Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Houden vitaminesupplementen je echt gezond?

Bram
4 min read

Vitaminesupplementen worden steeds meer verkocht. Steeds meer mensen gebruiken deze gemakkelijke pillen, bruistabletten en poeders om gezond te blijven, maar houden vitaminesupplementen je daadwerkelijk gezond? Het antwoord op deze vraag, lees je in dit artikel.

Zo lees je in dit artikel enkele feiten en fabels met betrekking tot het gebruik van vitaminesupplementen om gezond te blijven en word dit artikel afgesloten met een antwoord op de vraag ‘houden vitaminesupplementen je echt gezond?’. 

Feit: vitaminesupplementen vormen een mooie aanvulling op je voedingspatroon

Ja, vitaminesupplementen kunnen een mooie aanvulling zijn op jouw dagelijkse voedingspatroon. Al eet je voldoende groenten en fruit, het slikken van vitaminesupplementen kan je helpen om nog gezonder te worden. 

Feit: vitaminesupplementen zijn alleen interessant voor bepaalde risicogroepen

Hoewel vitaminesupplementen een mooie aanvulling vormen op je dagelijkse voedingspatroon, wil dit niet zeggen dat je alle mogelijke pillen, bruistabletten en poeders moet gebruiken die er te vinden zijn. Het gebruiken van vitaminesupplementen heeft namelijk het beste effect als dit gedaan wordt door bepaalde risicogroepen. Kom je erg weinig buiten en krijg je daarom weinig vitamine D binnen? Dan kan het slikken van vitamine D een goede aanvulling zijn van jouw dagelijkse voedingspatroon. Heb je niet het idee dat je een tekort hebt aan vitamine D, dan is het niet nodig om deze vitaminen te slikken. Bij het kopen van vitaminesupplementen is het dan ook alleen aan te raden om supplementen te kopen voor vitamines waar je een duidelijk tekort aan hebt. Dit tekort kun je zelf opmerken, of het kan aangewezen worden door een huisarts.

Fabel: vitaminesupplementen vervangen groenten en fruit

Vitaminensupplementen dienen altijd gebruikt te worden als aanvulling op jouw dagelijkse voeding. Onder deze dagelijkse voeding valt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groenten per dag en 2 stuks fruit per dag. Eet je geen groenten en fruit, dan kan het gebruik van vitaminesupplementen jouw tekort niet opvullen. Zoals al eerder vermeld, zijn vitaminesupplementen een aanvulling. Ze vervangen dus nooit andere voedingsmiddelen, maar geven je iets extra’s. Mensen die zeggen geen groenten en fruit te eten omdat ze vitaminesupplementen gebruiken, zijn dan ook helemaal verkeerd bezig.

Fabel: je kunt maar niet genoeg vitaminesupplementen nemen

Als je in de voorraadkast van echte liefhebbers van vitaminesupplementen kijkt, zie je vaak een hele apotheek vol verschillende vitaminesupplementen. Deze mensen denken dat het gezond is om zo veel mogelijk supplementen te gebruiken, maar ook dit is niet waar. Neem je te veel vitaminen, dan kun je namelijk een vitaminevergiftiging krijgen. In dit geval is het innemen van vitaminesupplementen dus niet gezond meer, maar vormt het zelfs een gevaar voor je lichaam. Gebruik daarom alleen de vitamines die je echt nodig hebt (zie ook feit 2) en ga hier nooit te ver in. Houd bijvoorbeeld ook altijd rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een bepaald supplement.

Kortom…

Als we de vraag in het begin van dit artikel moeten beantwoorden, komen we tot de conclusie dat vitaminesupplementen je zeker gezond houden. Dit is wel alleen het geval als er sprake is van een risicogroep, die niet te veel inneemt en bovendien voldoende fruit en groenten eet. Gebruik je vitaminesupplementen om groenten en fruit te ontvangen of gebruik je alle vitaminesupplementen die er in de apotheek of supermarkt te vinden zijn, dan ben je niet meer gezond bezig. In dit geval kun je beter stoppen met het gebruiken van vitaminesupplementen en alleen de supplementen gebruiken die jij nodig hebt, als aanvulling op een gezond voedingspatroon met veel groenten en fruit. Kortom: ja, vitaminesupplementen houden je gezond, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Houd hier dan ook altijd rekening mee. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…