Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een gezonde spijsvertering

Camille
3 min read

Je spijsvertering is het proces waarin eten door het lichaam wordt omgezet in voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen heeft het lichaam nodig om te functioneren, dus het is een enorm essentieel proces. Het gaat dan bijvoorbeeld om voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Een goede spijsvertering is belangrijk om gezond te kunnen zijn.

Je zou de spijsvertering kunnen zien als een soort lopende band. Het voedsel komt bij het begin binnen, doorloopt het volledige proces waarbij alle voedingsstoffen eruit worden gehaald, en komt uiteindelijk weer uit het lichaam nadat er alleen afvalstoffen over zijn. Een goede spijsvertering herken je aan een goede ontlasting, die niet voor pijn of problemen zorgt. Lees hieronder onze tips voor een goede spijsvertering.

1. Vezels

Om een goede en een gezonde spijsvertering te krijgen moet je zorgen dat je genoeg vezels eet. Vezels bevorderen de stoelgang en kun je vinden in volkoren producten, groente en fruit, peulvruchten en noten. Verder is het belangrijk dat je dagelijks voldoende water drinkt, tenminste twee liter per dag. Dit omdat je anders niet genoeg vocht binnenkrijgt, wat een negatieve indruk heeft op je stoelgang. Eet ook voldoende yoghurt, kefir, zuurkool of andere licht zure producten. Dit bevordert de zuurtegraad in je darmen.

2. Gember

Gember is al langer bekend in de Aziatische keuken, maar wordt ook steeds populairder omdat het goed is voor je spijsvertering. Het bestanddeel ‘gingerol’ in gember, zorgt voor een vlottere spijsvertering. Gingerol stimuleert de maagsap-en galafscheiding waardoor de maag sneller leeg raakt en de vertering dus vlotter verloopt. Ook wordt gember gebruikt om misselijkheid te verlichten: tijdens de zwangerschap, bij reisziekte en spijsverteringsongemakken.

3. Lichaamsbeweging

Beweeg voldoende zodat je de maag en darmen actief houdt. Door de hele dag te zitten wordt voedsel minder snel en goed afgebroken.

4. Eet traag

Eet je maaltijd traag op en vermeng elke hap goed met speeksel. En zorg daarnaast dat je je slokdarm en maag niet belast met te koud of te warm voedsel. Vermijd ook zo veel mogelijk het volgende: kauwgom, frisdrank, ui, paprika, knoflook of andere scherpe kruiden of producten met veel suiker en/of vet.

5. Roken en alcohol

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn ook heel slecht voor je spijsvertering. Probeer deze dan ook zo veel mogelijk te vermijden. Vermijd ook stress. Spanningen en stress kunnen alsook een negatieve invloed hebben op je spijsvertering.

Klik hier voor meer info »        

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…