Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gezondheidsvoordelen van omega-3

Camille
3 min read

Omega-3-vetzuren zijn erg belangrijk voor het functioneren van je lichaam. In tegenstelling tot verzadigde vetzuren wordt omega-3 niet gebruikt als energieleverancier voor je lichaam.

Omega-3 vetzuren zijn eerder werkzaam op het kleinste niveau van je lichaam, namelijk op celniveau. Omega-3 wordt gebruikt als bouwsteen bij het vormen van weefsels en celmembranen en het zorgt ervoor dat het doorgeven van signalen tussen cellen soepel verloopt.

Het is belangrijk dat hormonen, eiwitten en enzymen van de ene naar de andere cel getransporteerd kunnen worden zodat de cellen zo goed mogelijk kunnen werken. Voor dit transport is het nodig dat de celwanden goed doorlaatbaar zijn. Hier spelen omega-3-vetzuren een belangrijke rol bij. Deze vetzuren zorgen ervoor dat cellen en weefsel optimaal kunnen functioneren en zijn dus overal in je lichaam nodig.

Alles op een rijtje

Omega-3 heeft dus invloed op je hele lichamelijke welbevinden. Een aantal gunstige werkingen van omega-3-vetzuren zijn reeds wetenschappelijk bewezen.

  1. Omega-3 is goed voor je conditie en het bevordert je natuurlijke afweersysteem.
  2. Bovendien heeft het een positieve invloed op je geestelijke gesteldheid en zorgt het voor een goede geestelijke balans. 
  3. Het is essentieel voor je hersenfunctie.
  4. Omega-3 is belangrijk voor het functioneren van je ogen en ondersteunt het verouderingsproces van het oog.
  5. Voor het aanmaken van eicosanoiden is het omega-3-vetzuur EPA nodig. Eicosanoiden zijn van belang bij de bloeddruk en het functioneren van de bloedplaatjes. Bovendien oefenen ze invloed uit op het cholesterolgehalte in het bloed. Al met al heeft omega-3 een positieve werking bij hart- en vaatziekten.
  6. Bovendien zorgt omega-3 voor soepele gewrichten en sterke botten en tenslotte ondersteunt het de glucose- en vetstofwisseling.

Mogelijke werking

Er wordt continu nieuw onderzoek gedaan naar de werking van omega-3. Zo zijn er aanwijzingen dat omega-3 een rol zou kunnen spelen bij een aantal aandoeningen. Omega-3 zou een beschermende werking hebben bij ontstekingsziekten zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis, huidziekten en chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal.

Een andere studie geeft aan dat omega-3 deels kan beschermen tegen de chronische longziekte COPD. Verder is er onderzoek gedaan naar de invloed van omega-3 bij nierziekten. Wanneer een nierpatiënt langdurig visolie zou gebruiken zou de afname van de nierfunctie vertraagd kunnen worden. Gezien al deze aanwijzingen op de gunstige werking van omega-3 is het niet verwonderlijk dat men hier onderzoek naar blijft doen.

Meer info over omega-3  »   

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…