Om het voedsel dat wij eten goed te kunnen verteren hebben we spijsverteringsenzymen nodig. Een stuk banaan of bloemkool wordt niet als één brok opgenomen door ons lichaam. Zodra het voedsel in aanraking komt met speeksel begint er een heel proces wat ervoor zorgt dat de voedingstoffen optimaal worden opgenomen.
Chemische processen
In het menselijk lichaam zijn er voortdurend biochemische processen bezig die ervoor zorgen dat al onze organen zo goed mogelijk samenwerken. Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die chemische reacties regelen tussen verschillende stoffen in onze cellen. Deze spijsverteringsenzymen worden grotendeels geproduceerd in de alvleesklier maar zijn ook actief in de speekselklieren, darmen, lever en maag.
Het is belangrijk om voldoende spijsverteringsenzymen aan te maken om voedingstoffen af te kunnen breken tot kleine moleculen. Wanneer dit niet gebeurt, krijgen we niet alles binnen wat ons lichaam nodig heeft. Extra gezond eten zou dan weinig tot geen effect hebben op onze gezondheid en vitaliteit.
Te weinig spijsverteringsenzymen
Ontstekingen aan de alvleesklier of andere ziekten zoals alvleesklierkanker kunnen leiden tot een verstoring in het aanmaken van voldoende spijsverteringsenzymen. Vervelende kwaaltjes als een zware maag of een verzadigd gevoel, misselijkheid na een maaltijd, winderigheid of soms zelf verstopping of diarree zijn dan geen vreemde verschijnselen. Het is ook mogelijk om zonder directe indicatie van een ernstige ziekte of ontstekingen verstoringen te vertonen in de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Enkele andere oorzaken hiervan zijn o.a. chronische stress, ouderdom en een te laag maagzuurgehalte.
Stress als boosdoener
Het is algemeen bekend dat stress negatieve uitwerkingen heeft op het fysieke lichaam. De relatie tussen stress en onvoldoende spijsverteringsenzymen ligt eigenlijk meer voor de hand dan men zou denken. Bij een hoge productie van stresshormonen wordt namelijk de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel verminderd en naar de spieren vergroot. Het verteren van voedsel is dan even geen prioriteit.
Ouderdom
Het klinkt misschien minder leuk, maar de ouderdom komt met gebreken. Het is bekend dat een verminderde spijsvertering nauw geassocieerd wordt met ouder worden. Extra zorg en een aangepast voedingspatroon kan hierbij enorm verschil maken.
Laag maagzuurgehalte
Een laag maagzuurgehalte maakt de weg vrij voor diverse kwalen die de verteringscapaciteit verstoren. Wanneer er niet voldoende maagzuur is, is de kans groot dat dit ook geldt voor de spijsverteringsenzymen in de maag.
Bronnen van spijsverteringsenzymen
Naast supplementen van spijsverteringsenzymen zijn er ook natuurlijke oplossingen om de aanmaak te stimuleren. Groenten en vruchten zoals spruiten, mango, banaan, papaja en ananas zijn rijk bijzonder aan spijsverteringsenzymen.