Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gember: ideaal tegen misselijkheid

Camille
4 min read

Gember is bruine wortel, met aan de binnenkant een gelige kleur. Het heeft een nogal aparte vorm en het lijkt vaak op stokken die je in het bos vindt.  Naast het gebruik als specerij wordt gember al lange tijd gebruikt om misselijkheid, reisziekte en spijsverteringsongemakken te verlichten.

Waarom gember zo goed voor je is?

Gember heeft een aantoonbaar goede invloed op het menselijk lichaam. Gingerols, de werkzame bestanddelen van gember, werken op verschillende niveaus in het lichaam:

  • Ter hoogte van het binnenoor: tempert de perceptie van onevenwicht en vermindert zo het gevoel van misselijkheid.
  • Op gastro-intestinaal niveau: het versnelt de maaglediging en vermindert darmkrampen om braken te vermijden.

Zo is het niet alleen een ideaal middel om misselijkheid tegen te gaan, het werkt ook goed voor je spijsvertering en als helende kracht tegen een griepje. Gember werkt eveneens ontstekingsremmend dus als je bijvoorbeeld last hebt van een blaasontsteking of keelpijn dan kan het je zelfs hierbij helpen.

De natuurlijk helende kracht van gember heeft geen nare bijwerkingen, zoals de meeste medicijnen. Waar komt deze ‘superkracht’ precies vandaan? In gember zitten de stoffen gingerol, shogaol en zingiberene. Deze drie bouwstoffen zorgen ervoor dat gember een sterke antioxidant is. Antioxidanten zijn stoffen waardoor gifstoffen makkelijker uit het lichaam worden afgevoerd. In gember zit overigens nog veel meer goeds: vitamine B1, B2, B6, vitamine C, eiwitten, vezels en verschillende mineralen zoals natrium, calcium, fosfor, zink en ijzer. Kortom, een enorme bron van gezondheid.

Gember in de wetenschap

In de laatste 25 jaar hebben een 100-tal klinische studies de anti-emetische werking van gember aangetoond bij zwangerschapsmisselijkheid, postoperatieve misselijkheid, reisziekte en chemotherapie geïnduceerde misselijkheid. Het gebruik van gember wordt door diverse wereldwijd erkende organisaties ook aanbevolen. Maar wat ook goed is onderzocht is de wetenschappelijke verklaring die deze sterke activiteit onderbouwd, waardoor deze plant en zijn kwalitatieve bereidingen niet moet onderdoen voor al de bestaande referentie geneesmiddelen op het domein van misselijkheid.

Het met enige regelmaat consumeren van gember kan ervoor zorgen dat verhoogde cholesterol waarden zullen dalen, zo is wetenschappelijk aangetoond. Er zijn ook studies die aantonen dat gember een gezond en effectief effect heeft op het verminderen van symptomen die horen bij de ziekte osteoartritis. Osteoartritis is een ziekte die de gewrichten aantast en zorgt voor pijnlijke en stijve gewrichten.

Gember kan zelfs werken tegen spierpijn na het sporten, shoagol is de werkzame stof in gember die ervoor zorgt dat spierpijn minder pijnlijk wordt. Verder lijkt gember effectief te zijn tegen menstruatiepijn, mits het voor aanvang van de ongesteldheid wordt gebruikt en niet pas tijdens de ongesteldheid. Gember dient hier als pijnstiller en onderzoek heeft uitgewezen dat het voor veel vrouwen als dusdanig werkt. Gember stimuleert de productie van verschillende enzymen in de alvleesklier, waardoor de spijsvertering sterk wordt verbeterd. Het werkt om deze reden ook tegen een opgeblazen gevoel en flatulentie.

Hoe kun je gember gebruiken?

Gember is op veel manieren in te nemen. Maar de hoeveelheid actieve bestanddelen in elke plant kan verschillen naargelang het klimaat, de aard van de bodem of het oogstseizoen. Om de kwaliteit en doeltreffendheid te garanderen kies je het best voor tabletten die gemberextracten bevat. Het gestandaardiseerde extract van gember is meer geconcentreerd dan traditioneel gemberpoeder. Dankzij het procedé van het gestandaardiseerd extract bevat elke tablet precies de noodzakelijke dosis die je nodig hebt. 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…