Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwangerschapsmisselijkheid

shana
4 min read

Eén van de klachten waar heel veel vrouwen last van hebben tijdens hun zwangerschap is zwangerschapsmisselijkheid. Het lijkt bijna onmogelijk om eraan te ontkomen als je zwanger bent. Eigenlijk hebben vrijwel alle vrouwen het in het begin van hun zwangerschap. Na mate de zwangerschap vordert zal de misselijkheid afnemen, maar er zijn ook vrouwen die hun complete zwangerschap last hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Bij de meeste vrouwen is het echter in de 4e maand van de zwangerschap voorbij. Bij vrijwel alle vrouwen treed de misselijkheid vooral in de ochtend op als ze wakker worden. Vaak maken vrouwen zich zorgen of de baby ook last heeft van de misselijkheid. Uit onderzoek is overigens gebleken dat de baby eigenlijk nergens last van heeft. Het is voornamelijk heel vervelend voor jezelf als je iedere ochtend misselijk bent.

Oorzaken zwangerschapsmisselijkheid

Uiteraard krijg je last van zwangerschapsmisselijkheid doordat je zwanger bent. Maar waarom word je nu eigenlijk steeds in de ochtend misselijk? De verwachting van wetenschappers is dat het komt door de veranderingen in je hormonen. Doordat er veel in je lichaam verandert en er nieuwe hormonen zoals HCG bijkomt krijgen we last van de misselijkheid. Doordat je plots heel veel hormonen gaat aanmaken weet je lichaam niet goed hoe je hiermee om moet gaan. Als gevolg van al deze veranderingen word je wakker met ochtendmisselijkheid of zwangerschapsmisselijkheid. Buiten de standaard misselijkheid bestaat er ook extreme zwangerschapsmisselijkheid. Bij deze misselijkheid moet je jezelf vaak zelfs isoleren van de buitenwereld omdat je werkelijk overal misselijk van lijkt te worden.

Symptomen zwangerschapsmisselijkheid

  • Braken
  • Misselijk voornamelijk in de ochtend.
  • Bij zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid heb je last van gewichtsverlies.
  • Je kan jezelf heel erg ziek worden.
  • Water of eten kan je niet meer binnen houden.
  • Bij ieder geurtje dat je ruikt wordt je weer misselijk.
  • Sommige vrouwen met zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid moeten soms 9 maanden plat liggen.

Behandeling zwangerschapsmisselijkheid

Een behandeling voor zwangerschapsmisselijkheid is meestal niet nodig. Bij de meeste vrouwen zijn er al geen klachten meer bij de eerste afspraak met de verloskundige. Als je misselijkheid zo extreem wordt dat je jezelf moet isoleren en je gewicht verliest dan is het slim om naar de huisarts te gaan. Je kan het probleem natuurlijk ook voorleggen bij de verloskundige. Extreme zwangerschapsmisselijkheid wordt meestal wel behandeld en soms wordt een patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Vaak helpt het personeel je om je lichaam weer tot rust te krijgen en weer normaal te gaan eten.

Medicijnen worden eigenlijk bijna altijd afgeraden tijdens de zwangerschap. Een arts zal dan ook niet snel iets voorschrijven tijdens zwangerschapsmisselijkheid om problemen te voorkomen. Een medicijn dat wel zonder bijwerkingen voor het kindje kan worden voorgeschreven is Emesafene. Eigenlijk is het meer een vitaminesupplement waar vitamine B6 inzit. Deze vitamine kan ervoor zorgen dat je minder misselijk wordt en je meer eten binnen kan houden. Heel soms raakt een vrouw door het vele braken uitgedroogd. Een opname is dan altijd verplicht en met een speciaal infuus wordt er extra vocht toegediend om het vocht niveau voor de zwangere vrouw en de baby op gang te houden.

Het is bekend dat sommige kruiden helpen tegen misselijkheid. Gember is een kruid dat je mag gebruiken tijdens je zwangerschap. Je kan gewoon op een stukje gember kauwen of speciale gemberthee maken. Als je dit echt niet lekker vindt en hier dus juist misselijk van wordt dan kan je ze bij de drogist in pilvorm krijgen. Lees wel even de bijsluiter of je ze mag gebruiken tijdens een zwangerschap. Sommige vrouwen willen ook weleens acupunctuur gebruiken om zo de zwangerschapsmisselijkheid te onderdrukken. Er zijn veel vrouwen die hiermee veel succes hebben geboekt.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…