Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mama zijn is niet altijd even gemakkelijk…

Gezond.be
5 min read

Het moederschap is een bijzonder fenomeen. Aan de ene kant noemen moeders het moederschap het zwaarste en moeilijkste waar ze zich ooit mee bezig hebben gehouden in het leven, maar aan de andere kant brengt het moederschap ook een bijzonder en uniek geluksgevoel met zich mee dat niet geëvenaard kan worden door andere ontwikkelingen in het leven. En of je nu moeder bent van één kind of vijf kinderen op de wereld hebt gezet: het moederschap heeft zo zijn ups en downs die voor iedereen weer anders worden ervaren.

Omdat het moederschap anders ervaren kan worden per persoon, is het moeilijk om algemene tips te geven om het moederschap gemakkelijker te maken en de opvoeding van je kinderen te verbeteren. Toch hebben wij vijf tips op een rijtje gezet die moeders over het algemeen kunnen gebruiken om het moederschap te vergemakkelijken en verbeteren. Dit betreft de volgende tips.

Tip 1: Liefde is het belangrijkste ingrediënt van een goede opvoeding

Het geven van voldoende liefde aan je kind of kinderen is dan ook de belangrijkste activiteit van het moederschap. Alleen door je kind of kinderen voldoende liefde te geven, geef je hen namelijk het zelfvertrouwen en zelfrespect dat ze nodig hebben om een stabiel leven op te kunnen bouwen.

Onder het geven van liefde vallen activiteiten als knuffelen, aandacht geven en feedback of complimenten geven.

Tip 2: Geef alles de tijd. Niet iedereen is even geduldig

De mate van geduldigheid ligt namelijk in je aard. Toch is het belangrijk voor alle vrouwen om zo geduldig mogelijk te zijn en alles de tijd te geven.

Of je nu geduldig van aard bent of erg ongeduldig bent: tel eerst rustig tot tien en probeer een verbale uitbarsting te voorkomen.

Tip 3: Neem voldoende tijd voor jezelf

Als je zelf niet gelukkig bent, merken je kinderen dat direct. Zo zijn ongelukkige moeders sneller prikkelbaar, moe of chagrijnig. Om ervoor te zorgen dat je zelf gelukkiger bent en de opvoeding van je kinderen leuker en gemakkelijker wordt, is het belangrijk om voldoende tijd voor jezelf in te plannen.

Plan eens per twee weken een leuke avond met vriendinnen in, ga eens per maand lekker winkelen of plan iedere week een momentje voor jezelf in om lekker een boek te lezen of in bad te gaan en je merkt al snel dat jouw gevoel van gelukkigheid er direct op vooruit gaat.

Tip 4: Geef het goede voorbeeld

Kinderen nemen, zeker in de eerste jaren, veel woorden, gedragingen en normen en waarden van hun ouders over. Als je continu aan het schelden bent, ongeduldig bent in het verkeer of nauwelijks je spullen opruimt, is de kans groter dat jouw kinderen dit gedrag overnemen.

Door het goede voorbeeld te geven, geef je jouw kinderen een goed en stabiel fundament voor de rest van hun leven.

Tip 5: Laat het moederschap gewoon op je af komen

Voor je moeder wordt, kun je je in het moederschap verdiepen door boeken te lezen, websites af te struinen voor tips en informatie en raad vragen aan moeders in je omgeving. Toch wil dit niet zeggen dat je meteen altijd weet wat je moet doen als je eenmaal moeder bent. Het moederschap is namelijk een geheel apart vak, waar iedereen op haar eigen manier kennis mee dient te maken.

Dit kan alleen door alles op je af te laten komen en per situatie een goede oplossing te bedenken. Overdenk je acties dus niet te veel, maar laat het moederschap rustig over je heen komen voor het beste resultaat. Op deze manier gaat alles niet alleen natuurlijker, maar ben je bovendien gelukkiger als moeder.

Zowel zelfzorg als mild zijn, zijn belangrijke aspecten uit het boek van Nina Mouton, Mild Ouderschap. In onze podcastaflevering ‘Mild ouderschap: minder perfectie, meer geluk’ gaan we hier dieper op in. Benieuwd? Beluister de volledige aflevering hieronder.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…