Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: ‘Moeders dubbel zoveel kans op postnatale depressie tijdens lockdown’

Thomas Buelens
3 min read

Bijna de helft van de nieuwe moeders kreeg tijdens de eerste lockdown te maken met een postnatale depressie, meer dan het dubbele van de gemiddelde Europese percentages voor de pandemie. Dat stelt een Britse studie.

Wetenschappers van de University College London ondervroegen 162 vrouwen met baby’s van zes maanden of jonger in Londen tussen mei en juni 2020 via een enquête en zelfinvulvragenlijsten. Zo’n 47,5 procent van hen kreeg tijdens die lockdownperiode een postnatale depressie, tegenover het Europese gemiddelde van 23 procent van voor de pandemie. 

De vrouwen beschreven gevoelens van isolatie, uitputting, bezorgdheid, schuldgevoelens en verhoogde stress. Velen waren treurig om wat ze zagen als gemiste kansen voor henzelf en hun baby, en maakten zich zorgen over de invloed van sociale isolatie op de ontwikkeling van hun pasgeborene.

‘Weinig sociale steun is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een postnatale depressie’, verklaart Sarah Myers, een antropologe aan University College London. ‘Door de social distancing-maatregelen tijdens de lockdown werden praktische hulp en zinvolle steun van anderen in de weken en maanden na de komst van hun baby sterk belemmerd, waardoor veel nieuwe moeders zich totaal overweldigd voelden.’

Sociaal contact

Opvallend is dat hoe meer contact nieuwe moeders tijdens de lockdown hadden met mensen, op afstand of face to face, hoe minder depressieve symptomen ze meldden. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat verminderd sociaal contact tijdens de lockdown het risico op een postnatale depressie kan hebben vergroot.

Veel moeders vonden dat virtueel contact hielp, maar nog steeds ontoereikend was. Door online af te spreken, zouden vrienden en familie niet zien hoe ze in het alledaagse leven worstelen, waardoor ze actief om hulp moesten vragen. 

‘Uit ons onderzoek blijkt dat lockdowns nieuwe moeders kwetsbaarder maakt voor postnatale depressie en dat digitale oplossingen misschien helpen, maar niet de oplossing zijn’, zegt Myers. ‘Beleidsmakers moeten hier rekening mee houden terwijl we Covid-19 blijven aanpakken, in het belang van moeders, baby’s en hele gezinnen.’

Stof tot nadenken

Maar niet alles wat nieuwe moeders tijdens de lockdown meemaakten, was negatief. Sommigen vonden dat de tijd met het gezin erdoor werd ‘beschermd’, wat leidde tot hechtere banden. Andere voordelen waren dat hun partners meer in de buurt waren om de kinderen mee op te voeden. 

Volgens antropologe Emily Emmott (UCL) moet dit ‘stof tot nadenken zijn wanneer we kijken naar steun voor ouders met pasgeborenen, niet alleen in een pandemie’. (mah)

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…