Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geef je immuunsysteem een boost met de vlierbes!

Camille
3 min read

De vlierbes wordt al eeuwenlang geroemd om zijn veelzijdigheid en geneeskracht. In veel culturen over de wereld staat de vlierbessenstruik zelfs bekend als ‘heilig’. Deze bijzondere en veerkrachtige plant past zich aan in diverse omstandigheden en biedt een overvloed aan gezonde toepassingen.

Immuniteitsverhogende voedingsstoffen

De vlierbes bevat veel immuniteitsverhogende voedingsstoffen en stimuleert daarmee de aanmaak van antistoffen. Vanwege de hoge antivirale activiteit is de vlierbes uitstekend in het remmen van virusgroei. Ideaal om te gebruiken ter ondersteuning van het immuunsysteem en onmisbaar tijdens periodes dat het lichaam wat meer weerstand kan gebruiken.

Een boost voor je immuunsysteem

De geneeskrachtige werking van de vlierbes is niet alleen te danken aan het feit dat het rijk is aan antioxidanten. Het bevat ook hoge concentraties vitamine A, B, C (waarvan maar liefst 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!), IJzer, carotenoïden, flavonoïden, looizuren en aminozuren. De voedingsstoffen die in de vlierbes voorkomen hebben een gunstige uitwerking op de regulering van het immuunsysteem en celvernieuwing. Uit diverse klinische onderzoeken is gebleken dat de vlierbes een zeer effectief hulpmiddel is om het immuunsysteem een boost te geven en actief virussen te bestrijden. Het sap van de vlierbes stimuleert tevens de spijsvertering, werkt koortsverlagend en helpt bij het uitdrijven van afvalstoffen.

Krachtige genezer

De vlierbes is heilzaam bij de behandeling van klachten als keelpijn, reuma, buikpijn, diarree, constipatie en verstoppingen in de neusholte. Het is een krachtige genezer omdat het ook ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen bevat.

De veelzijdigheid van de vlierbes reikt ook uit naar de bloemen, bladeren en stam van de vlierbessenstruik. Een mengsel van de vlierbes en de bladeren vormt een verzachtende en antivirale combinatie dat gebruikt kan worden bij wondgenezing en kneuzingen.

Griep en verkoudheid

De duur van een griepinfectie of verkoudheid kan aanzienlijk worden verkort door het gebruik van de vlierbes. De actieve bestanddelen verkorten de herstelperiode gemiddeld met vier dagen.

Hoe gebruik je de vlierbes?

Rauw zijn vlierbessen echter giftig en ze moeten eerst gekookt worden omdat ze cyanide kunnen bevatten. Door verhitting wordt dit onschadelijk gemaakt. Rode vlierbessen zijn niet eetbaar. De zwarte, blauwe en paarse vlierbes kan o.a worden gebruikt om heerlijke vlierbessensiroop, jam, thee en wijn te maken. Dagelijks een glaasje friszoete vlierbessensiroop verhoogt de weerstand al enorm. Het is ook goed verkrijgbaar als extract in capsulevorm. Gedroogde vlierbessen zijn makkelijk te verwerken in yoghurt, muesli en smoothies voor een dagelijkse ondersteuning.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…