Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwangerschapsproblemen

Tijdens de zwangerschap veranderen er heel veel dingen in het lichaam van een vrouw. Er groeit een kindje in je buik die ook nog eens mee eet en van alles nodig heeft. Daarnaast krijgt een vrouw veel hormonen die nooit eerder in het lichaam aanwezig zijn geweest. Al deze veranderingen zijn heel normaal om op te reageren met zwangerschapsproblemen. Tijdens een eerste zwangerschap maken vrouwen zich vaak druk over kleine problemen die vaak niet schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het is dan ook handig om van een aantal problemen de oorzaak en symptomen te weten. Je weet dan precies wanneer je wel of niet naar de verloskundige moet gaan. Uiteraard kan je eventuele zwangerschapsproblemen altijd gewoon nog voorleggen aan een verloskundige.

Oorzaken zwangerschapsproblemen

Uiteraard is je zwangerschap de oorzaak van alle kleine problemen waar je tegenaan loopt. Buiten je zwangerschap om zijn er nog meer oorzaken waarom je ineens last hebt van kleine problemen door veranderingen in je lichaam. Vermoeidheid is bijvoorbeeld één van de problemen. Er verandert veel in je lichaam en hierdoor raakt je lichaam uitgeput. Later in de zwangerschap zal dit vanzelf minder worden. Natuurlijk is zwangerschapsmisselijkheid ook één van de veelvoorkomende zwangerschapsproblemen. Vaak ontstaat dit door de aanmaak van het HCG hormoon die het lichaam eigenlijk niet gewend is. Pijnlijke of gezwollen borsten is weer zo’n probleem dat veroorzaakt wordt door het HCG hormoon. Rugpijn, aambeien, bekkeninstabiliteit het zijn stuk voor stuk zwangerschapsproblemen.

Symptomen zwangerschapsproblemen

  • Het uitblijven van de menstruatie toont een zwangerschap aan.
  • Chronische vermoeidheid tijdens de eerste weken van je zwangerschap.
  • Misselijkheid voornamelijk in de ochtend en de eerste 4 maanden van je zwangerschap.
  • Aambeien door het groeien van je baarmoeder.
  • Rugpijn vanwege het extra gewicht dat je+ met je meedraagt.
  • Bekkenpijn dit hoeft niet te zeggen dat je last krijgt van bekkeninstabiliteit.
  • Bloedarmoede is soms normaal doordat je baby meeleeft. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden en eventueel aan te vullen.
  • Flauwvallen doordat er soms teveel bloed naar de baarmoeder gaat.
  • Kramp
  • Hoofdpijn
  • Opgezwollen benen
  • Slapeloosheid
  • Spataderen
  • Striae
  • Verstopping en/of winderigheid

Behandelen zwangerschapsproblemen

Er zijn heel veel zwangerschapsproblemen waar je zo te zien gewoon last van kan krijgen. Natuurlijk hoeft dit niet te betekenen dat je direct naar de dokter moet gaan. De meeste zwangerschapsproblemen gaan eigenlijk vanzelf over. Zoals de chronische vermoeidheid heeft vaak wat tijd nodig en na 4 weken herstel je vaak weer. Misselijkheid komt ook bij vrijwel alle vrouwen voor en is normaal. Vaak ben je hier al vanaf voor je naar de verloskundige moet. Zo niet maak dan een lekkere gemberthee om je maag te kalmeren.

Bloedarmoede komt ook regelmatig voor vooral als je ongeveer 30 weken zwanger bent. Het is belangrijk om klachten die je krijgt bij bloedarmoede in de gaten te houden. Eventueel kan je huisarts de HB waarde testen en op basis hiervan besluiten om je te behandelen met ijzerpillen. Vaak zijn dit soort pillen niet schadelijk voor je kind en is een lage HB waarde vaak schadelijker. Je kind heeft namelijk ook last van deze tekorten.

Vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap sneller last van slapeloosheid. Het nadeel hiervan is wel dat je geen slaappillen mag innemen dit kan schadelijk zijn voor de baby. Het wordt aangeraden om gewoon een mok warme melk te nemen. Heb je een bad in huis? Neem dan een lekker warm bad eventueel voorzien van kruiden. Dit helpt tevens tegen de rugpijn tijdens je zwangerschap. Ga daarna direct het bed in en je zal jezelf veel sneller in slaap zien vallen. Soms kan een zwangere vrouw last krijgen van verstoppingen doordat de darmen luier worden vanwege de groei van de baarmoeder. Zorg voor voldoende vezels in je eten en eet eventueel extra vezels.