Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Omega-3 helpt je beter concentreren

Camille
4 min read

Concentratieproblemen, we hebben het wel allemaal eens. Je kan er echter niet altijd met je volle aandacht bij zijn. Normaal gesproken is dit maar van korte duur en kan je je daarna weer prima concentreren. Maar als je te vaak wordt afgeleid en het moeilijk vindt om je concentratie te behouden, dan kan je hiervan hinder ondervinden. Meestal is de oorzaak makkelijk te vinden:

Maar heb je er al eens aan gedacht dat omega-3-vetzuren ook van invloed kunnen zijn op je concentratie? Omega-3 bevordert namelijk de werking van je hersencellen en wanneer je hersencellen beter werken bevordert dat op zijn beurt weer je denkvermogen.

Omega-3

Omega-3 (DHA) en omega-6 (AA) zijn belangrijke vetzuren voor een goede werking van de hersenen en voor een normaal gezichtsvermogen. De hersenen bestaan voor meer dan 50% uit vetten. De celwanden bevatten vooral omega-3, omega-6 en cholesterol. Omega-3 zorgt voor een soepele werking van de cellen, helpt tegen de afbraak van hersencellen en bevordert de aanmaak van nieuwe cellen.

Omega-3 behoort tot de goede vetten, die onze hersenen en neuronen beschermen.  Omega-3 zorgt voor de aanleg en regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, de stemming, het gedrag en nog veel meer functies. Omega-6 is dan weer nodig voor de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen en de werking van het geheugen. Vette vis is een goede bron van omega-3. Maar over het algemeen eten wij te weinig vette vis. Daarom is een aanvulling met voedingssupplementen aan te bevelen.

Visolie en ADHD

Een van de belangrijkste en opvallendste kenmerken van ADHD is het gebrek aan concentratie. Daarnaast zijn kinderen met ADHD hyperactief en impulsief en kunnen ze hun aandacht maar kort op iets gericht houden.

Uit een recent onderzoek (Zuid-Australië) is gebleken dat door het gebruik van visolie, dat een hoge mate van omega-3 bevat, de symptomen van ADHD kunnen verminderd worden. De kinderen waren rustiger, konden zich beter concentreren en konden zelfs hun aandacht verdelen over meerdere opdrachten. Wanneer je erover nadenkt is het ook niet zo verwonderlijk dat de inname van omega-3 dit gunstige resultaat heeft.

Net als alle andere organen hebben je hersenen voldoende en de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer er een gebrek is aan een bepaalde stof zal dat zijn weerslag hebben op de manier waarop je hersenen werken. Tot de voedingsstoffen die voor je hersenen van het grootste belang zijn behoren de omega-3-vetzuren. Dit onderzoek wijst erop dat er een mogelijk verband bestaat tussen ADHD en het niveau van omega-3-vetzuren.

De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend. Er moet opgemerkt worden dat het wel 8 tot 12 weken kan duren voordat er een verbetering kan gezien worden die het gevolg is van de visolie, en dat niet alle kinderen dezelfde verbeteringen zullen laten zien. Tot wel de helft van alle kinderen in het onderzoek vertoonden echter zichtbare verbeteringen gedurende de 30 weken omega-3 suppletie.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…