Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Omega-3 tijdens de zwangerschap

Camille
4 min read

Omega-3 is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je baby. Daarom is het belangrijk dat zwangere vrouwen of mama’s die borstvoeding geven, voldoende voedingsmiddelen kiezen die rijk zijn aan omega-3. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een omega-3 inname via voedingssupplementen.

Tijdens de zwangerschap geven moeders omega-3 aan hun ongeboren baby via de placenta. En de voeding van de moeder bepaalt de hoeveelheid omega-3-vetzuren in de placenta.

Hieronder de voordelen van omega-3 tijdens je zwangerschap

1. Vroegtijdige geboortes

Uit een aantal studies is gebleken dat er een verband is tussen het gebrek aan omega-3-vetzuren en een vroegtijdige bevalling. De vetzuren verminderen het risico op zwangerschapskrampen en het vroegtijdig beginnen van weeën.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een tekort aan omega-3-vetzuren bij de moeder, de oorzaak is van het tekort aan omega-3-vetzuren bij de te vroeggeboren baby.

Dat is logisch, aangezien de vetzuren een functionele én structurele rol spelen bij de groei van de foetus en de neurologische ontwikkeling.

2. Ontwikkeling van het kind

In de laatste fase van de zwangerschap groeien en ontwikkelen de hersenen en de ogen van de ongeboren baby het snelste. Omega-3 zorgt voor de aanleg van het leer-, denk- en spraakvermogen van een kind.

Het netvlies bevat een hoge mate aan omega-3. Bij de ontwikkeling van dit netvlies en van de visuele cortex dient omega-3 dan ook voldoende aanwezig te zijn.

Naast invloed op de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen heeft omega-3 onder andere invloed op de aanleg van de motoriek, het gedrag en de stemming.

Omega-3-vetzuren dragen bij aan een normale zwangerschapsduur waardoor de hersenen en ogen de kans krijgen zich normaal te ontwikkelen.

Wanneer een baby te vroeg geboren wordt hebben zijn of haar hersenen en ogen dus niet voldoende tijd gekregen om zich optimaal te ontwikkelen. De werking van de hersenen en het gezichtsvermogen kunnen daardoor beperkt zijn. Door een tekort aan omega-3-vetzuren te voorkomen, kan een vroegtijdige bevalling vermeden worden.

3. Ook na de geboorte

Ook nadat het kindje geboren is, is het verstandig als de moeder voldoende omega-3-vetzuren tot zich neemt. Na de geboorte zet de ontwikkeling van de hersenen van het kindje namelijk door. Door het geven van borstvoeding wordt de omega-3 via de moedermelk door gegeven aan de baby.

Hetzelfde geldt voor het gezichtsvermogen. Na de geboorte ontwikkelt zich dit ook verder. Wanneer de moeder voldoende omega-3 neemt, zal het scherpzicht en het contrastzicht zich sneller ontwikkelen dan wanneer er geen extra omega-3 wordt ingenomen.

Ook voor opgroeiende kinderen en volwassenen is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen in te nemen die omega-3 bevatten.

Meer info over omega-3  »   

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…