Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen Zwangerschapsmisselijkheid

Olivier
5 min read

Misselijkheid kan zich om verschillende redenen voordoen, maar wat vaststaat, is dat er altijd een oorzaak voor is. Deze oorzaak is niet echter altijd even duidelijk. In het geval van zwangerschapsmisselijkheid (ook wel ‘HG’ genoemd) is dat meestal wel het geval. Dan is, zoals de naam al aangeeft, de zwangerschap namelijk hetgeen wat voor de misselijkheid zorgt. De zwangerschap brengt namelijk allerlei processen op gang die van invloed zijn op de gesteldheid van het lichaam, zoals hormonale en lichamelijke veranderingen. Wat deze misselijkheid typeert, is niet alleen de oorzaak ervan, maar ook de symptomen ervan en de manier waarop je de misselijkheid aan kan pakken.

Symptomen bij Zwangerschapsmisselijkheid

De symptomen die typerend zijn voor zwangerschapsmisselijkheid zijn: een wee gevoel in de maag en een sterke neiging tot braken. Daarnaast valt het op dat deze klachten zich vooral in de ochtend, wanneer de maag leeg is, voordoen. Later op de dag kunnen de klachten echter ook weldegelijk terugkeren. Zoals gezegd moet je deze klachten op een bepaalde manier tegengaan, die verschilt met de manieren waarop andere vormen van misselijkheid tegengegaan worden. Over dit laatste, de behandeling van zwangerschapsmisselijkheid, gaat dit artikel. We kijken daarbij naar de medicatie die je in kan nemen om de misselijkheid tegen te gaan, maar geven je ook allerlei soorten adviezen.

Medicatie bij zwangerschapsmisselijkheid

Als je allerlei maatregelen hebt genomen tegen zwangerschapsmisselijkheid, die je in het laatste deel van dit artikel kunt vinden, zonder dat het succes heeft gehad, kun je het ook over een andere boeg gooien en medicijnen proberen tegen de kwaal. Medicijnen tegen HG zijn er namelijk genoeg.

Zo is er bijvoorbeeld het medicijn Emesafe, dat bestaat uit de werkzame stoffen meclozine en pyridoxine. Van deze twee mag meclozine de belangrijkste stof genoemd worden, aangezien deze stof de prikkelingen in het braakcentrum blokkeert. Pyridoxine stimuleert ondertussen de werking van meclozine en is daarnaast een leverancier van vitamine B6. Deze beide stoffen kom je overigens ook veel tegen in andere producten tegen misselijkheid, maar passen goed bij dit type misselijkheid omdat ze veilig in gebruik zijn, iets wat in deze periode natuurlijk wel van belang is. Om die reden wordt het medicijn waarin de beide stoffen verenigd zijn dan ook veel voorgeschreven bij zwangerschapsmisselijkheid. Ondanks dat je er wat slaperig van kan worden, is het op dit gebied zelfs het meest populaire product.

Emasafe wordt normaliter dus het meest gebruikt tegen HR, maar er zijn meer medicijnen met hetzelfde doel. Cyclizine is hier één van. Het voordeel van dit medicijn is vooral dat het snel werkzaam is, een stuk sneller zelfs dan Emasafe. Laatstgenoemde werkt daarentegen wel langer. Beide hebben als nadeel dat je er wat suf van wordt. Dit laatste geldt eveneens voor het medicijn Primperan. Daarnaast kan het zo zijn dat dit medicijn verstoppingen veroorzaakt. Tegen braakneigingen helpt het echter uitstekend dankzij de werkzame stof metocloparmide, die er bovendien voor zorgt dat de werking van de maag en darmen verbeterd wordt.

Zofran, dat bestaat uit de werkzame stof odansetron, hanteert eenzelfde manier om braakneigingen en misselijkheid tegen te gaan. Ook odansetron zorgt er namelijk voor dat prikkelingen in het braakcentrum geblokkeerd worden, evenals de prikkelingen van de zenuw die in contact staat met de darmen. Een groot voordeel van Zofran is dat je het medicijn op alle mogelijke manieren in kan nemen. Er zijn injecties van, tabletten, hoestdranken en noem het maar op. Echter kan het medicijn wel zorgen voor hoofdpijn. Bovendien is er weinig bekend over de invloed ervan op de zwangerschap. Andere medicijnen die je eventueel nog kunt proberen zijn Haldol, prednison en anti-reflexmedicijnen (als je last hebt van brandend maagzuur).

Zelf zwangerschapsmisselijkheid tegengaan

Tegen zwangerschapsmisselijkheid zijn dus veel medicijnen te vinden, die stuk voor stuk zeker een beetje van het gewenste effect hebben. Echter brengen ze, zoals je al hebt kunnen lezen, vaak ook wel wat vervelende neveneffecten met zich mee. Wil je die neveneffecten voorkomen of heb je überhaupt gewoon een weerzin van medicamenten, dan kun echter ook gewoon de volgende tips ter harte nemen, die losstaan van medicijnengebruik:

  • Vermijd een lege maag, want wanneer je maag leeg is, doen zich doorgaans de klachten voor.
  • Vergeet je ontbijt niet, dit heeft uiteraard met de bovenstaande te maken.
  • Eet de hele dag door kleine beetjes, ook dit staat in verband met hetgeen hierboven vermeld is.
  • Heb altijd wat eten bij de hand, voor het geval je met een lege maag komt te zitten.
  • Eet licht (dus niet te vet).
  • Drink geen tot weinig koffie.
  • Probeer eens wat bouillon om de klachten te laten verminderen.
  • Let er bij het tandenpoetsen op dat je niet te ver met je tandenborstel in je keel komt.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…