Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat voedingssupplementen voor jou kunnen betekenen?

Camille
3 min read

Tegenwoordig worden er allerlei voedingsmiddelen in- en uitgevoerd. Doordat we over voedsel uit alle windstreken kunnen beschikken, zijn er de meest uiteenlopende groente en fruit beschikbaar. Het gevolg daarvan is dat we niet langer gebonden zijn aan de producten van een bepaald seizoen.

Vroeg geoogste producten

De import van groenten en fruit verloopt in een heleboel gevallen echter niet probleemloos. Zo zal bijvoorbeeld fruit, dat wordt ingevoerd, ver voordat het rijp is worden geoogst. Niemand zit immers te wachten op fruit dat er slecht uitziet of slap in de schappen ligt. Te vroeg geplukt fruit bevat echter beduidend minder vitaminen en mineralen dan dezelfde vruchten die wel op het juiste moment zijn geoogst.

Gekoelde opslag

Ook zal het fruit veel vitaminen verliezen op het moment dat het bijvoorbeeld in een koeling wordt opgeslagen. Bij een sinaasappel zal bijvoorbeeld de helft van de vitamine C verloren gaan doordat de vrucht drie dagen in een koeling is bewaard.

Bodemuitputting en massaproductie

Door bodemuitputting en massaproductie bevat voedsel eveneens minder vitaminen en mineralen dan in het verleden. De bodem zal door het intensieve gebruik en de inzet van bestrijdingsmiddelen steeds verder uitgeput raken. De gewassen gedijen weliswaar beter door deze manier van werken, maar de essentiële waarde van vitaminen en mineralen neemt hierbij sterk af.

Gebruik van voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen je gelukkig helpen om eventuele tekorten weer aan te vullen. Het zijn voedingsmiddelen die bedoeld zijn als aanvulling op je normale voeding. Voedingssupplementen zijn bijvoorbeeld vitamines, mineralen, kruiden of antioxidanten die zonder voorschrift te verkrijgen zijn bij de apotheek, in grootwarenhuizen of via het internet. Het nemen van dergelijk supplementen kan in veel gevallen voorkomen dat je ziek wordt. Voorwaarde is wel dat je de supplementen ook echt als aanvulling, en niet als vervanging van groente en fruit, gaat gebruiken.

Uiteraard moet je oppassen dat je niet teveel supplementen binnenkrijgt. Een overschot zal je lichaam weliswaar uitscheiden via de urine. De verwerking van veel vitaminen zal echter flink wat van je lichaam vergen en zelfs de vitamineopname verminderen.

Je kan ook kiezen voor een all-in-one supplement waarin je verschillende vitamines binnenkrijgt in één capsule zoals bij Fibromine.

Groente en fruit blijven eten

Hoewel er tegenwoordig minder vitaminen en mineralen in groente en fruit zitten, wil dit niet zeggen dat je deze voedingsmiddelen helemaal links moet laten liggen. In groenten en fruit zitten immers nog een heleboel andere essentiële stoffen, zoals flavonoïden en enzymen. Bovendien zijn alle vitaminen en mineralen die je op deze manier binnenkrijgt meegenomen. Het is echter een jammerlijk feit dat de laatste 15 jaar, de voedingswaarden drastisch gedaald is in alle voedingsmiddelen. Ter vergelijking: Als je 15 jaar geleden 1 sinaasappel moest eten om aan een bepaalde hoeveelheid vitamine A te komen, dan moet je nu voor diezelfde hoeveelheid 6 sinaasappels eten.

Wil je hier graag nog meer over lezen? Klik dan hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…