Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lichen sclerosus: Hardnekkige Genitale Huidaandoening

Olivier
5 min read

Jeuk is een probleem wat heel vervelend is. En dan zeker wanneer het op een plek zit die nogal gênant is. Jeuk aan je penis of anus is iets waar je nou niet direct in het openbaar aan gaat krabben. Toch beïnvloedt jeuk aan deze lichaamsdelen je leven. Het is dan ook goed om te weten aar die jeuk door komt, en wat je eraan kan doen.

Lichen sclerosus

De jeuk aan je anus, voorhuid of eikel zal in de meeste gevallen worden veroorzaakt door lichen sclerosus. Dit is een huidaandoening die chronisch is. De hoofdklacht hierbij is jeuk. Het is een aandoening die voorkomt bij mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden.

Wanneer een kind jong is zal deze aandoening meestal gunstig verlopen. Het gaat vanzelf weer over. Wanneer je al ouder bent wanneer lichen sclerosus zich openbaart is het probleem echter lastiger op te lossen. De kans is er dat je huidkanker kan krijgen op de plek waar de lichen sclerosus zit. Wanneer je dus regelmatig jeuk hebt op deze plaatsen is het belangrijk dat je de huid met regelmaat controleert. Hoewel lichen sclerosus dus bij de geslachtsorganen zit is het niet besmettelijk, en het is ook geen SOA.

Hoe herken je lichen sclerosus

Je herkent deze aandoening aan de jeuk. Je huid zal jeuken, irriteren en strak aanvoelen. Vooral wanneer je in een warme plek bent zoals in bed zal de jeuk erger worden. Lichen sclerosus zal bij vrouwen op de schaamlippen, rond de vagina of op de anus zitten. Bij de man vind je de aandoening op de eikel of voorhuid, op de penis of op de balzak. Lichen sclerosus kan ook op andere plekken op je lichaam zitten zoals je romp, benen, op je hals of op je polsen.

Hoe ziet lichen sclerosus eruit

Lichen sclerosus zal beginnen met witte pukkeltjes, waarna het kleine witte eilandjes op je huid worden. Rond je anus en je geslachtsdelen zal je huid gaan verharden waardoor kleine blauwe onderhuidse bloedingen ontstaan. In je huid kunnen kloofjes en scheurtjes komen.

Welke klachten heb je bij lichen sclerosus

De huidafwijking bij lichen sclerosus zorgt voor een aantal klachten. Je mag dan denken aan:

  • Pijn bij de geslachtsgemeenschap.
  • Jeuk in de buurt van je anus.
  • Scheurtjes in je anus.
  • Pijnklachten bij je ontlasting.
  • Verstopping (deze klacht zie je vooral bij kinderen omdat ze niet willen poepen vanwege de pijn)
  • Pijn bij het plassen.
  • Een vernauwing van je urinebuis.
  • Een strak staande nauwe voorhuid.
  • Problemen bij de erectie.
  • Bij vrouwen zal er een specifiek probleem komen: wanneer de aandoening namelijk lang op de schaamlippen zit kunnen deze verschrompelen onder invloed van de lichen sclerosus. Bovendien kan bij vrouwen de ingang van de vagina nauwer worden wat zorgt voor een pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Hoe wordt lichen sclerosus veroorzaakt

Hoe lichen sclerosus wordt veroorzaakt is niet bekend. Het is geen besmettelijke aandoening dus je mag veronderstellen dat het in je genetische aanleg zit.

Wat doe je tegen lichen sclerosus

Wanneer je last hebt van lichen sclerosus is het goed om regelmatig zelfonderzoek te doen. Immers: de aandoening kan omslaan in huidkanker en in dat geval moet zo snel mogelijk worden ingegrepen. Wanneer je niet bij jezelf de lichen sclerosus kan controleren kan je vragen of je partner dat zou willen doen.

Wat doe je wel en niet bij lichen sclerosus

  • Ga niet schuren of krabben. Je zal je huid alleen maar erger beschadigen.
  • Draag geen strak zittend synthetisch ondergoed. Dit zal je huid irriteren. Draag ondergoed van zacht katoenen materiaal.
  • Ga niet extra wassen met zeep. De aandoening zal daar niet sneller van weg gaan.
  • Bij problemen met de geslachtsgemeenschap helpt een glijmiddel.

Wanneer je echt relatieproblemen krijgt door lichen sclerosus helpt het om een gesprek aan te gaan met elkaar, eventueel met een seksuoloog. Die zal je goede adviezen geven over andere manieren van vrijen.

Medicijnen bij lichen sclerosus

Bij lichen sclerosus zal de huisarts doorgaans een sterke hormoonzalf voorschrijven. Die zalf bevat corticosteroïden. Deze zalf smeer je eens per dag op de jeukende plekken, het liefst voor het slapen gaan. Na een maand zullen de klachten minder zijn geworden. Dan ga je minder vaak smeren. De jeuk en pijn zullen al snel verdwijnen, de geïrriteerde plekken blijven wat langer zichtbaar. Wanneer je een heel droge huid hebt kan je een goed vettende crème als tweede middel gebruiken. Dit kan naar behoefte worden gebruikt.

Gaat lichen sclerosus vanzelf weer over?

Lichen sclerosus zal – wanneer het zich bij een kind voordoet – rond de puberteit dus voor het 14e levensjaar vanzelf zijn verdwenen. De arts zal een kind doorverwijzen naar een dermatoloog. Bij een volwassene kunnen de klachten terugkeren.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…