Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe verhelp je een slechte spijsvertering?

Camille
4 min read

De spijsvertering is een van de belangrijkste functies van het lichaam. Het is ook een van de vele processen waarvan het de bedoeling is dat het ongemerkt verloopt. Helaas is dit niet altijd het geval en is het soms nodig om er geschikte oplossingen voor te zoeken. Er zijn een hoop verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan een slechte spijsvertering. Ouderdom, stress, chronische of acute aandoeningen spelen hierbij een bepalende factor.

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering is letterlijk het verteren van ‘spijzen’. Hierbij  wordt het voedsel afgebroken tot kleinere moleculen. Deze moleculen kan je lichaam makkelijk opnemen en gebruiken. Ze worden vervolgens omgezet in energie of bijvoorbeeld in bouwstenen.  Bouwstenen hebben we nodig om te groeien, maar ook om beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen.

Oorzaken

De spijsvertering van voedsel verloopt niet altijd makkelijk. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een te zware maaltijd
  • Te snel eten
  • Het gebruik van geneesmiddelen (Bv. PPI’s)
  • Etc.

Oplossing spijsverteringsproblemen

1.Routine en regelmaat

Door met regelmaat rond dezelfde tijd te eten raakt je lichaam gewend aan een voedingsritme. De natuurlijke spijsverteringsprocessen worden op deze manier indirect gestimuleerd. Een te korte of te lange pauze tussen de maaltijden werkt nadelig op de spijsvertering, een goede balans is hierin essentieel. Ook het slaapritme heeft een invloed op de spijsvertering. Het helpt om een prettige routine te ontwikkelen waarbij je lichaam goed de kans krijgt om uit te rusten.

2. Aangepast dieet

Het constateren van een slechte spijsvertering is slechts het begin. Een aangepast dieet kan voor langdurige verbetering zorgen en ongemakken verhelpen. Afhankelijk van de ernst van de klachten is het verstandig om meer vezelrijke ingrediënten zoals lijnzaad, cacaopoeder, zemelen, groente en fruit toe te voegen in het dieet. Een gemiddelde consumptie van 3040 gram vezels per dag wordt aangeraden.

Houd hierbij rekening dat er voldoende vocht uit dranken nodig is om de vezels goed te verwerken. Vezels nemen in het darmkanaal vocht op, wat de ontlasting zacht houdt. Bij een goed werkende spijsvertering is het normaal om minstens één keer per dag de darmen te legen. Daarnaast is het ook belangrijk  dat je niet te veel vetten eet, kiest voor kleinere porties en koolzuurhoudende dranken vermijdt.

3. Vocht

De spijsvertering is erbij gebaat als je gedurende de dag voldoende water (1 tot 1,5l) drinkt. Afvalstoffen worden zo beter afgevoerd.

4. Goed kauwen

Door voedsel goed te kauwen, wordt er al een groot deel van het werk in de mond gedaan voordat het voedsel in de maag terecht komt. Door langzamer te eten kun je je beter leren afstemmen op de behoeftes van je lichaam en eerder een verzadigd gevoel opmerken

5. Bewegen

Dagelijkse lichaamsbeweging is een belangrijke activiteit voor een goede stoelgang. Door regelmatig te bewegen wordt het spijsverteringsstelsel bevorderd. Het hoeft geen intensieve sport te zijn, hierbij kun je denken aan een rustige wandeling, fietsen, of regelmatig traplopen. Mensen met een zittend beroep moeten er wel extra op letten dat ze tussendoor even bewegen omdat uren achter elkaar stil zitten een nadelig effect heeft op de spijsvertering.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…