Is dit geneesmiddel tegen jicht ook hét wondermiddel tegen Covid-19?
Colchicine, een bekend ontstekingsremmend medicijn tegen jicht, werkt goed bij de behandeling van Covid-19. Dat blijkt uit een nieuwe Canadese studie. Het zou de...
Inhoud
Dat opvoeden een hele opgave is, zal iedereen die kinderen heeft zonder meer kunnen beamen. Kinderen komen namelijk niet ter wereld met een gebruiksaanwijzing, dus is het vaak ook een kwestie van aanvoelen welke methodiek en opvoedingsstijl wel werkt en wat juist niet. Kinderen hebben immers hun eigen persoonlijkheid, met hun eigen trekjes. Opvoeden is dus zeker niet makkelijk en af en toe kan je wel degelijk behoefte hebben aan een vorm van back-up.
Wij maakten een podcastaflevering over mild ouderschap. Beluister de volledige aflevering hieronder. Je zal horen dat heel wat zaken verschillend zijn van wat we hieronder beschrijven als gezaghebbend ouderschap, maar er zijn ook heel wat gelijkenissen. Een ding is duidelijk: een stappenplan voor opvoeding is er niet.
Kinderen hebben, nagenoeg in elke leeftijdsfase, een aantal duidelijke behoeftes. Ze zijn druk bezig om een heleboel dingen tegelijkertijd te ontdekken. Zo willen ze weten wie de vaste figuren in hun leven zijn, in de meeste gevallen de ouders. In de meeste gevallen spelen de grootouders een belangrijke rol. Maar ook de school, hun vriendjes en hun eigen omgeving. Kortom, kinderen hebben het druk. Door de vele indrukken die een kind opdoet in de opgroeiende fase kan het wel eens overweldigend zijn. Niet alleen als ze nog in de peuter- en kleuterfase zitten, ook in de tienerjaren.
Wat belangrijk in elke fase is het bieden van structuur. Grenzen aangeven hoort hierbij en helpt om het natuurlijke gezag wat je als ouder dient te hebben door het kind wordt erkend en bevestigt. Niet op de ouderwetse manier van ‘mijn wil is wet’ maar juist op een meer natuurlijke manier.
Gezag bevestigd krijgen begint met het stellen van grenzen. Op die manier bouw je effectief aan het realiseren van structuur wat resulteert in een rustig en stabiel opvoedingsklimaat.
Grenzen stellen werkt effectief als je consequent bent in het hanteren van regels waar je als opvoeder achter staat. Dat kan streng klinken, het heeft echter niets te maken met ‘onvriendelijkheid’. Structuur bouw je namelijk op met de achterliggende gedachte dat het zorgt voor duidelijkheid. Daarbij gelt het advies van de drie r’s:
Deze drie kernwaarden hebben een kern van waarheid in zich. Door je te houden aan je eigen regels creëer je duidelijkheid en stabiliteit, de perfecte omgeving voor een kind, ongeacht de leeftijdscategorie, om op te groeien tot een stabiel en evenwichtig persoon.
De vraag die zich opdringt is of de verwennerijen zoals snoep, chips, cola en spontane presentjes dan niet langer toegelaten zijn? Jawel, deze zijn nog steeds toegelaten. Maar een kind is snel geneigd om ‘iets extra’s krijgen’ op te vatten als een beloning. Gebruik dat dus op een effectieve manier die recht doet aan de situatie. Een beloning geven uit eigen belang om maar ‘van het gezeur’ af te zijn werkt averechts. Een kind koppelt het namelijk aan de situatie en zal dus denken dat het wordt beloond voor het vervelende gedrag.
Een van de belangrijkere zaken die een kind moet leren is om te gaan met tegenslagen, het geven van beloningen op verkeerde momenten werkt dus gegarandeerd averechts.
Colchicine, een bekend ontstekingsremmend medicijn tegen jicht, werkt goed bij de behandeling van Covid-19. Dat blijkt uit een nieuwe Canadese studie. Het zou de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon