Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Infectie van de huid: Erythrasma (Corynebacterium minutissimum)

Olivier
5 min read

Erythrasma is een infectie van de huid met de bacterie Corynebacterium minutissimum. De aandoening is onschuldig en komt vrij veel voor, maar is vooral vervelend vanwege de verkleuring van de huid en de eventuele jeuk. De term Erythrasma betekent dan ook letterlijk rode verkleurde huid. De infectie met de Corynebacterium minutissimum bacterie is vrij oppervlakkig en komt meestal voor op plaatsen waar (de plooien) van de huid elkaar aanraken en het eventueel vochtig is zoals bij de liezen, de binnenkanten van de bovenbenen, de bilspleet, rond de oksel, scrotum of onder de borsten.

De aandoening ontstaat doordat de huidbacterie, die normaliter in kleinere hoeveelheden bij iedereen op zijn huid voorkomt, in grotere hoeveelheden aanwezig is dan normaal. Omdat de bacterie voornamelijk leeft in de huidplooien komen de huidafwijkingen juist daar voor.

Hoe herken je de infectie Erythrasma?

Infectie met de Corynebacterium minutissimum bacterie zorgt ervoor dat de huid op deze plaatsen roodbruin of bruin verkleurd, er is dan ook een vrij scherp begrensde verkleuring zichtbaar. Een bruine verkleuring is vaker te zien bij mensen met een donkere huidskleur. Juist op een vochtige huid of op vochtige plekken zoals in huidplooien groeit de bacterie over. Dit betekent echter niet dat de bacterie besmettelijk is. Corynebacterium minutissimum is een bacterie die bij iedereen op zijn huid aanwezig is. Met een speciale crème of antibioticakuur is de schimmelinfectie vrij eenvoudig te genezen.

Hoe ontstaat de infectie die zorgt voot Erythrasma?

De Corynebacterium minutissimum-bacterie komt normaliter op de huid van iedereen voor. Onder bepaalde omstandigheden groeit de bacterie echter harder waardoor er een overschot ontstaat en de huid geïrriteerd raakt. Roodheid en een bruine verkleuring van de huid ontstaan als gevolg van dit overschot van de bacterie. Eventueel kan de aandoening hierdoor ook lijken op eczeem of een gewone schimmelinfectie. Door de geïnfecteerde huid met het infrarode licht (UV) van de ‘Woods-lamp’ te bekijken, lichten de Corynebacterium minutissimum bacteriën bijna fluorescerend op, dit is zichtbaar in een donkere ruimte. Aanvullen kunnen artsen met een bacterietest vervolgens vaststellen of het inderdaad om de voorgenoemde bacterie gaat.

Wanneer heb je een vergrote kans op Erythrasma?

Erythrasma komt relatief vaker voor bij mensen met overgewicht omdat zij meer huidplooien hebben. Daarnaast komt de infectie vaker voor bij mensen met diabetes, bij ouderen en tijdens de zwangerschap omdat mensen binnen deze groepen vatbaarder zijn voor infecties. Overmatig zweten en een warm en vochtig klimaat bevordert de groei van de bacterie. Zo kan de infectie ook ontstaan bij langdurig verblijf in een tropisch warm buitenland. Een slechte persoonlijke hygiëne of problemen met je afweersysteem vergroten de kans op het voorkomen van de infectie ook, maar hoeven niet altijd de oorzaak te zijn.

Klachten door Erythrasma

Gelukkig veroorzaakt de bacterie naast de opvallende en ontsierende verkleuring van de huid rondom de plooien weinig klachten. Wel kan je aangetaste huid jeuken en geïrriteerd aanvoelen. Eventueel kan de huid licht schilferen en kunnen er kloofjes in de huid ontstaan die zorgen voor een branderig gevoel. De donkere vlekken die ontstaan zijn op de huid kunnen lang zichtbaar blijven, zeker de donkere vlekken op een donkere huid verdwijnen soms niet meer.

Hoe kom je er af van een Erythrasma-infectie?

Een Erythrasma-infectie gaat helaas niet vanzelf over, maar is vrij makkelijk aan te pakken. Met een goede hygiëne kom je al een heel eind. Door goed te wassen met water en eventueel een antibacteriële zeep wordt de groei van de bacterie tegengehouden. Zorg ervoor dat de huid na het wassen altijd goed wordt gedroogd met een schone handdoek. Vooral het droog houden is belangrijk om de groei van de bacterie goed tegen te gaan. Huidplooien kunnen bijvoorbeeld extra worden drooggehouden met talkpoeder. De infectie zal meestal binnen een week of drie genezen zijn. Met speciale crèmes of lotion met een antibacteriële werking voorspoedig je het genezingsproces. Ook een antibioticakuur kan helpen om de uitbraak van de bacterie te beteugelen.

Bezoek in ieder geval een arts om vast te stellen of je huidaandoening inderdaad een Erythrasma-infectie is. Zo weet je zeker dat je voor de juiste behandeling kiest. Zorg er verder voor dat je frisse kleding draagt en niet te lang blijft rondlopen in bezwete (sport)kleding en dat je in een goed doorluchte slaapkamer slaapt zodat je huid altijd goed kan drogen en ademen. Goede behandeling betekent echter helaas niet dat de infectie niet terug kan komen doordat de bacterie standaard op iedereen zijn huid voorkomt, als je er vatbaar voor bent kan de infectie meermaals terugkomen.

Hoewel vervelend door de zichtbaarheid op de huid is Erythrasma dus een vrij onschuldige huidaandoening die niet overdraagbaar is en waar je weinig lichamelijke ongemakken van ondervindt. Door goede persoonlijke hygiëne en eventuele aanvulling met speciale crème is de aandoening goed te behandelen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…