde ziekteverwekkers en zijn dus uitermate geschikt voor de behandeling van een huidinfectie. Vaak wordt eerst een antibioticum voor lokaal gebruik voorgeschreven, zoals een crème of een lotion. Als dit niet voldoende werkt, of als er sprake is van een ernstige huidinfectie, dan zal een oraal antibioticum voorgeschreven worden. Daarnaast kan een penicilline- of cefalosporine -antibioticum ook via een injectie toe worden gediend.
  • Chinolon-antibiotica om in te nemen doden een heleboel bacteriesoorten en worden goed door je lichaam opgenomen. Deze middelen blokkeren eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven.
  • Macrolide-antibiotica doden een heleboel bacteriesoorten. Deze middelen blokkeren eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven.
  • Tetracycline-antibiotica doden een heleboel bacteriesoorten. Deze middelen blokkeren eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven.
  • Clindamycine doodt een heleboel bacteriesoorten. Dit middel blokkeert eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven. Clindamycine wordt in het bijzonder ingezet tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor de overige antibiotica en als je overgevoelig bent voor penicillinen.
  • Metronidazol rechtstreeks op de huid of oraal doodt bepaalde bacteriën en wordt ingezet bij ernstige huidinfecties die gepaard gaan met stinkende wonden.
  • Fusidinezuur voor oraal gebruik doodt een heleboel bacteriesoorten. Dit middel blokkeert eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven.
  • Linezolid doodt een heleboel bacteriesoorten. Dit middel blokkeert eveneens een eiwit dat essentieel is bij de groei waardoor de bacteriën afsterven.
  • Desinfecterende middelen doden diverse bacteriesoorten door de celwand ervan stuk te maken. Desinfecterende middelen worden ingezet bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden ter ontsmetting van de huid. Maar eveneens om te voorkomen dat er een infectie optreedt.
  • Zilversulfadiazine doodt een heleboel bacteriesoorten en de gist Candida. Zilversulfadiazine wordt gebruikt bij ernstige brandwonden en zogenaamde doorligverwondingen om infecties met bacteriën en met de betreffende gist tegen te gaan.
  • Kamille kan licht ontsmettend werken en kan ingezet worden bij kleine huidinfecties. Kamille is vrij te koop in de vorm van crème, zalf of lotion. Bij ernstige huidinfecties is kanmille niet voldoende werkzaam en dien je een arts om advies te vragen.
  • Antischimmelmiddelen op de huid worden soms bij huidinfecties gebruikt in de vorm van een zalf of crème.

Voorkomen van huidinfectie

Om een huidinfectie te kunnen voorkomen, is het zaak om bij een huidverwonding, of de verzorging daarvan, de aangedane huid en je handen grondig te desinfecteren met de daarvoor bestemde middelen. Verder moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk ziekteverwekkers van buitenaf je huid binnen kunnen dringen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een pleister of een steriel gaasje op de wond aan te brengen en er zeker niet aan te gaan krabben of peuteren.