Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 dingen die je niet luidop durft vragen over de bevalling

Bram
3 min read

Elke vrouw maakt een moment mee waarin ze beseft dat ze niet zoveel over bevallen weet dan ze dacht. Er zijn nu eenmaal vragen die je liever niet luidop zou zeggen.

Zal mijn vagina nog strak zijn na de bevalling?

Na de bevalling zal je vagina een beetje uitgetrokken / verwijd zijn. Er is immers een hele baby door geperst! Gelukkig zal je vagina na verloop van tijd zijn normale vorm terugkrijgen. Heb je tijdens de bevalling een knip gekregen en ben je terug dichtgenaaid? Dan kan het zijn dat je vagina zelfs iets strakker is dan ervoor. Geef je vagina in elk geval de tijd om te genezen en doe speciale bekkenbodemoefeningen.

Tijdens de bevalling moet je ‘duwen’, hoe zit het dan met ontlasting?

Dit is dé vraag die je niet durft stellen aan iemand die net bevallen is, het is het te gênant. Maar eigenlijk willen we het graag weten, een goede mentale voorbereiding is nu eenmaal belangrijk. Tijdens de bevalling gebruik je dezelfde spieren als tijdens het toiletbezoek, het antwoord is dus simpel. Ja, er zal stoelgang meekomen tijdens de bevalling. Het is echter niet zo gênant als het lijkt, het hoort nu eenmaal bij de bevalling.

Is een bevalling echt zó pijnlijk?

Hoe pijnlijk een bevalling is hangt af van hoe je ermee omgaat. Ben je in een rustige omgeving en voel je je helemaal ontspannen? De kans bestaat dat je minder pijn zal ervaren. Sommige vrouwen proberen zelfhypnose tijdens de bevalling. Dat is dé manier om pijn bijna volledig te elimineren. En het is stukken veiliger dan een epidurale verdoving!

Kan je echt een orgasme krijgen tijdens de bevalling?

Het korte antwoord? Ja. Er wordt niet veel over gesproken omdat veel vrouwen het niet weten. Vrouwen die echt meegaan in hun weeën en diep gerelaxeerd zijn kunnen een orgasme ervaren tijdens de bevalling.

Wat is geboorteplanning?

Een geboorteplanning maak je samen met je partner op. Je stippelt uit hoe je wil bevallen. Thuis of in het ziekenhuis, met een vroedvrouw of gynaecoloog en met of zonder verdoving. Je zoekt de voor- en nadelen van elke optie op en maakt een weloverwogen keuze. Het is belangrijk om echt te doen wat je zelf wil. Kies een plaats waar je echt op je gemak bent om te bevallen. Je spieren zullen zich beter kunnen ontspannen en het gaat nog makkelijker.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…