Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je dagelijks thee zou moeten drinken

Camille
5 min read

Dat thee goed is voor je hebben we allemaal wel al eens gehoord. Maar waarom? Waarom is thee volgens wetenschappers een wonderdrankje? Wat maakt het net zo gezond? Wat doet het precies met je lichaam? Of maken ze ons iets wijs?

Thee is een warme drank dat al eeuwenlang bestaat en zijn oorsprong vindt in het verre oosten. Het is een drank die gemaakt wordt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Wat veel mensen niet weten is dat thee, uitgezonderd kruidenthee, ook cafeïne bevat. Bij het trekken van de thee in het heet water komen geur – en smaakstoffen vrij, waaronder ook ‘theïne’, een ander begrip voor cafeïne. Thee bevat natuurlijk veel minder cafeïne dan koffie, een kop thee bevat ongeveer 3 keer minder cafeïne dan een kop koffie. Let hierbij dus op dat je ’s avonds voor het slapengaan niet te veel thee drinkt.

Er bestaan 4 verschillende theesoorten:

 • Zwarte thee: wordt gemaakt door de bladeren van de theeplant volledig te laten oxideren.
 • Groene thee ( de gezondste): na de oogst worden de bladeren verhit & gedroogd
 • Witte thee: wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theestruik; is een zeldzame soort
 • Kruidenthee: dat is eigenlijk geen thee omdat het gemaakt wordt van kruiden en/of specerijen en niet van de theeplant.

Er wordt voornamelijk geopteerd om groene thee te drinken. Dat komt omdat de polyfenolen die in groene thee zitten heel krachtig zijn en een betere bescherming bieden dan vitamine C & E. Het is daarnaast ook bewezen dat groene thee zorgt voor een verbetering van de cholesterol, de bloedsuiker, de bloeddruk en het immuunsysteem stimuleert. Tot slot geeft groene thee ook een boost aan je metabolisme, waarvan je tot gevolg van gaat afvallen. Groene thee heeft dus een aantal gunstige effecten op onze gezondheid.

Thee bevat tal van natuurlijke en plantaardige oxidanten, die polyfenolen genoemd worden. Al heel lang biedt thee bescherming via oxidanten tegen schadelijke radicalen die je lichaam kunnen aantasten.

Positieve effecten die je ervaart door thee te drinken

Voorkomt kanker en hart- een vaatziekten

Door de tal van antioxidanten, die aanwezig zijn in thee, is het mogelijk om de kans op kanker en hartfalen te verkleinen. Het is vooral groene thee die de anti-kanker moleculen aantreft.

Zorgt voor een gezonde bloeddruk

Door veel thee te drinken ga je ervoor zorgen dat je bloedsomloop vlotter verloopt. Dat heeft veel positieve invloeden, vooral op het hart. Als je dagelijks een paar koppen thee drinkt gaat je te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte van zelf verlagen. Als je meer thee gaat drinken ga je bovendien ook merken dat je botten verstevigen en je gezondere tanden en tandvlees gaat verkrijgen. Daarnaast zal je huid er ook beter gaan uit zien.

Groene thee helpt bij het afslanken

Afvallen zonder er ook maar iets voor te doen? Jawel het kan! Groene thee verhoogt het metabolisme waardoor het lichaam meer calorieën verbruikt en dus helpt bij het afvallen. Alle gedroogde groene theeblaadjes bevatten dezelfde antioxidanten en deze zorgen ervoor dat vet minder goed in het lichaam wordt opgenomen. Thee is naast water de beste drank als je wilt afslanken. Om resultaat te zien moet je ongeveer 3 à 4 koppen groene thee per dag drinken. Als je dit eenvoudig middeltje volhoudt, dan zal je vooral resultaat zien op lange termijn. In 5 tot 12 weken is het mogelijk om 1,3 kg af te vallen, zonder er ook maar iets voor te doen!

Thee bestrijdt angst & stress

Een warme kop thee zorgt ervoor dat je heerlijk rustig en slaperig wordt. Vooral Kamillethee werkt heel rustgevend en is het ideale drankje in stressvolle situaties. Het bevat natuurlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat je zowel geestelijk als lichamelijk kan ontspannen.

Bevordert het immuunsysteem

Door thee te drinken ga je je immuunsysteem gaan versterken. Dat komt omdat thee aminozuren bevatten die helpen in de strijd tegen infecties en bacteriën.

Beter dan koffie

Thee is veel gezonder dan koffie omdat er minder cafeïne in zit. Een kop thee bevat minder dan half zoveel cafeïne als een kop koffie. Deze wordt sneller in het bloed opgenomen dan de theïne uit thee. Thee bezorgt je een aangenaam en ontspannend gevoel. Koffie geeft ook rust, maar het effect van de cafeïne zorgt ervoor dat je onrustig wordt. Vooral als je meerdere koppen koffie drinkt. Koffie zorgt er soms ook voor dat je een boost energie krijgt, maar ook drukker wordt wat dan weer kan leiden tot slaapproblemen.

0 calorieën

En tot slot: thee bevat geen calorieën. Ideaal dus als je wilt afslanken. Je kan er liters van drinken. Vooral groene thee zorgt ervoor dat je meer vet verbrandt en je metabolisme verhoogt. Heb je iets zoet nodig in je thee? Skip suiker en doe er wat honing in. Honing bevat ook calorieën, maar is veel gezonder dan suikerklontjes.

Toffe theeweetjes:

 • Wist je dat thee vroeger enkel als medicijn werd gebruikt?
 • Turken de grootste theedrinkers zijn
 • 3000 verschillende soorten thee bestaan
 • ¾ van de bierbouwers failliet ging aan het eind van de 18de eeuw door de populariteit van thee
 • Thee het 2de populairste drankje wereldwijd is
 • Nederland was de pionier van thee in Europa
 • Thee niet mag opgelost geworden in water van 100 graden omdat de theeblaadjes dan kapot gaan
 • Thee bijna altijd met de hand geplukt wordt door vrouwen
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…